歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年2月號)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike

柒巴啲作品好靚

多謝讚賞

巴打玩咗幾耐?
有跟人學定自己慢慢砌慢慢學?

模齡嘛⋯⋯
小學 就有玩
但玩多咗都係呢五六年嘅事
全自學
以前睇雜誌
而家睇片上X登
講真而家學砌模型比以前容易得多
模/用品亦越出越靚
只係會擺幾多心機時間落去啫

小弟想問個水口已經用剪鉗筆刀砂紙磨到1000號
但係都有兩點特別深色
做無縫條縫直頭有條線係度
係邊到出左事

試下用1500號以上再磨
然後用打磨條拋光
應該會好啲冇咁明顯

無縫要上灰先睇到分別
素組的話只有盡量磨同拋光
有啲夾口太明顯都係會睇到

我素組都冇打摩水口位
都係用剪刀同指甲鉗就算
仲要用劃線筆 以唔係滲線
雖然我都覺滲線好好多
不過買左支筆冇理由唔用下 咁浪費
係成日畫出界先煩

利申 依家先砌緊人生第2部高達
呢度有冇巴打用過acrylicos vallejo筆塗or噴筆上油?
我之前用田宮水性油, 但都係俾屋企人嫌大陣味
acrylicos vallejo陣味會唔會冇田宮咁勁? 隻溶劑會唔會再安全啲?

依家成堆模型積咗喺度, 又唔想素組貼貼紙
想玩噴油但係用油性油實俾人屌到飛天
有冇巴打放命運高達豪華版
呢度有冇巴打用過acrylicos vallejo筆塗or噴筆上油?
acrylicos vallejo陣味會唔會冇田宮咁勁? 隻溶劑會唔會再安全啲?

AV 油有分:
手油用(白色蓋);
同噴槍用 (AV Air 黑色蓋)

AV Air 唔大味有微香味
基本唔使用溶劑開真接滴落噴槍用就得

AV 手油用水開就得
冇氣味

如果要用AV 手油用响噴槍上
可以用佢嘅thinner 開稀少少用

巴打可以同時考慮用 Mig
而家市場上比較多賣
同AV油一樣係水性
冇分手油同噴槍用
直接用就得
一樣係冇氣味

AV 油有分:
手油用(白色蓋);

AV 手油用水開就得
冇氣味

而家市場上比較多賣
同AV油一樣係水性
冇分手油同噴槍用
直接用就得
一樣係冇氣味

Mig 邊度買多色 同埋係咪比較細支

AV 油有分:
手油用(白色蓋);

AV 手油用水開就得
冇氣味

而家市場上比較多賣
同AV油一樣係水性
冇分手油同噴槍用
直接用就得
一樣係冇氣味

講起筆塗我就把幾火
由小學雞寫毛筆字到依家幾廿年, 用親畫筆/毛筆etc.就畫到成pat屎咁
前世同軟毛筆有仇

AV 油有分:
手油用(白色蓋);

AV 手油用水開就得
冇氣味

而家市場上比較多賣
同AV油一樣係水性
冇分手油同噴槍用
直接用就得
一樣係冇氣味

Mig 邊度買多色 同埋係咪比較細支

RX88, 康田,YM 都有
同AV 一樣大小(17ml)

AV 油有分:
手油用(白色蓋);

AV 手油用水開就得
冇氣味

而家市場上比較多賣
同AV油一樣係水性
冇分手油同噴槍用
直接用就得
一樣係冇氣味

講起筆塗我就把幾火
由小學雞寫毛筆字到依家幾廿年, 用親畫筆/毛筆etc.就畫到成pat屎咁
前世同軟毛筆有仇

水性油一定比油性易控制得多
廢up一下 我發覺人大左砌模型嘅習慣都唔同咗
以前好鍾意MG 有骨格 有分色 又大部

但而家開始冇咩時間 bandai出嘅hg分色越嚟越完美
就算唔講孤兒仔系列
新嘅hg直情同舊版mg一樣樣
近排砌完origin zaku
比例又靚過rg 刻線又剛剛好
依家越嚟越鍾意hg 系列
補小小色已經有成就感

就算唔講孤兒仔系列
補小小色已經有成就感

主要係技街進步左
宜家連手骨都有

就算唔講孤兒仔系列
補小小色已經有成就感

主要係技街進步左
宜家連手骨都有

話時話我好想砌百式hg
各位巴打有冇金色噴灌好介紹
有冇邊隻比較接近mg個隻香檳金?
嗚呀 !

就算唔講孤兒仔系列
補小小色已經有成就感

主要係技街進步左
宜家連手骨都有

話時話我好想砌百式hg
各位巴打有冇金色噴灌好介紹
有冇邊隻比較接近mg個隻香檳金?

噴罐只得兩個選擇:
雙星 TS84
或者 郡仕 S9

如果係樽裝就可以用番郡仕百式金

小弟想問個水口已經用剪鉗筆刀砂紙磨到1000號
但係都有兩點特別深色
做無縫條縫直頭有條線係度
係邊到出左事

試下用1500號以上再磨
然後用打磨條拋光
應該會好啲冇咁明顯

無縫要上灰先睇到分別
素組的話只有盡量磨同拋光
有啲夾口太明顯都係會睇到

我素組都冇打摩水口位
都係用剪刀同指甲鉗就算
仲要用劃線筆 以唔係滲線
雖然我都覺滲線好好多
不過買左支筆冇理由唔用下 咁浪費
係成日畫出界先煩

利申 依家先砌緊人生第2部高達

畫線筆係油性定水性?
水性畫完線拎紙巾抹
油性拎擦子膠擦
你冇抹冇擦既話就算冇出界條線都會好粗好硬膠

就算唔講孤兒仔系列
補小小色已經有成就感

主要係技街進步左
宜家連手骨都有

origin既hg真係高質
小弟想問下係UK可以點買高達模型砌?Amazon/ EBay? 有無信得過既專營網店?
其實邊到買模型平 近排想買隻mg unicorn或者mg exia砌

砌左兩隻rg 再砌隻mg 發覺mg正好多
小弟想問下係UK可以點買高達模型砌?Amazon/ EBay? 有無信得過既專營網店?

http://p-bandai.hk/bandaiasiawebshop/
呢個去唔去到UK?
其實邊到買模型平 近排想買隻mg unicorn或者mg exia砌

個人就鍾意RG種細緻感
但會砌到燥
可以睇下福利
其實平極都係幾十蚊之差
搭得車都係返度

Hobby link Japan
https://hlj.com

精品
但唔係一定有你想要嘅款

http://p-bandai.hk/bandaiasiawebshop/
呢個去唔去到UK?

Thanks

Hobby link Japan
https://hlj.com

Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞