招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
我最後個幾句有冇用到mixed voice?
http://vocaroo.com/i/s11bFFhkggeT

假聲其實就係帶有一堆氣音嘅感覺,好虛咁
混聲就無咩呢種感覺
你唱嘅基本上都係靠近head嘅mix,最後用埋head

btw有爬曬文嘅就應該知道我唔用真假音,頭混胸等共鳴去教唱歌
輕輕一推
有冇人可以講多d CVT
最近睇緊
btw 樓主你係google search "Complete Vocal Technique pdf"
第一個result就搵到CVT舊版本書既pdf

多謝大佬啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊
小弟佩服
你想知CVT嘅咩先,你慢慢爬應該會發現有講唔少關於CVT嘅嘢,因為呢度都有巴打學過CVT

爬左100頁到
睇到Curbing個到
其實唔係好知Curbing係咩情況先用
同埋係咪降低喉頭發u音個感覺就係curbing

其實四個模式係睇你想點用就點用,不過照音色嚟睇,有小小似喊同埋忍唔到嘅感覺,你可以諗下點樣利用呢種音色

至於四個模式其實基本上都同喉位關係唔會好大,反而係舌根嘅高低比較有關,你可以試下將舌根頂高,自然會有類似curbing嘅感覺(前提係三原則做好)
無爬文
上面有無學震音可以點練
留名學野
輕輕一推
有冇人可以講多d CVT
最近睇緊
btw 樓主你係google search "Complete Vocal Technique pdf"
第一個result就搵到CVT舊版本書既pdf

多謝大佬啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊
小弟佩服
你想知CVT嘅咩先,你慢慢爬應該會發現有講唔少關於CVT嘅嘢,因為呢度都有巴打學過CVT

爬左100頁到
睇到Curbing個到
其實唔係好知Curbing係咩情況先用
同埋係咪降低喉頭發u音個感覺就係curbing

其實四個模式係睇你想點用就點用,不過照音色嚟睇,有小小似喊同埋忍唔到嘅感覺,你可以諗下點樣利用呢種音色

至於四個模式其實基本上都同喉位關係唔會好大,反而係舌根嘅高低比較有關,你可以試下將舌根頂高,自然會有類似curbing嘅感覺(前提係三原則做好)

發I U音係咪用curbing既感覺唱會易唱d?
我睇左本書發覺自己應該成日係overdrive既mode入面
證據係成日笑住唱(bite?)
令到某d vowels係高既pitch會上唔到
唔知咁樣理解有冇錯

笑住唱唔一定係overdrive,你任何一個mode都可以笑住唱
。好多人用Metal like Neutral/Curbing上到G5咁高都需要Bite住唱。
要判斷你係咪用緊overdrive,其實除左Bite外,仲係睇你有無用Shouting、同埋音量、vowel。

而如果你真係用緊overdrive,上唔到高既pitch係正路,CVT自己建議男性最盡都係C5,但一般都唔會去到咁盡,因為未去到C5就要轉VOWEL,咬字會嚴重歪曲。一般想唱相對有力既高音,一般都係用Metal like Neutral、curbing、Edge去上。都應該無乜人會用overdrive上,因為好易傷。

另外,答返你前一頁問Curbing,要搵curbing,應該要搵"HOLD",Curbing係相對TRICKY,我學個陣都覺難。你試下扮咳,咳既最後一下係放氣出黎的,而"HOLD"就係放氣前個一下,即係你截住D空氣個一下。‘I’ (as in ‘sit’), ‘O’ (as in ‘woman’) and ‘UH’ (as in ‘hungry’).只係最幫你維持最PURE既curbing,幫你維持此模式上高音。

基本上四模式入面,我覺得頭三個(唔包edge)係同個聲帶閉合有唔少嘅關係
首先係neutral,同假聲差唔多,好放鬆自然咁出嚟
其次curbing就係好似mak大口閉氣咁,用力jit小小空氣出嚟果種好擠壓嘅感覺
而overdrive嘅感覺就係neutral同curbing之間嘅力量調整
到edge我覺得就同口咽腔嘅空間調整有比較大嘅關連

而點樣去控制之間嘅強度,就靠氣息嘅support去做,而氣息support入面最關鍵嘅位就係用力hold住個氣,好似便秘嘅用力咁
想問下點解對住mic唱會難過對住空氣唱
想問下點解對住mic唱會難過對住空氣唱

有可能係唔識點用mic
又有可能係用mic唱聽到自己把聲唔習慣
又或者,攞mic嘅時候諗嘅嘢唔同咗(心態)
可唔可以分析一下林俊傑唱法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞