招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
其實關於所謂咽音(twang) CVT網站有好清晰講解同科學解釋,就係將聲帶上面既epiglottic funnel入口收窄,效果就係令發聲更有效率同明亮,但收窄得太多會令聲音聽落去尖左好多(巫婆聲,鴨聲)

http://cvtresearch.com/description-of-twang/

要做到一個普通健康既發聲其實已經有咽音既原素係入面 (用緊既vowel, placement), 其中舌根既位置好重要,上面CVT LINK都有提到

初學唱既人其實唔需要諗太多,可以先盡量將聲音唱得清晰(朗誦既感覺),如果聲音太後出唔到黎多數都係舌根問題

講得好所以咽音我都係擺最後,真係有多餘嘅時間,教曬所有基本嘢先教~

話說巴打你有無興趣同我交流下唱歌丫,感覺你係CVT呢方面探究得好深入。
我自己嘅話其實都係偏向實戰,跟著領悟理論嘅知識,所以都想同你交流一下
TG:o0Andrew0o

好呀等我陣間add你

我10年前開始研究呢的野...個時的人仲講緊mix voice係聲帶"zip up"去發出黎,後來當然証明左係錯。 之後一路跟的外國coach既討論區學左好多野,外國出名教材我大部份都有。理論學左好多,但到最後我都係行左好多遠路,到認真搵老師先解決到一的多年既問題。

所以搵到個好老師係好緊要,特別係初學者,自學好易行左遠路 同埋唔好麻目追求高音,當你基本功練好可以冇拉扯,高音你氣息保持到流暢,再調節你用既vowel就自然上到去

老老豆豆,我尋日教嘅同學仔,教識腹式呼吸之後輕鬆上C5以上,所以可以話其實高音一定有極大因素係關乎氣息夠唔夠支持同埋順暢與否。

不過如果以你用mix voice嘅諗法嚟講嘅話,我見過有D一個月內可以搞掂,有D半年都搞唔好,所以我覺得用mix voice去拓寬音域係幾睇學生對於身體發聲結構嘅控制同掌握程度......

我自己嘅話,其實一知道係咩一回事之後一做就做到了。我自己咁多年經驗發現,其實發聲係習慣(一知道個原理同方法就可以直接做到,然後透過重複去變成自然反應)遠大於強化(好似做運動咁越練越勁)

巴打 我試過自己音域最闊係D2到F5(包埋頭音假音) 但想學咽音 其實個f5我係上網睇人教咽音自己試出來 我本身有學流行唱歌 但我比較想學喲聲樂方面多少少既野。因為我發覺我混音多數會變左好head。師兄跟你學幾堂野? 我仲係學生 係咪會有優惠 真心求指教

可以聯絡我詳談

巴打 mailed 😂😂
未追post
請問唱K把聲唔入咪係咪因為去錯曬head voice?
利申 10+年 choir訓練

追曬post你就會發現呢度唔係講XX voice嘅地方~因為佢哋嘅原理從本身就有問題……

如果你係話自己唔入咪同練開choir嘅話我相信係你嘅聲帶閉合出咗問題,閉合無辦法好似講嘢咁自然

!! 呢個真我唔識用講野聲唱歌
未追post

我意思指choir成日head voice叫我地喺頭頂出
唔知會唔會慣左唔識落返黎

會唔會係巴打mixed voice方面有問題
choir應該唔係幾洗用mixed voice
btw巴打既head voice係咪好勁 有冇挑戰過opera 2
練左十年應該夠吊打好多歌手(head voice)

利申 9up

如果從SLS嘅角度講,佢應該係無建立過mix voice……
我其實唔敢講自己head voice好好,不過大概以我嘅能力嘅話,Adam lambert每一首歌我都可以輕松唱啦
煎熬啊,she's gone啊都算唱到嘅
只係我自己個氣息果度仲有提升嘅空間lo

其實真心mode,opera2我個人覺得係靠哨音上,已經脫離voice嘅事
我宜家仲摸索緊哨音,我嘅諗法係,只要掌握正確嘅模式同方法,其實人哋唱到嘅自己都有能力唱到,Dimash咁高音,佢其實都係人。唔代表得佢一個唱到咁高

喂嗱利申,女聲alto,school choir黎姐
head voice係老師執音嘅時候叫我地頭頂出
實際自己做唔做得好我是唔知的
天生一把老牛+麻甩佬聲,但鍾意唱歌,有冇得救
未追post

btw巴打既head voice係咪好勁 有冇挑戰過opera 2

利申 9up

如果從SLS嘅角度講,佢應該係無建立過mix voice……
我其實唔敢講自己head voice好好,不過大概以我嘅能力嘅話,Adam lambert每一首歌我都可以輕松唱啦

其實真心mode,opera2我個人覺得係靠哨音上,已經脫離voice嘅事
我宜家仲摸索緊哨音,我嘅諗法係,只要掌握正確嘅模式同方法,其實人哋唱到嘅自己都有能力唱到,Dimash咁高音,佢其實都係人。唔代表得佢一個唱到咁高

喂嗱利申,女聲alto,school choir黎姐
head voice係老師執音嘅時候叫我地頭頂出
實際自己做唔做得好我是唔知的

呢個就係問題啊,唔止妳嘅choir老師,實際上市面好多老師都係凈係教妳,但係唔會令妳有自我判斷嘅能力,跟住就形成''我不能離開你''嘅局面,自己啱唔啱都無辦法知,永遠靠老師話啱同唔啱……跟住梗係老師賺死啦
到最後學成出嚟識唱歌啦,分分鐘連人哋發聲如何都無辦法判斷……
未追post

追曬post你就會發現呢度唔係講XX voice嘅地方~因為佢哋嘅原理從本身就有問題……

如果你係話自己唔入咪同練開choir嘅話我相信係你嘅聲帶閉合出咗問題,閉合無辦法好似講嘢咁自然

喊出嚟……十個有九個choir都係誤人子弟
自己已經見的多,所以覺得好正常
咁就試下唔好唱歌,由講歌開始重新建立自己聲音嘅database
天生一把老牛+麻甩佬聲,但鍾意唱歌,有冇得救

肯學就有救
未追post

咁就試下唔好唱歌,由講歌開始重新建立自己聲音嘅database

返去試下先

睇樣都知佢有料到

睇樣都知佢有料到

邊個嚟
可唔可以錄段shes gone
好鐘意聽甘高音好似把刀插上去 好似過山車咁刺激
想問原理係點唱shes gone mixed voice?強假音? ok唔過份用力ge閉合?

https://www.youtube.com/watch?v=Q_YdBd05FJs
想請問naul係點唱 好鐘意佢把聲
留名學野
想學但樓主係咪就黎走 ??

咁又唔好話人誤人子弟,choir同流行曲唱法始終唔同...
點睇Gin Lee唱功

啱啱落堂返到屋企~
聽咗兩首歌啦,通病都係上方嘅共鳴空間打開得唔夠,所以令把聲唔通透,有小小塞咗係口腔嘅感覺
而且因為上部空間無完全打開,所以對於咬字嘅清晰度都有負面嘅影響
仲有,佢嘅歌我個人覺得發聲難度偏低
想問原理係點唱shes gone mixed voice?強假音? ok唔過份用力ge閉合?

https://www.youtube.com/watch?v=Q_YdBd05FJs

email或者tg我,我前兩個月學校表演有玩呢首
我嘅教學其實反對用真假音嘅方式去理解唱歌,所以自然都唔會有任何mix嘅概念

不過你想知嘅話,其實she's gone係用強假音唱嘅,基本上mix淨係做緊一個八度姐,大概差唔多C5前就開始進入所謂嘅頭腔共鳴架啦,呢個位通常都係强假音爆上去(當然我會用咽音玩上去 )
而閉合呢個嘢呢,其實無論高中低音都要求有力且固定嘅閉合,而呢一點正正就係透過腹式呼吸嚟做支持

至於naul係呢首歌嘅演繹(我淨係聽過你比嘅呢首),老老豆豆已經夠我用一堂嘅時間去解剖佢嘅技巧......佢唱得好唔錯,音色技巧都非常多元化,所以好難去打字咁樣解釋
不過簡單講,每一個字佢上方嘅共鳴空間都打開得好強,呢個亦係香港歌手非常缺乏嘅嘢(其實係語言所導致嘅習慣所引申嘅影響)
所以基本上韓式唱法都有聲音十分通透嘅感覺,而且佢哋嘅口腔模式都有小小類似聲樂果種嘅feel,所以每一個字都好似經過喇叭放大咁,好有共鳴感
(呢首歌聽聲真係幾好J )
想學但樓主係咪就黎走 ??

我最遲19走,因為我20開sem
但係機票都未買......

不過因為時間開始都變少,但係反而嚟越多人搵我
所以其實我宜家都雞精緊我嘅教學模式,令遲來的鳥兒都唔會學少咗嘢
between樓主話張學友轉左3次發聲模式,係點樣唔同法?邊幾首歌代表到佢唔同時期既唱法?

我比佢三首歌你聽啦,三個時期嘅發聲係有D唔一樣嘅~~
https://www.youtube.com/watch?v=YhUDPosnI0A
https://www.youtube.com/watch?v=A9KBNGRgCdM
同一首歌,但係後期嘅版本入面唱得更連貫,發聲位置更高
https://www.youtube.com/watch?v=EbYiLY_ZTcs&list=PLXo5vPuJQKKhkB91AB5Xvh_vR_XcPDbqn
https://www.youtube.com/watch?v=jAbWUn81tIE
以上兩個對比,前者其實發聲位置比較低,上方嘅共鳴空間不足,仔細聽第一句:共你有過最美邂逅,明顯係有壓迫嘅感覺,為咗唱得出嚟甚至改變發音,呢個其實都係共鳴空間細,發聲位置低嘅禍

暫時嚟講,都係兩個時期嘅改變(youtube好似好難揾到啱啱出道嘅歌 )

宜家再聽一下近年嘅佢:
https://www.youtube.com/watch?v=_pziyLjRkxk
https://www.youtube.com/watch?v=hER7WMTmAoE
(其實嚴格講,出咗我醒着做夢專輯後,佢嘅發聲掌握又上一層樓,所以同35屆頒獎又有小小唔同,宜家嘅佢採用氣息比例更少嘅發聲模式,我諗一嚟係因為老咗,要適應肺活量減少嘅限制,二嚟係為咗同咆哮有個更好嘅接軌而採取咁樣嘅模式)

算係分到三個階段出嚟啦

咁又唔好話人誤人子弟,choir同流行曲唱法始終唔同...

呢個未必...學校嘅合唱團同出面真係表演或者比賽嘅合唱團唔太一樣
我其中一次壞聲就係比小學嘅合唱團老師練到壞聲
話咩沉落去啊,開口啊果D嘢...搞到我失聲
從此對學校嘅合唱團非常反感
再加上呢三年遇到嘅學生都有部分係因為合唱團長期練習嘅問題,而更令我相信學校嘅chior真係有唔少係誤人子弟......
無論係咩唱法,都係需要共鳴位置嘅打開同埋正確嘅發聲位置(同open throat類似),但係chior嘅過程其實無辦法令每一個成員都做到呢樣嘢,久而久之無做到嘅朋友把聲就開始出問題

甘你老母
未追post

利申 9up

我覺得似頭聲多 無論係音色,共鳴,vibrato都比較似頭聲
未追post

利申 9up

我覺得似頭聲多 無論係音色,共鳴,vibrato都比較似頭聲

姐係妳應該係屬於高音部嘅人啦~正常嚟講頭聲(頭腔共鳴)係要係高音嘅情況下先會有,因為細小嘅共鳴空間先有利高頻嘅諧振
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞