招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
呢排睇緊歌唱比賽節目 聽啲評語 覺得唱歌太多太多野要學 每一粒音都要量度過唔知幾耐咁 好難
到底有冇可能靠學同練 就可以好似歌手咁?
其實唱歌係咪都要講少少天份?
如果靠學同練 到底要幾耐先學識晒 可以對自己把聲操控自如?

之前有講過把聲好似傷咗 咁我靠學反正確唱歌方法去改善就會慢慢變好 定係睇醫生?
要幾耐變反好大概?

果D評語其實講到好深咁,然而唱歌嘅都係人,所以所謂嘅感情其實係日常生活中就已經可以透過人與人之間作用所衍生嘅七情六慾有所窺探。
至於點樣講人生百味融入歌曲入面,就係睇歌唱嘅技巧啦。無技巧,再多感情其實都無用武之地。
當然,亦會有主張純粹用自己嘅心來演繹,因為正常人嘅情感本來就可以透過說話,溝通嘅聲線去展現,令人知道。
此乃另一可能之法

但係當然,最基本最基本點樣發聲就真係要學嘅。妳唔會估到其實一百個正常人入面起碼九十七個講嘢發聲都有問題……

講翻轉頭,歌手歌手,都係由普通人學習成為歌手,所以當然可以透過學習同練習去令自己嘅歌唱能力好似歌手咁啦

至於傷聲嘅問題,如果真係因為發生習慣出問題而導致聲帶受損嘅話,就一定可以透過發聲訓練去治療好。
妳去睇醫生嘅話有兩個結果,第一都係透過發聲練習去改善,但係貴好多
第二就係比妳啪藥……但係一日習慣唔改,一日都係要傷完醫,醫完傷。
中醫都有話一藥三分毒啦

至於幾時會好,呢個就要問妳自己啦
巴打我成日唱歌都被人話out key 我完全無樂理知識 百痴黎 不過想唱好歌 可以點?
同埋成日都唔明假音點唱 可唔可以指教下

雖然我鋼琴八級,但係其實老實講唱歌真係唔需要學樂理。比人話out key嘅話擺明係你嘅腦有問題啦
唔係鬧你,係講緊你係判別音準出咗問題,姐係話你唱一個你認為係啱嘅音嘅時候,事實上係錯嘅。

呢個點樣解決呢?最直接梗係揾老師啦,但係想自己練好嘅話,其實可以靠手機嘅調音apps幫手
因為你宜家個情況應該係你個data base資料錯誤,你要重新去感受同埋掌握當你唱出正確音高嘅時候,發聲系統會有感覺,所以先藉助調音apps令你知道你係音準啱啦,跟住就重複,令身體記住呢個新感覺,去取替舊data base嘅資料

亦姐係重新建立muscle memory去修正

P.S.問我假音之前,先開追故mode揾翻一個我對真假音睇法嘅回post睇睇啦

我係天生無咩音準 係咪同巴打可以搞得掂
我想講, 唔好靠網上Youtube 啲短片教材去學, 不論邊一套系統都係
理由係.....佢地要搵食, 會收藏好多重要野唔比大家知, 等大家去幫襯
好簡單,例如SLS派系同Brett Manning係Youtube 上唔講氣息支持(Support),Open throat ,Vowel modification, 但其實係最基本
CVT, Estill 等學派更加接近唔放野上網
咁情形下, 大家好易行歪路

另問巴打, 知唔知Estill 同CVT有無咩唔同?
Estill 好神秘, 但我又好想知, 雖然學CVT都好夠用

第二位對歌唱有研究嘅巴打嚟鳥
其實難聽講,鬼唔X知佢哋想賺錢咩……
但係其實老實講,SLS你真係去幫親嘅話,佢哋都係唔會講氣息支持(Support),Open throat ,Vowel modification
點解?因為佢哋個系統本來就唔主張呢個嘛。佢哋會用千萬個練習去令學生習慣以上講嘅嘢,但係又唔會比佢知道其實你練嘅係呢個果個咁樣……姐係點?
姐係個個都要依賴老師一段長時間lo

而且我點解無咁主張SLS,就係因為佢本來就建立係一個非科學,主感受嘅傳統聲樂嘅基礎上。要係一個非科學嘅底建立一個科學嘅系統,係某個程度嚟講係唔現實嘅

但係講翻轉頭,都要多謝佢哋擺D不明不白嘅短片上網,令更多人知道原來唱歌係需要學習嘅,我呢個year2垃圾先有用武之地

Estill嘅話其實我未聽過,但係你比我1-2兩日時間,等我挖佢個底出嚟再同你娓娓道來,畢竟我宜家嘅程度已經可以單憑聽聲,就可以瞭解佢成個發聲嘅肌肉調整同動作等等,要窺視一下奧秘應該唔難
我想講, 唔好靠網上Youtube 啲短片教材去學, 不論邊一套系統都係
理由係.....佢地要搵食, 會收藏好多重要野唔比大家知, 等大家去幫襯
好簡單,例如SLS派系同Brett Manning係Youtube 上唔講氣息支持(Support),Open throat ,Vowel modification, 但其實係最基本

Estill 好神秘, 但我又好想知, 雖然學CVT都好夠用

另外, 補充多幾句, 想學唱歌, 可以先睇下解剖同生物學關於成個發聲系統及吞嚥系統運作方式
CVT係咁入手教, 然後一步步教點執正動作
例如, 上半身姿勢, 點呼吸, 腹肌點用力
下巴同條脷點放, 點用條脷調節VOWEL等
所以了解左先係有利架

巴打真係唔簡單我正正就係以呢個方向落手教
不過我有D好奇巴打你係自己研究定係有學開?
介唔介意分享下?
巴打我成日唱歌都被人話out key 我完全無樂理知識 百痴黎 不過想唱好歌 可以點?

雖然我鋼琴八級,但係其實老實講唱歌真係唔需要學樂理。比人話out key嘅話擺明係你嘅腦有問題啦
唔係鬧你,係講緊你係判別音準出咗問題,姐係話你唱一個你認為係啱嘅音嘅時候,事實上係錯嘅。

呢個點樣解決呢?最直接梗係揾老師啦,但係想自己練好嘅話,其實可以靠手機嘅調音apps幫手
因為你宜家個情況應該係你個data base資料錯誤,你要重新去感受同埋掌握當你唱出正確音高嘅時候,發聲系統會有感覺,所以先藉助調音apps令你知道你係音準啱啦,跟住就重複,令身體記住呢個新感覺,去取替舊data base嘅資料

P.S.問我假音之前,先開追故mode揾翻一個我對真假音睇法嘅回post睇睇啦

巴打
未追post
請問唱K把聲唔入咪係咪因為去錯曬head voice?
利申 10+年 choir訓練
未追post

我意思指choir成日head voice叫我地喺頭頂出
唔知會唔會慣左唔識落返黎
未追post

會唔會係巴打mixed voice方面有問題
choir應該唔係幾洗用mixed voice
btw巴打既head voice係咪好勁 有冇挑戰過opera 2
練左十年應該夠吊打好多歌手(head voice)

利申 9up
呢排睇緊歌唱比賽節目 聽啲評語 覺得唱歌太多太多野要學 每一粒音都要量度過唔知幾耐咁 好難

之前有講過把聲好似傷咗 咁我靠學反正確唱歌方法去改善就會慢慢變好 定係睇醫生?
要幾耐變反好大概?

果D評語其實講到好深咁,然而唱歌嘅都係人,所以所謂嘅感情其實係日常生活中就已經可以透過人與人之間作用所衍生嘅七情六慾有所窺探。
至於點樣講人生百味融入歌曲入面,就係睇歌唱嘅技巧啦。無技巧,再多感情其實都無用武之地。
當然,亦會有主張純粹用自己嘅心來演繹,因為正常人嘅情感本來就可以透過說話,溝通嘅聲線去展現,令人知道。
此乃另一可能之法

但係當然,最基本最基本點樣發聲就真係要學嘅。妳唔會估到其實一百個正常人入面起碼九十七個講嘢發聲都有問題……

講翻轉頭,歌手歌手,都係由普通人學習成為歌手,所以當然可以透過學習同練習去令自己嘅歌唱能力好似歌手咁啦

至於傷聲嘅問題,如果真係因為發生習慣出問題而導致聲帶受損嘅話,就一定可以透過發聲訓練去治療好。
妳去睇醫生嘅話有兩個結果,第一都係透過發聲練習去改善,但係貴好多
第二就係比妳啪藥……但係一日習慣唔改,一日都係要傷完醫,醫完傷。
中醫都有話一藥三分毒啦

巴打點睇果d評語,個人覺得9up多,一大堆廢話。最少我覺得聽完d評語對唱歌既技巧冇乜幫助。
其實關於所謂咽音(twang) CVT網站有好清晰講解同科學解釋,就係將聲帶上面既epiglottic funnel入口收窄,效果就係令發聲更有效率同明亮,但收窄得太多會令聲音聽落去尖左好多(巫婆聲,鴨聲)

http://cvtresearch.com/description-of-twang/

要做到一個普通健康既發聲其實已經有咽音既原素係入面 (用緊既vowel, placement), 其中舌根既位置好重要,上面CVT LINK都有提到

初學唱既人其實唔需要諗太多,可以先盡量將聲音唱得清晰(朗誦既感覺),如果聲音太後出唔到黎多數都係舌根問題

CVT 既創辦人Cathrine本身係學estill既,後來覺得唔夠用自己用再改良整左CVT出黎。所以你見2套野係有的類似。

而家香港有幾個老師都係estill系的
點睇Gin Lee唱功
巴打 我成日唱k個陣低音唱到 之後去到大概D'音就唱唔到(出唔到聲)然後再高返啲既音唔知點解又唱得返 點解會咁 無左中間段音域

我唔會保證一定可以搞掂
但係我可以保證一定比到方向你去自己去修正,畢竟我覺得學生如果無辦法脫離老師嘅話,係老師嘅失敗
未追post

追曬post你就會發現呢度唔係講XX voice嘅地方~因為佢哋嘅原理從本身就有問題……

如果你係話自己唔入咪同練開choir嘅話我相信係你嘅聲帶閉合出咗問題,閉合無辦法好似講嘢咁自然
擴闊音域 你既經驗 練高多一個音(mix voice)要幾長時間?

老老豆豆,我尋日教嘅同學仔,教識腹式呼吸之後輕鬆上C5以上,所以可以話其實高音一定有極大因素係關乎氣息夠唔夠支持同埋順暢與否。

不過如果以你用mix voice嘅諗法嚟講嘅話,我見過有D一個月內可以搞掂,有D半年都搞唔好,所以我覺得用mix voice去拓寬音域係幾睇學生對於身體發聲結構嘅控制同掌握程度......

我自己嘅話,其實一知道係咩一回事之後一做就做到了。我自己咁多年經驗發現,其實發聲係習慣(一知道個原理同方法就可以直接做到,然後透過重複去變成自然反應)遠大於強化(好似做運動咁越練越勁)

巴打 我試過自己音域最闊係D2到F5(包埋頭音假音) 但想學咽音 其實個f5我係上網睇人教咽音自己試出來 我本身有學流行唱歌 但我比較想學喲聲樂方面多少少既野。因為我發覺我混音多數會變左好head。師兄跟你學幾堂野? 我仲係學生 係咪會有優惠 真心求指教
未追post

其實我嘅主張係聲音嘅共鳴會隨音高而自行變化,而唔係自己去選擇共鳴比個聲去
所以你應該都係因為習慣出問題,令成個發聲嘅系統無辦法同你嘅腦connet,而令你無辦法發出你想發嘅聲
未追post

會唔會係巴打mixed voice方面有問題
choir應該唔係幾洗用mixed voice
btw巴打既head voice係咪好勁 有冇挑戰過opera 2
練左十年應該夠吊打好多歌手(head voice)

利申 9up

如果從SLS嘅角度講,佢應該係無建立過mix voice……
我其實唔敢講自己head voice好好,不過大概以我嘅能力嘅話,Adam lambert每一首歌我都可以輕松唱啦
煎熬啊,she's gone啊都算唱到嘅
只係我自己個氣息果度仲有提升嘅空間lo

其實真心mode,opera2我個人覺得係靠哨音上,已經脫離voice嘅事
我宜家仲摸索緊哨音,我嘅諗法係,只要掌握正確嘅模式同方法,其實人哋唱到嘅自己都有能力唱到,Dimash咁高音,佢其實都係人。唔代表得佢一個唱到咁高

要幾耐變反好大概?

此乃另一可能之法

中醫都有話一藥三分毒啦

巴打點睇果d評語,個人覺得9up多,一大堆廢話。最少我覺得聽完d評語對唱歌既技巧冇乜幫助。

其實有幫助嘅,但前提係妳本身有技巧
換句話講,評語唔係攞嚟提升技術,係攞嚟學習點樣好好分配同利用技術令首歌有feel
其實關於所謂咽音(twang) CVT網站有好清晰講解同科學解釋,就係將聲帶上面既epiglottic funnel入口收窄,效果就係令發聲更有效率同明亮,但收窄得太多會令聲音聽落去尖左好多(巫婆聲,鴨聲)

http://cvtresearch.com/description-of-twang/

要做到一個普通健康既發聲其實已經有咽音既原素係入面 (用緊既vowel, placement), 其中舌根既位置好重要,上面CVT LINK都有提到

初學唱既人其實唔需要諗太多,可以先盡量將聲音唱得清晰(朗誦既感覺),如果聲音太後出唔到黎多數都係舌根問題

講得好所以咽音我都係擺最後,真係有多餘嘅時間,教曬所有基本嘢先教~

話說巴打你有無興趣同我交流下唱歌丫,感覺你係CVT呢方面探究得好深入。
我自己嘅話其實都係偏向實戰,跟著領悟理論嘅知識,所以都想同你交流一下
TG:o0Andrew0o

CVT 既創辦人Cathrine本身係學estill既,後來覺得唔夠用自己用再改良整左CVT出黎。所以你見2套野係有的類似。

而家香港有幾個老師都係estill系的

介唔介意講幾個嚟聽聽?
真心覺得香港嘅老師有相當部分都不知所謂,連自己唱功發聲都未搞掂就出嚟教唱歌
當比下連登嘅巴絲一個搵老師嘅方向都好
點睇Gin Lee唱功

今晚教曬學生翻屋企聽下再同你講
巴打 我成日唱k個陣低音唱到 之後去到大概D'音就唱唔到(出唔到聲)然後再高返啲既音唔知點解又唱得返 點解會咁 無左中間段音域

呢個其實係氣息無做到,令聲帶嘅閉合唔穩定,跟住口腔上部嘅空間無打開,所以令聲音有斷層
擴闊音域 你既經驗 練高多一個音(mix voice)要幾長時間?

老老豆豆,我尋日教嘅同學仔,教識腹式呼吸之後輕鬆上C5以上,所以可以話其實高音一定有極大因素係關乎氣息夠唔夠支持同埋順暢與否。

不過如果以你用mix voice嘅諗法嚟講嘅話,我見過有D一個月內可以搞掂,有D半年都搞唔好,所以我覺得用mix voice去拓寬音域係幾睇學生對於身體發聲結構嘅控制同掌握程度......

我自己嘅話,其實一知道係咩一回事之後一做就做到了。我自己咁多年經驗發現,其實發聲係習慣(一知道個原理同方法就可以直接做到,然後透過重複去變成自然反應)遠大於強化(好似做運動咁越練越勁)

巴打 我試過自己音域最闊係D2到F5(包埋頭音假音) 但想學咽音 其實個f5我係上網睇人教咽音自己試出來 我本身有學流行唱歌 但我比較想學喲聲樂方面多少少既野。因為我發覺我混音多數會變左好head。師兄跟你學幾堂野? 我仲係學生 係咪會有優惠 真心求指教

可以聯絡我詳談
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞