歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年2月號)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
新手想試下消光
我見有分消光同半消光
Google完一輪有啲人話半消用左好似冇用,有啲人話半消夠,其實係咪兩隻買哂試哂佢最好

同埋水性油性有冇所謂,我唔上色,淨係打算劃線 消光

畫線嘅話,通常會用到水性油滲線

另外消光唔消光睇個人,你呢個情況應該買哂,順提一提噴消光記得唔好噴咁多層同埋個距離要啱啱好

咁我係咪買油性消光?我見啲人話咩油性撞油性會溶左啲線定咩睇到自己都好亂

滲線感覺好難,我打算買高達筆畫線咋
新手想試下消光
我見有分消光同半消光
Google完一輪有啲人話半消用左好似冇用,有啲人話半消夠,其實係咪兩隻買哂試哂佢最好

同埋水性油性有冇所謂,我唔上色,淨係打算劃線 消光

畫線嘅話,通常會用到水性油滲線

另外消光唔消光睇個人,你呢個情況應該買哂,順提一提噴消光記得唔好噴咁多層同埋個距離要啱啱好

咁我係咪買油性消光?我見啲人話咩油性撞油性會溶左啲線定咩睇到自己都好亂

滲線感覺好難,我打算買高達筆畫線咋

其實可以,有坑既滲,無坑既畫
因為有坑都係難畫
岩岩 砌左隻 bb 00q 好好丁

00r 先岩

補色補到傻

我基本上係 淨砌冇上色冇畫線 都好滿意

買蛋盒/nx啦 丁到你升仙
正常黎講,砌高達次序係
打磨->噴灰->上色->砌好一次過貼貼紙噴消光?

噴灰係為左之後上色冇咁易甩?依個步驟係必要?
我有次諗住上珍珠白,點知d白色係唔會覆蓋d灰色
你地放得耐d模型會唔會有蟲

放左好多年近來有d蟲要換哂膠盒
正常黎講,砌高達次序係

上面次序啱

噴灰係必要,統一底白同冇咁易甩
要噴珍珠白嘅話應該係白底灰/底灰-白-珍珠白,白色係好考功夫嘅作業,因為要一層一層咁噴,唔好太心急要一次噴到
你地放得耐d模型會唔會有蟲

放左好多年近來有d蟲要換哂膠盒

保鮮紙加有時會清理所以冇事
想問下HIRM barbatos 6th 出左未? 想買隻玩

出左,福利1600

4th因為係行貨所以跌
6th係p限

巴打唔好意思咩係P 限
正常黎講,砌高達次序係

買支白灰 ,雖然都係難噴
想問下HIRM barbatos 6th 出左未? 想買隻玩

出左,福利1600

4th因為係行貨所以跌
6th係p限

巴打唔好意思咩係P 限

p-bandai限定,姐係bandai網上限定

上網見到偷圖問
有冇現成AV油可以做到佢個隻藍色同紅色
想做到立立令效果
是咪應該拋光之後再噴光油
另外如果唔拋光分別大唔大
其實屋企冇露台應該點噴消光

後樓梯
聽講有消光掃,不過手油應該仲好

後樓梯

我係打開個窗噴出街

上網見到偷圖問

AV油現成金屬藍好深色, 金屬紅就好淺色(淺到粉紅咁 )

後樓梯

我係打開個窗噴出街

後樓梯冇窗 噴完陣味應該唔會散
噴出窗好似唔錯

後樓梯

我係打開個窗噴出街

噴出窗好似唔錯

ME 手油消光, 方圓百里都唔噴得, 噴出窗又驚飛落街

後樓梯

我係打開個窗噴出街

噴出窗好似唔錯

其實上完消光係咪靚好多? 因為我都係新手 砌過幾部mg rg 全部都係畫線同貼完貼紙就算

後樓梯

我係打開個窗噴出街

噴出窗好似唔錯

其實上完消光係咪靚好多? 因為我都係新手 砌過幾部mg rg 全部都係畫線同貼完貼紙就算

消完就好靚

上網見到偷圖問

AV油現成金屬藍好深色, 金屬紅就好淺色(淺到粉紅咁 )

唔知巴打是咪指70800但我用過都覺得好深
深到我用黎上女妖主色都仲得
如果要做到類似嘅色嘅話應該揀邊隻現成油
是咪70925

後樓梯

我係打開個窗噴出街

噴出窗好似唔錯

消完光由膠變做成品
摸落去完全唔同
想問下巴打們ワイソレッド係咩色
上網搵極都搵唔到

打錯字緊係搵唔到
ワインレッド

Wine red

郡氏油性100號

後樓梯

我係打開個窗噴出街

噴出窗好似唔錯

手油消光使唔使加開油水?
正常黎講,砌高達次序係

上面次序啱

噴灰係必要,統一底白同冇咁易甩
要噴珍珠白嘅話應該係白底灰/底灰-白-珍珠白,白色係好考功夫嘅作業,因為要一層一層咁噴,唔好太心急要一次噴到

係咪全部白都係要咁上?金屬白?
同埋d 夾上完色,你地會唔會洗?
我係無限循環再用,見d模型冇痴到d色就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞