招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
小弟今次係第一次出psot,有咩得罪希望各位巴絲打多多見諒同提醒

是咁的,小弟雖然年紀唔算好大,不過接觸唱歌已經有唔少時間,所以算有一定嘅專業能力及知識。呢三四年除咗讀書之外都有私人教下唱歌同埋夾D朋友仔busking下。不過前兩年就出咗去讀書。不過最近會翻嚟香港一個月同屋企人過個年。所以就有機會幫下各位想改善自己歌唱能力嘅巴打絲打。

可能你哋會覺得無咩用,畢竟其他人係出面一學就唔知半年一年甚至幾年,但係我一個月可以教到D咩呢?但係我既然咁向左走向右走厚顏無恥夠膽係度出post,姐係我自己都有一定嘅把握令大家係一個月入面學到嘢比自己嘅,而且唔會係D無用嘅嘢

至於呢一個月嘅課程,我會針對三種唔同嘅人去區分三個方向
1. 對於唱歌毫無基礎、有錯誤理解或者係有不良嘅發聲習慣的朋友,我會以正確發聲(此處代表不傷害聲帶為前提下的發聲)嘅方向去重點培訓
2. 對於發聲有一定理解及能力嘅朋友,我會以情感表達作為重點培訓方向
3. 對於有意成為職業歌手,或以唱歌為職業路向嘅朋友,我會以個人化嘅方向去做調整及培訓。
(所謂嘅個人化姐係去營造個人獨一無二嘅特色及風格,同時亦會為學生發掘自身聲音上嘅可能性,因為我認為一個歌手應該有能力去演繹不同風格嘅歌,而且係創造屬於自己嘅不同風格。)

講翻自己啦,之前在我建立專業能力嘅時間裏,我遇過各種唔同嘅問題:失聲,喉嚨痛,破音,唱唔到高音等等。只要大家諗到嘅問題我都遇到過,但後來透過接觸唔同嘅歌唱教學系統後,各種情況都有改變,亦姐係話其實唱歌係可以通過學習,調整及修正後有所改變嘅

同時亦因為我接觸唔同嘅系統,令我睇到不同系統之間嘅優缺點,而令我擁有一套屬於自己嘅教學系統
而係我嘅教學入面,會跟一般坊間所熟悉嘅系統會有小小嘅分別:
例如現今流行mix voice,head voice,chest voice等等嘅講法我個人不會採用(呢種講法比較集中於傳統西方聲樂及SLS嘅教學中),最簡單嘅原因係其實咁分類共鳴模式難以有效係短時間入面令學生全部明白同好好運用,甚至有可能會跌入是否應該用XX共鳴嘅深坑。而且最大嘅問題係,頭胸鼻係唔會發出聲音或者係製造共鳴嘅,所以這些名詞對於初學者嚟講會比較容易造成誤解

其實我覺得只要願意做,任何人都可以唱得好歌。
因為我自己就係一個活生生嘅例子
MJ在生嘅時候堅持每日練聲、張學友到宜家仲有學緊唱歌(從出道到宜家,佢已經換過三次不同嘅發聲模式)等等,所以唔好再相信唱歌係天生呢樣嘢。
你可以拒絕學習,但係唔可以否認學習可以帶嚟改變嘅呢個事實

最後,小弟第一次出post,所以其實唔清楚大家想知乜嘢
所以如果大家有任何關於歌唱上嘅問題,可以留言或者pm我,我會儘量解答
如果對我嘅教學有興趣嘅話,亦歡迎pm詳談

係度預祝各位巴絲打新年快樂,心想事成
會唔會收杜麗沙天價先

同埋點pm啊
留個email比大家有需要嘅時候可以聯絡我
s052039@yahoo.com.hk
會唔會收杜麗沙天價先

同埋點pm啊

唔會收好貴嘅,一定係覺得合理甚至會偏低嘅價,因為畢竟真心係想幫大家
介唔介意send幾首錄音比你狠狠評我🙏🏼
介唔介意send幾首錄音比你狠狠評我🙏🏼

無問題丫~儘管send過嚟
有咩實際方法可以改善用喉嚨發聲嘅問題
睇完人地啲教學都係唔明
留名 一向好鍾意唱歌
睇完人地啲教學都係唔明

其實得罪講句,人人都係用喉嚨入面個聲帶發聲架啦
所以真正嚟講喉嚨發聲應該係好正常嘅事

而其實所謂喉嚨發聲唔好嘅真正意思,係在於發聲嘅時候氣息分量少,導致人會故意去將喉部肌肉用力去擠壓,嘗試令氣息嘅流動更集中,去發出心中所想嘅聲音

姐係話,如果我哋反過嚟,提供充分嘅氣息供應,就可以有一定程度咁避免故意擠壓喉部嘅呢個現象,咁所謂嘅喉嚨發聲亦都會有改善

至於氣息方面,主要都係講到爛口嘅腹式呼吸用嚟做支持啦
睇完人地啲教學都係唔明

而其實所謂喉嚨發聲唔好嘅真正意思,係在於發聲嘅時候氣息分量少,導致人會故意去將喉部肌肉用力去擠壓,嘗試令氣息嘅流動更集中,去發出心中所想嘅聲音

姐係話,如果我哋反過嚟,提供充分嘅氣息供應,就可以有一定程度咁避免故意擠壓喉部嘅呢個現象,咁所謂嘅喉嚨發聲亦都會有改善

感謝巴打指點
留名
LM
不過驚好貴

咁你會覺得大概幾多係接受到呢?
坊間一對一嘅價錢我大概都知道小小嘅,咁我自己起碼都會比佢哋平嘅
睇完人地啲教學都係唔明

感謝巴打指點

唔洗客氣,好好加油~~
Lm 有學緊但用聲都係唔穩定、好難唔知點用好耐先開得哂聲
Lm 有學緊但用聲都係唔穩定、好難唔知點用好耐先開得哂聲

其實係我個人意見嚟講,開聲係無太大需要嘅
只要掌握正確嘅發聲嘅話就算一訓醒第一句亦可以唱到歌
基本上只要唔係啱啱起身嘅半個鐘內嘅話其實無咩開聲嘅需要,因為講嘢都係開聲嘅一種
而且你所講嘅唔穩定係指咩問題呢?
巴打我email左你
LM
不過驚好貴

咁你會覺得大概幾多係接受到呢?
坊間一對一嘅價錢我大概都知道小小嘅,咁我自己起碼都會比佢哋平嘅

想學呀但又覺得自己蠢
因為之前學過但覺得進步唔大,就好擔心學極都唔識
其實係方法錯定係我真係唔岩唱歌

其實呢一層就唔洗擔心嘅,唱歌呢回事根本唔存在咩蠢唔蠢嘅問題。只係個方法啱唔啱嘅問題姐

我自己其實個諗法係人人都可以唱到歌,因為唱歌唔係第六感果D神秘嘢,只要透過正確嘅模式同埋動作去運作,聲音自然就可以出得好,所以關鍵應該係在於老師個教法有無辦法同學生嘅訊息接收接得上

其實以前嘅歌唱發聲嘅發展唔咁偏向科學化,所以好多老師都係以感覺作為主要指導嘅方向,但係問題就在於同一組動作,同一種發聲對於每個人嘅身體感受都唔一樣,所以導致人好難理解

但係近年嚟聲音嘅發展越來越科學(無論係感覺為首嘅SLS,或者係比較注重模式嘅CVT等等嘅教學都十分注重正確嘅動作及對於歌唱的想法),我哋可以透過一部分肌肉動作嘅指示去引導身體作出對於發聲嘅正確動作,咁從而就大大減少靠學生''盲估''嘅情況,效率亦會高唔少

老實講,我無辦法確定我嘅教法一定可以令你有好大嘅提升,但係對於正確嘅理解以及觀念上,我覺得我可以令你對唱歌有個全新嘅理解。而呢個理解可能對於你日後面對唱歌嘅時候會有更好嘅方向
可唔可以聽下巴打唱歌?
LM想知多d
可唔可以聽下巴打唱歌?

你可以email我,我send比你
見咁多朋友係度LM想學嘢,咁我就係度講講一D唱歌上嘅基本嘢先

今次就講講我眼中嘅''正確發聲''啦。一般嚟講,正確嘅發聲係外面嚟講會包括兩種:不傷害聲帶嘅發聲,效率最大嘅發聲習慣。
而我嘅''正確發聲''就只包括不傷害聲帶嘅發聲,之後我會講。

以下嘅內容我會以容易理解為主要目的,所以內容未必完全符合科學嘅解釋和定義,所以如有部分嘅漏洞錯誤,歡迎指教交流

點解唔正確嘅發聲會傷害聲帶呢?
其實從最簡單嘅原理講,發聲嘅動作,只係透過空氣嘅流動去震動聲帶,而聲帶嘅震動就會發出聲音。聲帶震動嘅速度越快(頻率越高),聲音就會越高音,反之亦然。而聲帶震動嘅幅度越大,聲音就越大聲,反之亦然。

而聲音嘅大細,就係靠空氣嘅氣壓去決定啦。如果氣壓太大,聲帶震動嘅幅度(振幅)太大,姐係太大聲,超過聲帶嘅負荷,就會受傷

以上係第一種損傷嘅可能,不過呢類應該唔算最多。而以下嘅第二種可能,應該係好多新手會有嘅現象:聲帶收到直接的摩擦而受損

呢個情況好多都係在於用所謂嘅''喉嚨音''唱歌嘅朋友,係樓上嘅回覆我應該講過其實喉嚨音係乜嘢,唔知嘅可以去睇睇。
當空氣嘅流通無辦法完全令聲帶有效嘅震動,聲音就會虛(氣息比例多,姐係所謂嘅假聲)。而呢個時候好多朋友為咗想音色更實(減少氣息嘅比例),就會強行往喉部施加力量,而呢個情況十分十分十分容易令聲帶過分靠攏,而且在少氣息嘅阻隔下,很容易造成聲帶間嘅直接摩擦,咁樣一磨,就會受損。

所以好簡單咁講,一般人嘅話只要預防頭兩者嘅話其實就已經好難傷到聲架啦~~姐係唔太大聲講嘢唱歌,同唔好故意往喉部主動施加力量呢兩者。
而真正嘅正確發聲,我會要求有正確嘅發聲位置。

而呢一點,我覺得比其他兩者都更重要 ,亦都比較難用純文字去解釋(因為關乎人嘅感官所得嘅感覺),所以暫時就唔講啦~

大家有咩疑問或者想知道嘅,可以隨便問問
對學唱歌有興趣嘅話,歡迎聯絡我email詳談~~

P.S.點解我嘅理解唔包括最有效率嘅發聲呢?係因為其實唔同曲風之間需要嘅音色唔一樣,對聲帶強度嘅要求亦都不一,所以與其找到最有效率最低消耗嘅發聲,我反而會向加強聲帶肌肉群嘅力量及耐力,去創造更多嘅可能性
(就目前嘅香港歌手嚟講,我覺得林奕匡嘅發聲幾唔錯,非常有效率。但把雙刃劍就係在發聲層面上比較少見到佢跳出有效率嘅範圍。不過其實呢樣嘢好唔好好睇個人 )
巴打好pro...
鍾意唱歌但真聲唱唔唔到女仔歌 呢樣又係天生(range太窄?)定後天可以改善……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞