歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年2月號)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
時至今日,係咪無乜人砌模型車喇?

我唔識點樣噴個車殻同埋入面個籠, 底盤等等既手油我都完全唔識 我好想學 可惜youtube好多都淨係教砌高達 好小砌車技巧

反而小弟睇開個鬼佬YouTube channel 砌車幾仔細
the scale modeling channel 廢事貼link幫人賣廣告咁
我都唔識搞車籠
成日搞到一pat野 就掉返入盒

我有

呢度同高登個邊都冇人玩
其實係香港咁,高達同avf係主流
車殼係成架車既靈魂所在,工序都比較繁複,內籠睇得唔清楚其實可以馬虎d,如果唔係要求高既大慨都係masking上色,搵圖參考又易
玩到咁上下要求高d,可以買補品增加detail,或者自己改造

呢架改到咁就放低左,等遲下先再搞
想問下香港邊度有模型水貼賣,唔想貼膠貼咁肉酸

我唔識點樣噴個車殻同埋入面個籠, 底盤等等既手油我都完全唔識 我好想學 可惜youtube好多都淨係教砌高達 好小砌車技巧

反而小弟睇開個鬼佬YouTube channel 砌車幾仔細
the scale modeling channel 廢事貼link幫人賣廣告咁
我都唔識搞車籠

我有

呢度同高登個邊都冇人玩
車殼係成架車既靈魂所在,工序都比較繁複,內籠睇得唔清楚其實可以馬虎d,如果唔係要求高既大慨都係masking上色,搵圖參考又易
玩到咁上下要求高d,可以買補品增加detail,或者自己改造

試過噴完車殻內籠全黑算9數
但睇下睇下唔順眼試下整
手工又麻麻就廢事整
新手
有咩筆刀推介
不直100

NT Cutter D-400 一般$4-50

呢支我琴日買左, 37蚊, 德福廣場間書局

我都唔識搞車籠

我有

呢度同高登個邊都冇人玩

試過噴完車殻內籠全黑算9數
但睇下睇下唔順眼試下整
手工又麻麻就廢事整

內籠黎黎去去都係黑,深淺灰有d心思咪轉下其他tone囉
由淺至深色做masking噴上去,衰左咪全黑囉,最緊要肯試
買左隻mg紅迷同ka v
買左隻mg紅迷同ka v

快啲砌啦咁就

plx set your GP Base
最近砌模型砌到悶悶地想休息下,轉左搞第2壇野
咁都有打磨同噴油都關小小事掛

新年期間親戚上門+出外拜年所以都無可能開壇搞,襯今日放早咁就黎個銀色限定
先黎小小劇照

簡單咁講,基本帝拿分做兩種銀,身體上銀會比較啞色,而面部會有一種偏光同令身,所以扭蛋上只用單一銀色就有小小錯誤(嚴格黎講我士頭唔會叫佢做銀色 )
扭蛋上刻意用左兩種銀色,但可能睇相睇得唔夠清楚

問題黎喇
就黎塊面乾左之後過銀,直頭變到金屬銀咁閃閃令 有光源就直頭爆閃...咁唯有再溝過隻銀
效果不錯
由黑變銀後膠料/打磨等問題又出現lu~

還好正面側面都睇唔到,咁就算架喇,功力有限無得救100%

合體時間

睇唔出分別?

由於未開始著手搞led,唯有用住緊有ge原裝燈仔先

可能你會話身體過閃,因為噴埋紅藍色後會補半光,到時隻色就會沉小小
日後繼續
最近砌模型砌到悶悶地想休息下,轉左搞第2壇野
咁都有打磨同噴油都關小小事掛

新年期間親戚上門+出外拜年所以都無可能開壇搞,襯今日放早咁就黎個銀色限定
先黎小小劇照

簡單咁講,基本帝拿分做兩種銀,身體上銀會比較啞色,而面部會有一種偏光同令身,所以扭蛋上只用單一銀色就有小小錯誤(嚴格黎講我士頭唔會叫佢做銀色 )
扭蛋上刻意用左兩種銀色,但可能睇相睇得唔夠清楚

問題黎喇
就黎塊面乾左之後過銀,直頭變到金屬銀咁閃閃令 有光源就直頭爆閃...咁唯有再溝過隻銀
效果不錯
由黑變銀後膠料/打磨等問題又出現lu~

還好正面側面都睇唔到,咁就算架喇,功力有限無得救100%

合體時間

睇唔出分別?

由於未開始著手搞led,唯有用住緊有ge原裝燈仔先

可能你會話身體過閃,因為噴埋紅藍色後會補半光,到時隻色就會沉小小
日後繼續

日後繼續

[/quote]
勁 當首辦咁上色🙇🏻🙇🏻🙇🏻🙇🏻🙇🏻

新年假就係咁用曬
剛才上網搵到關於無縫接合ge 文章 (https://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60053&sn=199092),發覺呢個方法幾適合唔玩上油ge 我 ,請教以下幾點:
1. 新手難唔難處理?我見佢都係由零件由內掃膠水掃向外,掃完幾層就夾埋等乾。
2. 雙星產品都幾貴,有無其它平價膠水推介 (最好講埋邊度有得買)

你要做無縫就要上埋色架喇
如果唔係你打磨完就花晒架喇

膠水用返雙星啦,唔好貪平少少
不過你都可以用aa 膠既

新年假就係咁用曬

新手留名買左部RG RX78等砌
新手想去槍場玩下
想問下係咪模型谷最平
同埋第一次用噴槍有咩要注意
新手想去槍場玩下
想問下係咪模型谷最平
同埋第一次用噴槍有咩要注意

如果去模型谷既話,同老細講話你係新手佢就會由頭教到你尾
由買咩油點上色玩槍有咩小技巧等佢都會好用心教你
去之前剪晒+打磨晒啲件先,再分開裝住去
最需要注意既係油錢
我第一次玩槍都係模型谷玩,但玩咗一盒之後轉咗入AV手油坑

焊完燈就可以慢慢搞返啲舊作了
擺左係到半年了

人仔$300 咁上下

焊完燈就可以慢慢搞返啲舊作了
擺左係到半年了

人仔$300 咁上下

青椒

地獄水貼time
1/12 Shoretrooper
請多多指教

1/12 Shoretrooper
請多多指教

柒巴啲作品好靚
琴晚11點幾終於開始砌 (SD 神高達),雄心壯志咁整第一件 parts - 隻角,點知磨磨下水口中眼訓,最後收工訓覺 。而家唔似以前讀者咁日光日白砌模型了
小弟係鐵血迷想買部1/100 barbatos過下癮,想問邊款啱新手d?
利申:細個砌過部1/144,滲線上色乜都唔識嘅新手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞