歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年2月號)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
想問下水貼個軟化劑應該用藍蓋定綠蓋?

隻七劍砌左好耐都未砌完,而家仲差武器未得
啲水口又cut得差,磨又磨唔好咁基本功唔掂

綠色,貼完少少地咁查上去,落太多會軟到爛埋

水口筆刀慢慢推走
新手想問吓件件磨完之後再噴消光,磨花個啲位噴完仲會唔會見到花咗?
新手想問吓件件磨完之後再噴消光,磨花個啲位噴完仲會唔會見到花咗?

最好用大號掃番平均

最好用大號掃番平均

大號掃番平均,唔上返色,落滲線,搞埋水貼,最後噴消光
素組流程咁做有冇錯
Av油旺角除左德發仲有邊到有?

Rx88?唔齊咩

上次去好似見得軍事色果類
可能未補貨
Av油旺角除左德發仲有邊到有?

YM Studio

最好用大號掃番平均

大號掃番平均,唔上返色,落滲線,搞埋水貼,最後噴消光
素組流程咁做有冇錯

差唔多
新手問下, 其實噴筆平同貴有乜分別, 一直用緊平野,想知道下個分別係邊
新手問下, 其實噴筆平同貴有乜分別, 一直用緊平野,想知道下個分別係邊

用緊咩?

用緊咩?

大陸廢泵送果支筆

有冇巴打知呢支野可以用咩黎開稀
太杰控制唔到深淺搞到勁黑 遮蓋左幾個鐘又要擦哂佢

試下用90%酒精。

MIG應該係waterbased

唔該哂兩位巴打
不過上網問過人, 呢隻油唔好用
因為我噴果個太陽旗好驚失手 所以盡量想用水性油去噴 等我失敗左或者唔滿意都可以擦到滿意為止,
我覺得用黑色油再溝光油應該會易啲控制深淺,
所以想再問下如果想用擦得甩既水性黑+水性光油噴的話 有邊隻好介紹? 好小玩水性, 唔知頭唔知路

用緊咩?

大陸廢泵送果支筆

平既開油唔夠稀會直接塞撚左
貴既唔夠稀都有樣睇

貴既大部分可以用工業天拿水(30蚊1L)
平既用死模型洗筆水(56十蚊250ml)
點解唔用得?因為你一用個嘴就玩完。

噴既效果唔洗講,如果只係普通上色應該分別唔大,我自已就試過噴金銀會靚少少

結構方面,貴野就肯定順好多,禁個制都
平野用耐左會流口水、漬千年油、個制唔順
要經常大洗

18號

18號

無閑有無望

用緊咩?

大陸廢泵送果支筆

貴既唔夠稀都有樣睇

噴既效果唔洗講,如果只係普通上色應該分別唔大,我自已就試過噴金銀會靚少少

要經常大洗

原來流口水係因為咁
其實想換筆都係因為個制唔順, 咁大家有乜筆推介下啊???

18號

無閑有無望

想要魔童

用緊咩?

大陸廢泵送果支筆

貴既唔夠稀都有樣睇

要經常大洗

原來流口水係因為咁

因為支筆本身唔係比你噴天拿水
只不過咁岩大陸仔又窮所以比佢推到國產最強 ,見過好多都係化妝用

筆直幾多先?

18號

無閑有無望

想要魔童

我覺得好撚大機會又有悟空個身出個悟飯頭

用緊咩?

大陸廢泵送果支筆

貴既唔夠稀都有樣睇

要經常大洗

原來流口水係因為咁

只不過咁岩大陸仔又窮所以比佢推到國產最強 ,見過好多都係化妝用

筆直幾多先?

最好500蚊左右啦
因為前兩日行MK屎忽行買左隻1/700榛名 , 仆佢個街D 木甲板,蝕刻片買左差唔多成900蚊, E家先知原來玩船係咁貴

有冇巴打知呢支野可以用咩黎開稀
太杰控制唔到深淺搞到勁黑 遮蓋左幾個鐘又要擦哂佢

試下用90%酒精。

MIG應該係waterbased

唔該哂兩位巴打
不過上網問過人, 呢隻油唔好用
因為我噴果個太陽旗好驚失手 所以盡量想用水性油去噴 等我失敗左或者唔滿意都可以擦到滿意為止,
我覺得用黑色油再溝光油應該會易啲控制深淺,
所以想再問下如果想用擦得甩既水性黑+水性光油噴的話 有邊隻好介紹? 好小玩水性, 唔知頭唔知路

應該用琺瑯油???
照計LB個太陽旗都係消光,點解會噴光油?
支鎗細氣細油慢慢推個漸變出去得唔得呀?
我係岩岩轉用噴鎗砌車,唔多清楚

18號

無閑有無望

想要魔童

不如直接出頭就算啦嗰三父子

18號

無閑有無望

想要魔童

不如直接出頭就算啦嗰三父子

超3悟天格斯比較期待

用緊咩?

大陸廢泵送果支筆

貴既唔夠稀都有樣睇

要經常大洗

原來流口水係因為咁

筆直幾多先?

最好500蚊左右啦
因為前兩日行MK屎忽行買左隻1/700榛名 , 仆佢個街D 木甲板,蝕刻片買左差唔多成900蚊, E家先知原來玩船係咁貴

Sparmax dh103 400度
有無巴打可以教下舊化技巧,或者有無咩網可以推介
最近想砌巴巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞