招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
有冇可能擴闊音域?

一定可以,唔可以嘅話我回水比你又點話
巴打可唔可以我嘅唱法
巴打可唔可以評論吓我嘅唱法
睇完巴打講既野對我唱歌既理解又加深左考完vocal8級後都無咩再研究過唱歌,發現唱歌真係要靠不斷練習先有進步。
想問下巴打點解可以令自己唱高音時可以更加穩定,有時候上高音會走左音?
巴打邊區呀?

你嘅意思係講下張敬軒嘅唱法?
定係講下你自己唱歌係點唱呀?

媽啊啊啊啊啊啊啊,我好亂啊啊啊啊啊啊
睇完巴打講既野對我唱歌既理解又加深左考完vocal8級後都無咩再研究過唱歌,發現唱歌真係要靠不斷練習先有進步。
想問下巴打點解可以令自己唱高音時可以更加穩定,有時候上高音會走左音?

上高音其實就係應該要靠走音嘅方向行,因為走音代表你無辦法再扯喉嚨,有氣息咁唱上去先會有嘅現象。
如果一直保持聲帶嘅閉合程度一樣嘅話(姐係唔好改變聲帶之間嘅位置,呢個就同呼吸氣息,仲有扯喉嚨有關係),正常嚟講係應該連貫咁樣上到高音嘅

btw其實vocal8級難唔難嫁?我自己得鋼琴八級

好想考個關於歌唱嘅證書嚟扮專業
點睇蕭敬騰轉左共嗚位之後難聽左咁多

可能係你聽唔慣果種有小小扁同尖嘅聲啦~(佢宜家開始用咽音嘅音色嘅演繹歌曲)
我對蕭敬騰無咩認識,但係我敢講,佢一定去國外深造過先翻嚟
一聽佢宜家唱歌,先唔好喜好方面,真係比以前進步太多

佢以前啱啱比賽同出道嘅時候......發聲其實幾有問題下
聽落雖然好J,但係一落到專業嘅人耳中,其實就知道佢咁樣容易傷聲
至於咩問題就費事講啦,橫掂佢宜家都無問題

P.S.可能你唔鐘意埋佢果種好擠壓嘅聲,不過其實為咗係咽音嘅演唱下同撕裂音(false cord scream)接軌,係有一定嘅必要嘅
其實係咪唱d pop 呀情歌先特別要技巧勁
外國夾band d vocal都唔覺技巧特別練同勁
特別rock d 個班?
https://www.youtube.com/watch?v=pMLu1-HmkNw
主音仲去左the voice australia 做coach...
其實呢隊野個主音有咩技巧。。
勁既真係得30 seconds to mars 個主音

BTW 點樣令到自己把聲無咁"掘"咁UN耳,SOFT D

其實唔需要技巧勁,基本上識氣息同埋正確嘅發聲就可以唱到呢D歌架啦
老老實實,你聽果個主音,其實都無咩特殊嘅技巧
但係有個特點,就係佢個人牛高馬大,其實把聲一D都唔沉唔散
呢個就係正確嘅發聲所帶嚟嘅效果

hold住歌正確發聲模式+氣息嘅支持,真係夠唱好多歌(港臺歌手嘅作品係無問題嘅)
(癡線佬例外,例如adam lambert,部分韓國好犀利嘅歌手等等)
巴打邊區呀?

沙田友
巴打邊間小學 個sxxxxxx@yahoo.com.hk我都開過
巴打邊間小學 個sxxxxxx@yahoo.com.hk我都開過

沙田崇真小學
有無同小學嘅(其實呢度係唱歌post......)
s05203係我小一嘅圖書證號碼
不過都年代久遠啦,20歲人離死都唔遠啦

梗係佢

上高音其實就係應該要靠走音嘅方向行,因為走音代表你無辦法再扯喉嚨,有氣息咁唱上去先會有嘅現象。
如果一直保持聲帶嘅閉合程度一樣嘅話(姐係唔好改變聲帶之間嘅位置,呢個就同呼吸氣息,仲有扯喉嚨有關係),正常嚟講係應該連貫咁樣上到高音嘅

可能有時我上高音個人唔夠放鬆,因為我係學美聲唱法果種,個老師經常講上高音最重要集中用丹田再諗住由頭頂發聲同埋聲息既運用都會好影響高音發揮.但又覺得好難應用係流行曲唱法度,所以有時我都會好困惑點去唱好d高音
利申:唱男tenor

btw我都係跟老師學左一年速成去考左個8級merit,把聲唔錯應該都唔難考

梗係佢

等我今日教曬學生之後翻去仔細聽下先

可能有時我上高音個人唔夠放鬆,因為我係學美聲唱法果種,個老師經常講上高音最重要集中用丹田再諗住由頭頂發聲同埋聲息既運用都會好影響高音發揮.但又覺得好難應用係流行曲唱法度,所以有時我都會好困惑點去唱好d高音

btw我都係跟老師學左一年速成去考左個8級merit,把聲唔錯應該都唔難考

咁你快D去睇下我前面關於咽音嘅回post,最底果個咽音教學應該對你好有幫助~
其實八級聲樂係考咩嫁?

咁你快D去睇下我前面關於咽音嘅回post,最底果個咽音教學應該對你好有幫助~
其實八級聲樂係考咩嫁?

多謝巴打之前學緊都係真假音轉換,氣息控制同頭腔,胸腔果d為主,咽音唔知難唔難練
其實vocal都係同其他樂器考試好似,都係揀2首指定歌(不過要外文),一首無陪奏(我揀左國語,d鬼佬無禁熟)代替左scale唔洗死記,sight sing,aural。除左sight sing考衰左其他都叫穩穩陣陣

其實八級聲樂係考咩嫁?

多謝巴打之前學緊都係真假音轉換,氣息控制同頭腔,胸腔果d為主,咽音唔知難唔難練
其實vocal都係同其他樂器考試好似,都係揀2首指定歌(不過要外文),一首無陪奏(我揀左國語,d鬼佬無禁熟)代替左scale唔洗死記,sight sing,aural。除左sight sing考衰左其他都叫穩穩陣陣

我會建議你開追故mode去睇曬我所有嘅回post,其實真假音係咩一回事同點理解啊,所謂嘅X腔共鳴啊到底實際係乜,我應該都有講過好清楚。
等你有個新嘅方向同理解,咁樣應該對你聲樂條路會好有幫助~

btw個考試感覺同鋼琴差唔多
不過唔知自己學幾耐可以考呢~~

梗係佢

老實講,係年輕香港嘅歌手入面,張敬軒真係算差唔多領軍嘅人物
發聲位置正確唔講,每一個字都係保持圓形嘅口腔空間去發音,令每一個字聽落都好通透
咁注重腔圓嘅歌唱模式完全唔似一個香港人會去做同埋做到嘅嘢(唔理佢當年係點樣學成之後嚟香港發展,我宜家當佢香港歌手咁講)

但係咁過分強調腔圓就會導致一個問題,咬字唔清
有細心留意佢嘅歌嘅話,幾乎全部咬字無咁清楚嘅地方都在佢故意做放輕(甚或氣音等處理)嘅位置,其實已經直接放個韻母出來,跟住先發個聲母
https://www.youtube.com/watch?v=x0PHJvrKTIg
0:38大峽谷嘅谷字就係其中一個過分處理發聲而令咬字唔清嘅一個例子
當然呢度講嘅咬字唔清,唔係同普通歌手去比較啦

而且佢都有一個小問題,就係氣息(呢個其實就算被擺上神臺嘅歌手都有問題,但係我唔敢講邊個 )
幾乎好多首嘅高音聽落去都比較乾(有種真係力量上去,唔係輕鬆上)
1:13嘅沒有彩虹,1:23嘅很重二字都明顯感覺到氣息嘅支持唔夠,唱得唔輕鬆
而往往上到好高音嘅時候,就會選擇比較放鬆嘅模式唱
1:52沉溺,煩擾等等就係咁樣

其實只要氣息做好,放棄扯喉嚨嘅模式去唱,我相信今日會有一個更好嘅張敬軒站係香港嘅舞臺上

P.S.有咩講得過分嘅唔好介意,我咁人微言輕都唔值得大家曬口水插
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞