招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
https://soundcloud.com/user-432051823/lmpwvraryb7g

一路向北

各位巴打可唔可以俾少少評語

口腔嘅空間唔錯wo,比一般人嚟得大,亦都識得係唱的困難嘅時候嘗試將口腔嘅空間擴大,去比個聲出嚟
不過問題都係同一般人一樣,在於氣息支持唔得
姐係所謂嘅腹式呼吸做唔好,呢一點令你好容易去透過扯喉嚨去獲得你所想嘅音色
老實講,其實你去到假聲都係有D扯,不過好在你又有夾硬擠氣出嚟,所以唔會導致你發唔出聲音

做好呼吸嘅話可以即刻變第二個人,我講嘅

有無啲呼吸同假音既練習?
https://soundcloud.com/user-432051823/lmpwvraryb7g

一路向北

口腔嘅空間唔錯wo,比一般人嚟得大,亦都識得係唱的困難嘅時候嘗試將口腔嘅空間擴大,去比個聲出嚟
姐係所謂嘅腹式呼吸做唔好,呢一點令你好容易去透過扯喉嚨去獲得你所想嘅音色
老實講,其實你去到假聲都係有D扯,不過好在你又有夾硬擠氣出嚟,所以唔會導致你發唔出聲音

btw多謝巴打你既評語

一路向北

呼吸的話基本上網去學好腹式呼吸就好
至於假音的話……我反而會建議你去做混聲嘅練習,因為你嘅問題係氣息同埋唔夠放鬆去唱歌
https://youtu.be/miomuSGoPzI
巴打點睇哩種唱法,自己覺得好有趣不過好難練

一路向北

至於假音的話……我反而會建議你去做混聲嘅練習,因為你嘅問題係氣息同埋唔夠放鬆去唱歌

混聲練習都係上網搵?
太遲睇到post喇
樓主會唔會係到繼續教下唱歌
有興趣想學但無任何音樂知識應該點

可唔可以錄歌比你評下
巴打 點樣可以防上唱假音用太多氣?
我個情況係:單獨唱一句用假音嘅歌詞係上到,但唱完真音歌詞再轉假音歌詞就唔夠氣support (eg 前來迎接災難 慾望無張福氣有限 唱到 ,但去到下一句就唔夠氣上晒所有假音
另外想問下點解自己唱假音個時個聲線會好薄?當由真音轉假音個時會覺得好突兀,本身厚既真聲變左薄既假音 好唔自然
https://youtu.be/miomuSGoPzI
巴打點睇哩種唱法,自己覺得好有趣不過好難練

其實今日已經有學生問我呢種係咩,係點樣唱
其實佢係一種利用準確音高破音嚟營造特殊嘅音色效果
當然呢個難度係高嘅,需要去練習先可以做到連續且快速兼準確嘅破音
絕對唔係支持靚聲王嘅請坐果種

而我覺得真係將呢個特殊效果用到極致嘅話,咁就可以有下一段影片嘅效果
https://www.youtube.com/watch?v=vQhqikWnQCU

一路向北

混聲練習都係上網搵?

啱丫~其實網上資源好多
而且當你爬曬post嘅時候,你就會明白點解我叫你上網揾而唔係我比練習你
我嘅教學根本唔存在真假聲混聲
太遲睇到post喇

可唔可以錄歌比你評下

唔係話唔教,係真係有D爆
其實有唔少學生排到今日都未排到第一堂......
但係我下禮拜日就走...
如果係無任何知識想去對唱歌有個自行提升同進步嘅方向嘅話,基本上兩堂夠曬做嘅
不過其實如果宜家先想搵我學嘅話,可能需要有淨係上到一堂嘅心理準備,如果真係都唔介意嘅,就睇下前一兩頁啦,有我聯絡資料嘅

如果真係無知識又想自學,我會極其建議你爬曬post先,跟住就學好腹式呼吸,之後再將我其中一個講咽音嘅回post嘅三段教學短片入面嘅無聲練習完全練熟,基本上唱歌唔會太有問題
巴打 點樣可以防上唱假音用太多氣?
我個情況係:單獨唱一句用假音嘅歌詞係上到,但唱完真音歌詞再轉假音歌詞就唔夠氣support (eg 前來迎接災難 慾望無張福氣有限 唱到 ,但去到下一句就唔夠氣上晒所有假音
另外想問下點解自己唱假音個時個聲線會好薄?當由真音轉假音個時會覺得好突兀,本身厚既真聲變左薄既假音 好唔自然

呢個問題其實有語病
基本上大家對假音嘅定義就一定係唔實在,比較虛嘅聲音,有時候甚或參雜高音,又高又虛嘅就叫假音,
咁虛聲嘅感覺,一定係因為氣息參雜嘅比例好高,咁又如何假得嚟又唔比氣呢?

其實你問嘅應該係點樣令高低音嘅音色都保持差唔多嘅,其實我前面回post有講過嫁,簡單講其實虛實嘅音色主要係由聲帶閉合嘅程度去控制,詳細嘅你慢慢爬文啦,時代太久遠唔知自己幾時打咗
不過其實你可以嘗試透過改變所謂真聲嘅音色,務求同所謂嘅假音做鏈接為方向去調整,放鬆舒服嘅方式唱歌永遠都係一切嘅根基同基礎
訓先各位,最後收新生嘅限期已經決定咗係禮拜一前,姐係今日
老實講,我有能力保證一堂時間已經足夠顛覆一般人對所謂''唱歌''嘅睇法同概念,同埋有個方向比自己去提升,所以唔洗擔心覺得上得一堂無用
呢三個禮拜四十幾個學生嘅實證,完全令我有信心去做出咁嘅承諾

但係無信心比到學生上堂嘅時間……
因為下禮拜只會留比舊生
所以係我推post嘅最後一日

btw12號晚係銅鑼灣個heads up cafe有我對busking group嘅show,有興趣食下花生飲個咖啡,潑下水落我身上鬧我嘅話可以嚟捧下場
太遲睇到post喇

可唔可以錄歌比你評下

眼殘睇漏紅字,隨便比我聽,我可以儘量評嘅
老實講,我有能力保證一堂時間已經足夠顛覆一般人對所謂''唱歌''嘅睇法同概念,同埋有個方向比自己去提升,所以唔洗擔心覺得上得一堂無用

因為下禮拜只會留比舊生

btw12號晚係銅鑼灣個heads up cafe有我對busking group嘅show,有興趣食下花生飲個咖啡,潑下水落我身上鬧我嘅話可以嚟捧下場

收費如何?

因為下禮拜只會留比舊生

收費如何?

cafe show嘅話只要有收費就得架啦
如果上堂嘅話,就可以聯絡我電郵或者TG詳談啦
有興趣 但你幾時走?

我下禮拜日就走啦
學唔學嘅話就自己考慮下啦
我最遲應該收埋聽日就cut
宜家total四十幾個人,我自己一個幾乎教唔曬

係咪cut 左?
仲會唔會返嚟?
有興趣 但你幾時走?

我下禮拜日就走啦
學唔學嘅話就自己考慮下啦
我最遲應該收埋聽日就cut
宜家total四十幾個人,我自己一個幾乎教唔曬

係咪cut 左?
仲會唔會返嚟?

逢年過節應該都翻嘅
今晚過十二點即cut,唔想自己講過唔算數
點睇Alin
點睇Alin

alin唱歌唔錯啊,發聲位置好正確,共鳴空間都十分足夠
不過佢比較習慣長期將口腔下方嘅空間擴大,去營造一個比較渾厚同埋暖嘅音色
有小小聲樂走向嘅影子
亞洲有咩歌手係唱歌真勁?例如台灣
亞洲有咩歌手係唱歌真勁?例如台灣

大把啦,林俊傑周杰倫楊宗緯同埋獅子合唱團等等都有實力啊
歌手2017都有好多變態
其實老實講孫楠唱歌真係好唔錯,只係無人欣賞姐
我聽開男人歌嘅,所以唔太知道女嘅邊D有能力

至於香港嘅話,killersoap同埋觸執毛嘅唱功都好值得推介~~
成日一到副歌就上唔到去,條喉嚨好撚緊,但係又唔識放鬆
明明見人地好撚輕鬆咁唱到
係我個音域唔夠廣定係我唔識發聲?
例如一絲不掛咁,呢首我就可以唱到,冇上唔到去呢個問題
但係粤語殘片既副歌就已經上唔到
成日一到副歌就上唔到去,條喉嚨好撚緊,但係又唔識放鬆
明明見人地好撚輕鬆咁唱到
係我個音域唔夠廣定係我唔識發聲?
例如一絲不掛咁,呢首我就可以唱到,冇上唔到去呢個問題
但係粤語殘片既副歌就已經上唔到

你一定識放鬆嘅,只係你唔去做姐
唱假聲就放鬆咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞