招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
原來有巴打討論唱歌技巧, 攪到我都想出post討論下, 我都係研究左外國的系統好多年既人

大路個的系統/教材我都接觸過, 不過近年自己諗法都將的野簡單化, 其實講到最後都係focus幾個簡易既重點. 而家外國興用M1/M2去分生理上既聲區我覺得係最簡單易明, 用番我地中文真聲同假聲map番去M1 modal voice同M2 falsetto我覺得係好岩用

我反而覺得CVT嘅四模式好實用wo
咁樣簡單分兩種的確係夠間接,而我係將M1M2睇成係一個調整,咁樣就無咁容易令學生搞錯模式唔同代表唔同嘅發聲

CVT的mode係幾實用, 最主要佢特登唔用番chest, head, mix呢的字冇咁易做成混淆, 又有一路做科學驗証去update套野. 不過我自己就覺得佢個系統唔太岩自己, 主要當佢做參考書多的

的確真係入寶山好多唔同方法,而市面上最常見一定係SLS,不過其實越來越覺得唔同嘅系統都有唔同嘅科學解釋,真係幾眼花繚亂
LM 好有性趣跟Ching 學唱歌
其實有邊幾種systems?佢地各自有咩特點呢

其實多到數唔曬,我簡單講講我認為最出名果一兩個啦~
從以前開始就有歐洲嘅傳統聲樂
之後其中一個美國佬覺得聲樂有唔好,跟住就建基係聲樂上創立咗SLS(speech level singing),講求放鬆安全不受壓,頭胸聲嘅連接,以及用於連接嘅混合聲,比較講共鳴嘅一個體系,亦係全球最有名嘅歌唱系統,有好多新創立體系基本都係SLS嘅嘢copy在加小小(真係好少)唔同見解嘅嘢
例如台灣嘅VBS就係一個好好嘅例子

而另一個都係存在比較耐嘅體系叫CVT(complete vocal technique),佢無咁出名,係歐洲嘅一個系統嚟
佢所講求嘅係係三個必要嘅條件下(必要嘅鼻音,氣息,同埋好似係音量嚟),在加上四種模式嘅聲(曾志偉9叫有氣+無氣版,便秘爆裂叫,泰山9叫,鴨仔叫),之後可以採用十種特殊效果(好多嫁,例如故意走音啊,故意沙聲啊等等),就可以發出任何人類有能力發出嘅聲

而我嘅教學就係base on自己嘅實戰經驗,部分必須知道嘅聲樂知識所組成,至於高層次嘅教學我就會滲入CVT同SLS嘅一D概念去營造聲音嘅效果,最後就係咽音嘅教學(因為adam lambert實在太好J,所以覺得咽音一定教,一定要學
先好多謝大家嘅支持啦,無諗過第一次出post都有咁多人去支持。

係呢個禮拜入面我收到至少40個有關歌唱嘅查詢,疑問等等,而我嘅時間亦都幾乎充分地被各位對唱歌充滿熱愛嘅巴絲們所佔據,實在係非常感激。

不過呢幾日因為大家都要開開心心過年,我都唔例外。所以今日到初四為止我都會係我老母嘅老母嘅家鄉,姐係要翻X啊X牆先可以上網嘅地方,所以可能會比較慢處理各位熱心巴絲嘅疑問

不過如果有需要聯絡我嘅話,仍然可以email我,我會儘快回覆你嘅

最後預祝大家雞年快樂
我想問下巴打
Mix voice點練
成日都唔覺意用左但係想特登唱出黎又變封喉
想問下點樣可以有效咁練

係呢度好難講D實在嘅方法嘅
但係可以從一個方向落手:心態

雖然我唔知你講嘅封喉係扯喉嚨定係聲帶閉合力量過強啦,如果係後者嘅話應該會覺得好似覺得個器官喉嚨鎖好實嘅
if係前者,應該明顯見到喉嚨爆青筋,或者手摸下巴同頸之間個位會好緊

後者嘅情況其實好好解決,就係繼續帶氣息咁發聲就ok
前者嘅話就一定要諗辦法令下巴放鬆(網上大把練習搵嫁啦)

如果有唔明嘅話歡迎再問

我應該係後者,咁去要去跑返幾日歲先得
我想問下巴打
Mix voice點練
想問下點樣可以有效咁練

雖然我唔知你講嘅封喉係扯喉嚨定係聲帶閉合力量過強啦,如果係後者嘅話應該會覺得好似覺得個器官喉嚨鎖好實嘅
if係前者,應該明顯見到喉嚨爆青筋,或者手摸下巴同頸之間個位會好緊

如果有唔明嘅話歡迎再問

我應該係後者,咁去要去跑返幾日先得
我想問下巴打
Mix voice點練
想問下點樣可以有效咁練

如果有唔明嘅話歡迎再問

我應該係後者,咁去要去跑返幾日先得

跑步應該無幫助……?
應該話,你覺得鎖住其實無問題,係應該要用更多嘅氣息推個聲出嚟
等自己習慣咗之後就慢慢調整翻聲帶閉合嘅力度
樓主 telegram 我:yeung007

之後其中一個美國佬覺得聲樂有唔好,跟住就建基係聲樂上創立咗SLS(speech level singing),講求放鬆安全不受壓,頭胸聲嘅連接,以及用於連接嘅混合聲,比較講共鳴嘅一個體系,亦係全球最有名嘅歌唱系統,有好多新創立體系基本都係SLS嘅嘢copy在加小小(真係好少)唔同見解嘅嘢

而另一個都係存在比較耐嘅體系叫CVT(complete vocal technique),佢無咁出名,係歐洲嘅一個系統嚟
佢所講求嘅係係三個必要嘅條件下(必要嘅鼻音,氣息,同埋好似係音量嚟),在加上四種模式嘅聲(曾志偉9叫有氣+無氣版,便秘爆裂叫,泰山9叫,鴨仔叫),之後可以採用十種特殊效果(好多嫁,例如故意走音啊,故意沙聲啊等等),就可以發出任何人類有能力發出嘅聲

而我嘅教學就係base on自己嘅實戰經驗,部分必須知道嘅聲樂知識所組成,至於高層次嘅教學我就會滲入CVT同SLS嘅一D概念去營造聲音嘅效果,最後就係咽音嘅教學(因為adam lambert實在太好J,所以覺得咽音一定教,一定要學

你講既咽音即係twang/pharyngeal? 好似大陸先多的用呢個字

你講既咽音即係twang/pharyngeal? 好似大陸先多的用呢個字

其實類似,但係實際上我覺得有小小分別
外國佢係當成一種音色嘅模式去用
而大陸講嘅咽音我覺得重點會偏向當一種發聲去睇
巴打有冇tg?
仲有冇時間教人呀巴打
巴打有冇tg?

今日新開咗
叫o0Andrew0o
仲有冇時間教人呀巴打

時間我就有嘅,反而係被教嘅夠唔夠時間領會姐
有穿透力+好似有d尖尖地感覺既高音點樣發出?

好似one ok rock taka果種

https://www.youtube.com/watch?v=x9v8aNl6Aps

https://www.youtube.com/watch?v=x9v8aNl6Aps

基本上你聽佢嘅聲係有種好自然放鬆嘅感覺,所以首先要放鬆咁唱。

其次就係佢唱歌把聲係唔係有D似一個人係度講述一段往事呢~姐係話你放鬆咁唱嘅時候唔該用翻你講嘢把聲去演繹歌

好多人唱歌同講嘢係兩把聲嚟,咁就間接令唱歌無辦法好似講嘢咁樣好直接表達到個感情同信息

基本上你聽佢嘅聲係有種好自然放鬆嘅感覺,所以首先要放鬆咁唱。

其次就係佢唱歌把聲係唔係有D似一個人係度講述一段往事呢~姐係話你放鬆咁唱嘅時候唔該用翻你講嘢把聲去演繹歌

好多人唱歌同講嘢係兩把聲嚟,咁就間接令唱歌無辦法好似講嘢咁樣好直接表達到個感情同信息

我明了 姐係呢種高音唔係歌曲高潮時爆發果種?
同埋主要係咪靠頭腔共鳴黎發聲?果種尖尖地有d金屬感既聲音係咪姐係咽音...?好似外國歌手多數會唱出呢d聲 廣東歌手比較少

THX FOR REPLY

thx for reply
可唔可以簡單講下唱唔到高音點算

我明了 姐係呢種高音唔係歌曲高潮時爆發果種?
同埋主要係咪靠頭腔共鳴黎發聲?果種尖尖地有d金屬感既聲音係咪姐係咽音...?好似外國歌手多數會唱出呢d聲 廣東歌手比較少

THX FOR REPLY

thx for reply

其實係可以咁理解嘅,至於共鳴方面,因為我嘅教學主張嘅係當你唱唔同音高嘅時候,只要唔故意擠壓或者係將聲音keep住係你''以為''正確嘅位置,佢就會自動因應音高去到所合適共鳴嘅位置。

所以我從來都唔會去講用咩共鳴發聲

至於你講嘅具金屬感且有點尖嘅聲確實係我所講嘅咽音,我前面嘅回post應該有一個係講我眼中嘅咽音係點嘅
可唔可以簡單講下唱唔到高音點算

你咁問真係會令我想講去練到唱到為止
唱唔到高音分兩種,一種係去到高音開始扯喉嚨,越扯越難唱
另一種係完全無係上高音嘅時候比適當嘅壓力,導致無辦法發出高音

對應前者嘅話,應該去做嘅係唔好去逼聲,就算破音走音都唔好去逼,先感覺下個聲上到高音係咩感覺先,慢慢去熟悉之後就應該有能力自己開始調整高音嘅質

而後者嘅話,相信平時唱低音歌都有好虛好假嘅感覺,咁嘅話只要想像一下將自己平時講嘢嘅聲代入歌曲入面,咁大大小小都有幫助架啦
各位可以好好利用追故mode去瞭解一下唱歌係咩一回事
想問個啲「天生」高音嘅人
個聲帶同常人有咩分別?
例如Georgia Brown 已係癲咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞