招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
https://youtu.be/yPtrDnmjJho
3分55嗰個音應該係海豚音(如果真係佢發岀嘅話)

果個真係哨音(海豚音)嚟

我上網都研究過一排 海豚音點解叫哨音係因為佢好似吹緊哨子咁 高音 但不能吐字(當然有例外 mc 好似用mix 練到吐到字)而且係天生的 後天冇得練
而同海豚音比較接近既 有咽音 原理係透過聲帶邊緣既震動發出聲音 你地可以聽下張靚穎既loving u 同mc 既海豚音 質感上係有小小分別 張靚穎個種係有共嗚感既高音 但mc 個種係好小共嗚 高而尖

利申 有錯勿插 本人完全唔識咽音同哨音

咽音我前面嘅回post有詳細講過嫁,可以去睇睇
btw我要再重申一次,哨音發聲嘅話,聲帶係唔會參與震動嘅,佢係非一般嘅發聲,同正常發聲系統幾乎無任何關係

我當然知哨音係同普通發聲系統無關 證據就係mc 把聲近年都爛爛地 但佢d哨音幾乎無變
我所指既唔識 只不過係我唱唔到出黎

我宜家都學緊點樣發哨音,不過其實都有D講天分

其實應該係天生構結唔同 試唔到唔好夾硬黎

其實同吹口哨既原理係一樣, 我自己就相信正常個個都可以練到的, 不過老老實實用途不大

利申: 我唔得

justin果個我做唔到,但係SS果個我好輕鬆做到
不過的確真係對唱歌無咩幫助
btw想問一下其實justin嘅教學係美國果邊算唔算出名,我留意過佢嘅短片,幾乎係我睇過咁多個網上資源入面講得最仔細同科學
似前面嘅巴打提及過M0,M1同M2模式嘅果種研究
我想問下巴打對 mixed voice 既理解同埋點練
btw 點pm 你

可以睇睇我第三頁差唔多最底嘅回post,已經好詳細咁解釋我對真假音以及混聲嘅諗法~~(我嘅教學入面唔會存在呢樣嘢)

聯絡嘅話歡迎email我:s052039@yahoo.com.hk
或者tg我:o0Andrew0o

我上網都研究過一排 海豚音點解叫哨音係因為佢好似吹緊哨子咁 高音 但不能吐字(當然有例外 mc 好似用mix 練到吐到字)而且係天生的 後天冇得練
而同海豚音比較接近既 有咽音 原理係透過聲帶邊緣既震動發出聲音 你地可以聽下張靚穎既loving u 同mc 既海豚音 質感上係有小小分別 張靚穎個種係有共嗚感既高音 但mc 個種係好小共嗚 高而尖

btw我要再重申一次,哨音發聲嘅話,聲帶係唔會參與震動嘅,佢係非一般嘅發聲,同正常發聲系統幾乎無任何關係

我當然知哨音係同普通發聲系統無關 證據就係mc 把聲近年都爛爛地 但佢d哨音幾乎無變

其實同吹口哨既原理係一樣, 我自己就相信正常個個都可以練到的, 不過老老實實用途不大

btw想問一下其實justin嘅教學係美國果邊算唔算出名,我留意過佢嘅短片,幾乎係我睇過咁多個網上資源入面講得最仔細同科學

我覺得佢應該都算出名, 不過唔夠SLS, SS同KTVA出名
佢的片係幾好睇的, 佢講得有趣, 自己又唱得, 又似李安納度

我覺得佢應該都算出名, 不過唔夠SLS, SS同KTVA出名
佢的片係幾好睇的, 佢講得有趣, 自己又唱得, 又似李安納度

SS為又係SLS老闆嘅首席徒弟~
不過KTVA嘅話我覺得好適合模仿嘅高手去睇,去模仿佢唱歌,因為佢好少講唱歌嘅嘢,都係唱歌
其實李安佢以前都無咁好睇,感覺佢人越嚟越有自信
平時唱到既歌 一夾full band好似得返8成 有咩方法改善下
手痕又分享下關於M1 M2個的人體發聲模式, 首先個研究本身:
https://pdfs.semanticscholar.org/4f1d/b5ba82e2f44c62b4f36630b90c15cbd25366.pdf

簡單講就係人類係有4種生理上既發聲模式, 由低至高分別係M0, M1, M2同M3
你發出聲音, 人體操作上就會係4種入面其中一種

M0 - vocal fry
呢個好易明白
M1 - modal voice
實既聲音, 平時講野既聲, chest voice 同 而家多數人講既mix voice, 傳統聲樂男性head voice都係屬於M1, 我覺得最簡單講即係真聲
M2 - falsetto
虛, 弱既聲, 一般認知中既假聲, 傳統聲樂女性既head voice
M3 - whistle
呢個都好易明白

咁M1同M2 人體操作既分別係點? 研究暫時指出主要係關於兩對控制聲帶既肌肉: cricothyroid(簡稱CT)同thyroarytenoid(簡稱TA), 佢地係可以同時啟動

CT係將聲帶拉長變薄, 音愈高, CT就愈要啟動多的
TA係將聲帶變短同粗, 聲音想聽落愈實就愈需要啟動多的TA

M1(真聲)就係當TA仲有啟動時既發聲模式.
M2(假聲)時TA就係完全放鬆, 剩係得CT啟動既模式

做到無逢接合一把聲既人, 唱既音愈高既時候, CT就啟動愈多, 相對TA啟動就慢慢減少(聲音慢慢變薄), 到接合入M2時TA完全放鬆

一般扯喉嚨既人, 唱既音愈高既時候, CT就開始啟動愈多, 但TA做唔到慢慢放鬆, 只可以一下子放鬆晒進入M2(假聲), 音質上明顯轉變

參考: http://www.ncvs.org/ncvs/tutorials/voiceprod/tutorial/voluntary.html

講完一大輪, 我覺得其實對唱好的歌係冇大關助 但可以解決到關於mix voice係咩既迷思, 但要將M1既音域拉高 (所謂進入"mix voice") 我地實際需要做既野係用合適既母音 (即係提高發聲位置, 適量使用twang咽音), 放鬆不必要既外部肌肉, 同埋配合良好既氣息, 呢幾樣野先係我地主要主動控制到既野

不過KTVA嘅話我覺得好適合模仿嘅高手去睇,去模仿佢唱歌,因為佢好少講唱歌嘅嘢,都係唱歌

SLS大部分人基本上都出走晒去自立門戶或者去左IVA了, 似乎係SLS冇與時並進既結果

至於ken tamplin我覺得佢套野其實麻麻地, 睇佢自己都係唱某的種類既歌先得, 同埋睇到佢有時都好strained既感覺
巴打大概收幾錢
手痕又分享下關於M1 M2個的人體發聲模式, 首先個研究本身:
https://pdfs.semanticscholar.org/4f1d/b5ba82e2f44c62b4f36630b90c15cbd25366.pdf

簡單講就係人類係有4種生理上既發聲模式, 由低至高分別係M0, M1, M2同M3
你發出聲音, 人體操作上就會係4種入面其中一種

M0 - vocal fry
呢個好易明白
M1 - modal voice
實既聲音, 平時講野既聲, chest voice 同 而家多數人講既mix voice, 傳統聲樂男性head voice都係屬於M1, 我覺得最簡單講即係真聲
M2 - falsetto
虛, 弱既聲, 一般認知中既假聲, 傳統聲樂女性既head voice
M3 - whistle
呢個都好易明白

咁M1同M2 人體操作既分別係點? 研究暫時指出主要係關於兩對控制聲帶既肌肉: cricothyroid(簡稱CT)同thyroarytenoid(簡稱TA), 佢地係可以同時啟動

CT係將聲帶拉長變薄, 音愈高, CT就愈要啟動多的
TA係將聲帶變短同粗, 聲音想聽落愈實就愈需要啟動多的TA

M1(真聲)就係當TA仲有啟動時既發聲模式.
M2(假聲)時TA就係完全放鬆, 剩係得CT啟動既模式

做到無逢接合一把聲既人, 唱既音愈高既時候, CT就啟動愈多, 相對TA啟動就慢慢減少(聲音慢慢變薄), 到接合入M2時TA完全放鬆

一般扯喉嚨既人, 唱既音愈高既時候, CT就開始啟動愈多, 但TA做唔到慢慢放鬆, 只可以一下子放鬆晒進入M2(假聲), 音質上明顯轉變

參考: http://www.ncvs.org/ncvs/tutorials/voiceprod/tutorial/voluntary.html

講完一大輪, 我覺得其實對唱好的歌係冇大關助 但可以解決到關於mix voice係咩既迷思, 但要將M1既音域拉高 (所謂進入"mix voice") 我地實際需要做既野係用合適既母音 (即係提高發聲位置, 適量使用twang咽音), 放鬆不必要既外部肌肉, 同埋配合良好既氣息, 呢幾樣野先係我地主要主動控制到既野

我跟果套理論同依個有9成似
佢解釋falsetto head voice mixed voice 係點(睇完先知classical 同pop music既term有唔同意思)

佢解釋falsetto head voice mixed voice 係點(睇完先知classical 同pop music既term有唔同意思)

冇錯, 講head voice係好易混淆的, 個個人定義唔同, 好多時變左雞同鴨講
平時唱到既歌 一夾full band好似得返8成 有咩方法改善下

full band嘅話通常自己都會有小小lost control嘅表現,嘗試下去控制翻平時個表現應該會好D嘅

SLS大部分人基本上都出走晒去自立門戶或者去左IVA了, 似乎係SLS冇與時並進既結果

至於ken tamplin我覺得佢套野其實麻麻地, 睇佢自己都係唱某的種類既歌先得, 同埋睇到佢有時都好strained既感覺

話說IVA係咩嚟嫁,自己唔太有聽過
其實我覺得宜家唔同嘅方向,都係慢慢越嚟越似生理解剖嘅科學模式去上,亞洲就有一個舌控聲樂學就好似呢樣,但係重點會係調整口咽部嘅形狀去營造聲音嘅音色

其實ktva個方向本來就係偏以同一個音色去做上落嘅模式唱歌,姐係有小小偏rock嘅方向(佢本來都係rock出身),應該唔係因為能力差先strained
但係佢嘅學生其實唔會咁strained
我覺得佢最好嘅學生係ten second songs
巴打大概收幾錢

可以聯絡我TG:o0Andrew0o
或者我電郵:s052039@yahoo.com.hk
慢慢詳談

冇錯, 講head voice係好易混淆的, 個個人定義唔同, 好多時變左雞同鴨講

我個人對head voice嘅定義係一定音高之後就會自動入去,當然仲有D人將假聲同head一體化,不過其實我唔太同意

其實我覺得宜家唔同嘅方向,都係慢慢越嚟越似生理解剖嘅科學模式去上,亞洲就有一個舌控聲樂學就好似呢樣,但係重點會係調整口咽部嘅形狀去營造聲音嘅音色

其實ktva個方向本來就係偏以同一個音色去做上落嘅模式唱歌,姐係有小小偏rock嘅方向(佢本來都係rock出身),應該唔係因為能力差先strained

IVA係幾年前SLS一的高級老師走出黎開既組織, 之後都有一的SLS老師轉左過去
https://www.vocaladvancement.com/
想問下係咪唱完喉嚨沙沙地就係用錯方法?感覺上已經做緊腹式呼吸,但唔知係咪未用到,加上有時都會呼氣咁唱岀黎
想問下係咪唱完喉嚨沙沙地就係用錯方法?感覺上已經做緊腹式呼吸,但唔知係咪未用到,加上有時都會呼氣咁唱岀黎

可能係巴打聲帶閉合得唔好
漏氣既話可能會對聲帶做成較大既損耗
http://starryworldcpa.com/最專業的歌唱技巧32法/
好似講得幾好咁
巴打點睇?
其實關於所謂咽音(twang) CVT網站有好清晰講解同科學解釋,就係將聲帶上面既epiglottic funnel入口收窄,效果就係令發聲更有效率同明亮,但收窄得太多會令聲音聽落去尖左好多(巫婆聲,鴨聲)

http://cvtresearch.com/description-of-twang/

要做到一個普通健康既發聲其實已經有咽音既原素係入面 (用緊既vowel, placement), 其中舌根既位置好重要,上面CVT LINK都有提到

初學唱既人其實唔需要諗太多,可以先盡量將聲音唱得清晰(朗誦既感覺),如果聲音太後出唔到黎多數都係舌根問題

講得好所以咽音我都係擺最後,真係有多餘嘅時間,教曬所有基本嘢先教~

話說巴打你有無興趣同我交流下唱歌丫,感覺你係CVT呢方面探究得好深入。
我自己嘅話其實都係偏向實戰,跟著領悟理論嘅知識,所以都想同你交流一下
TG:o0Andrew0o

好呀等我陣間add你

我10年前開始研究呢的野...個時的人仲講緊mix voice係聲帶"zip up"去發出黎,後來當然証明左係錯。 之後一路跟的外國coach既討論區學左好多野,外國出名教材我大部份都有。理論學左好多,但到最後我都係行左好多遠路,到認真搵老師先解決到一的多年既問題。

所以搵到個好老師係好緊要,特別係初學者,自學好易行左遠路 同埋唔好麻目追求高音,當你基本功練好可以冇拉扯,高音你氣息保持到流暢,再調節你用既vowel就自然上到去

可唔可以講多啲zip up?

IVA係幾年前SLS一的高級老師走出黎開既組織, 之後都有一的SLS老師轉左過去
https://www.vocaladvancement.com/

但係佢哋嘅方針係唔係同SLS一樣先?定係之後個研究走向或者演繹嘅方式有變?

我自己嘅意見呢,就會覺得你係去扯聲
雖然用氣聲比較容易對聲帶造成損耗,但係我相信無人會用氣聲扯盡喉嚨
只要有任何把聲覺得唔舒服嘅現象,就一定係你發聲有問題
http://starryworldcpa.com/最專業的歌唱技巧32法/
好似講得幾好咁
巴打點睇?

其實好多都講得好唔錯,但係解釋上就有D難令人明白,同埋有D細節位講得唔夠清楚
而且有小部分嘅提示係唱聲樂先會用到嘅,例如猴頭菇……啊唔係,係喉頭降低等等
但係我都好建議初學者睇一睇,係幾有幫助嘅

講得好所以咽音我都係擺最後,真係有多餘嘅時間,教曬所有基本嘢先教~

話說巴打你有無興趣同我交流下唱歌丫,感覺你係CVT呢方面探究得好深入。
我自己嘅話其實都係偏向實戰,跟著領悟理論嘅知識,所以都想同你交流一下
TG:o0Andrew0o

好呀等我陣間add你

我10年前開始研究呢的野...個時的人仲講緊mix voice係聲帶"zip up"去發出黎,後來當然証明左係錯。 之後一路跟的外國coach既討論區學左好多野,外國出名教材我大部份都有。理論學左好多,但到最後我都係行左好多遠路,到認真搵老師先解決到一的多年既問題。

所以搵到個好老師係好緊要,特別係初學者,自學好易行左遠路 同埋唔好麻目追求高音,當你基本功練好可以冇拉扯,高音你氣息保持到流暢,再調節你用既vowel就自然上到去

可唔可以講多啲zip up?

zip up係好多年前既講法,話當上高音時聲帶會好似拉鍊咁一部分閉合左,剩番另一部分震動去發聲。但呢個講法係冇科學跟據的,所以近年外國的老師都更新左用我上面提到既CT同TA肌有科學backup既講法。

但係佢哋嘅方針係唔係同SLS一樣先?定係之後個研究走向或者演繹嘅方式有變?

個網話會跟最新既科學研究,但方針演繹其實最後都係睇個老師自己吧,就算係SLS個個老師教法都唔一樣的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞