【懸疑】《連登連環殺人事件》

913 回覆
166 Like 10 Dislike
比呀由威脅
唔排除呢個可能
無文自推
唔留言唔代表唔係度
哈佬女神
推推
新讀者留名

唔係好明「傷心小棧」開果個係咩post, 姐係只要留過名嘅人就會被殺? 個預言又係乜
唉啊!!!多謝你既提醒!!

各位!我發現原來我既序係post少左一段字 大家去我既紙言會睇番正確既序
多謝你既提醒
子熹對他的反應感到一點意外,繼續說:「而且,喺屍體上發現到啲奇怪既線索。」

「嗯?」

「喺屍首額頭上,有人貼左張黃色memo紙,上面仲寫左野。」子熹從身邊法醫手上取來透明密封膠套,裡面放著褪黃色便箋。

「LIHKG 陽光小妹」

康仔隔著膠套讀出便箋上的字句,然後頻頻搖頭:「睇嚟同之前幾單都係同一個人所為。」

「你意思仲有其他受害者?」子熹睜大了眼睛。

「你啱啱旅行完返嚟可能唔清楚,呢個已經係近排第四個受害者,每隔兩日死一個。佢地被發現遇害既時候,通通都有張memo紙喺身,應該係有人蓄意所為。」

「原來已經第四個......」子熹略略沉思,面上露出一條條魚尾紋:「有冇詳細檢驗過之前果幾個既死因?」

「法醫解剖過之前既死者屍體,發現佢地頸部血管同神經線有切斷既情況,應該係致死既原因。但係就無發現屍體受到襲擊,或者表面傷痕。」

「清唔清楚兇手有機會係咩人?」

康仔苦笑:「我地查過,之前三個死者之間幾乎無任何關聯,亦無人有殺佢地既動機。而且兇手專喺無閉路電視地方落手,至今都無留低髮絲或者指模痕跡——兇手似係個心思細密既人。」

其實子熹於傍晚甫到步香港,便已收到上頭多通來電和信息,要他馬上服工,大概是想要他快點著手調查這宗連環死亡案件吧。只是萬萬想不到,時隔不到幾小時,便有新一宗命案。

「睇嚟,又要開始晚晚通頂OT既日子喇。」子熹伸個懶腰。

「等等先.....」康仔指著子熹手上的透明膠套:「你忽略左佢喇。」

「你明白呢張野既意思?」

康仔頷首,然後問:「有冇上連登?」

「連登?」子熹納悶。

「即係討論區啊,唉睇你個樣應該都無上架喇。」

「你知我最憎呢啲網上討論區㗎。」

「都係既......」康仔似是明白了些什麼,垂下了頭:「但係呢刻查案要緊,你望一望會好啲。」

康仔掏出手機,往黃色笑臉的app按下去,螢幕隨即彈出討論區介面。他按向熱門的帖子,然後把手機端到子熹前。

「近排討論區有一個長期置頂既post,有超過二萬個正評,引起網民熱烈討論。我㩒過入去睇,發現內文同呢件案有明顯既關聯性。」

發帖者的帳號名叫「傷心小棧」,他於兩星期前發了帖文,標題名是「想死既入一入嚟」。子熹看著畫面按進帖文,隨即顯示著血紅色文字。

———————————-

#1 傷心小棧

各位連登既巴打絲打你地好,我係傷心小棧——擁有令人死亡既能力者。

只要留個名,我就會送你一程。

要唔要試下?

———————————-

讀完簡單幾句文字,子熹眉頭深鎖,康仔從他臉上能讀出他的困惑。

「呢度都未算精彩,睇埋下面先。」

康仔用食指輕輕滑動屏幕,把頁面停留於第五個回覆,子熹啊的一聲叫了出來。回覆的帳號名稱,正是「陽光小妹」。

——————————————-
#5 陽光小妹

小妹厭倦左生活喇,成日都遇上壞男人,如果可以一死亦無妨。
——————————————-
呢段係我Post漏既字
樓主點解可以咁大意 不如擺返漏左個段上黎方便大家睇啦
Po左
5.

「喂,康仔!」

「...嗯?」

「起身喇,唔好再瞓喇。」

「做咩啊...」康仔迷迷糊糊的張開沉重眼皮。

「胡Sir叫我地即刻去Safe House啊。」

「Safe House!?」

他好像聽到咒語一般,馬上清醒過來,眼前的人是芊芊。

「係啊,你肯定係瞓到死豬咁無睇電話啦。」

康仔往桌上手機瞧瞧,果然胡文軒已經打了多電話給他。

「阿宜出左事?」康仔瞪大眼。

芊芊憂心的說:「我都唔太清楚,過左去先知。」

兩人快步前去Safe House,甫至走廊便已看見MK晴、影姨和胡文軒。

他們的臉上,皆印著不悦的神色。
胡文軒前方還有幾個眼熟的人,當中穿綠色西裝服的老男人,康仔一眼便認出是誰。

「蘋果陳點解會喺度?」康仔衝上去問。

「搞事囉,唔通嚟幫手咩。」MK睛拿著一大盒零食說。

蘋果陳聽到他的話,嚴肅的說:「你嗌邊個蘋果陳呀?無大無細,嗌我陳Sir呀。」

康仔瞪著蘋果陳,一言不發。

「咁請問阿陳Sir,你肯帶埋你啲人離開未呢?」胡文軒開腔。

「我點解要走呢胡Sir?」蘋果陳走近向胡文軒:「呢度係警局範圍,而我地又係警察,你要我走,會唔會有啲於理不合?」

兩人僵持不下,互相怒目而視。

康仔向影姨打個眼色,示意她解釋發生何事。

影姨湊近康仔及芊芊,小聲說:「頭先MK晴打算幫阿宜換啲新既零食,點知上到嚟咁啱見到蘋果陳佢地係咁敲Safe House既門。佢去問咩事,佢居然話我地無資格用呢間房,想趕阿宜出嚟,所以我同胡Sir即刻趕過嚟。」

「我地無資格?」康仔感到荒謬的反問。

「係!」蘋果陳聽到康仔的話,插嘴說:「你地要保護既人又唔係咩重要證人,同兇手又無直接關聯,你地要保護個肥婆唔緊要,但憑咩可以用呢間房保護佢?」

「如果阿宜發生咩事,係咪你負責先?」胡文軒質問。

「咁又唔係喎。」蘋果陳冷笑一聲:「咁只係代表你地無能力,應該乖乖地讓出重案組既權位。」

「唔通你地B組既人會好過我地?只係識得阻住自己人,警隊真係比你地害死。」

「如果今次比你用左呢間房,保護一個唔夠資格用Safe House既人,開左條先例,咁警隊就真係比你地害死。」

「點解你永遠都係咁黑人憎架呢?」

「彼此彼此啦。」
眾人驚訝,胡文軒馬上衝進去Safe House裡瞧瞧,但是剛走進去,他便一怔,馬上掏出配槍。

「...」

「有無咩事啊阿宜?」子熹在門外問。

「出哂事喇。」

其他人也進去看個究竟,芊芊見狀後激動的捂住嘴巴,MK晴更是嚇得尖叫起來。

Safe House裡的電視畫面,依然播著Netflix的電視劇「BodyGuard」。

阿宜,卻睜著眼睛冤冤的倒在門前的地上,嘴唇微微張開。

沒有任何表面傷痕,沒有流出一滴血。

她的身上,還貼著一張黃色便箋。

而阿宜旁邊,站著一個陌生人。

羅明亮。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞