招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
巴打有d野想問 我平時同朋友去唱k果陣通常唱歌都會低左一至兩個key 係咪唔正常定我把聲本身係咁?因為我一唱正常key就好易走音 同埋佢地話我唱王傑既歌會比其他現代歌手好小小 咁係咪代表我把聲個range太窄?

你係習慣降key唱定係原key但係自己唱低咗先?
後者嘅話會聽壞耳嫁,長期咁樣會培養咗錯誤嘅身體感覺對應音高嘅database,以後唱歌都會習慣走音(姐係唔啱音,唔係破音)
如果你唱正常key容易走音,就只係代表你發聲有問題,而且你去諗自己range嘅問題之前,你問下自己平時講嘢用幾大range先

無人天生range窄,但係一大堆音域未開發過嘅人
平時唱k把聲永遠唔入mic
唱完好似聽唔到咁
一大聲d就走音
嘴巴對mic唔該請成一直線,同時將嘴巴同mic嘅距離縮到0.5cm之內,仍然無聲嘅話我就切……

頭髮一條
大家好,我係改名後嘅gamble巴打
一個月前,我係度第一次嘅post
一個月後嘅今日,已經超過70位朋友同我去討論唱歌,或者上堂,甚或比我聽聽佢哋嘅表現
作為第一次出post嘅我,其實無諗過會有咁多朋友願意接受我
甚或當初我覺得無人插我已經好滿足
直到宜家會有唔少朋友去問我邊D邊D歌手嘅表現如何等等
老老豆豆,好感激大家比我呢個人微言輕嘅廢青係度亂咁9up

我已經決定,直到我19號走前,我都會盡力解答各位對唱歌嘅任何疑問(不過其實唔少難題其實爬完文應該就會無咗唔少)
如果真係想學嘅,我會嘗試r時間出嚟去教(但係因為前面積太多學生,所以好可能都係r唔到位 ),經過四十幾個學生嘅證明,我已經可以保證一堂課已經可以改善好多問題,所以唔好再問我上得一兩堂有無用

等我暑假同埋下年翻嚟過年嘅時候,我一定第一時間再嚟開post,所以宜家未必抽到時間學嘅巴絲唔需要失望,我一定會再翻嚟

呢排唔得閒 暑假join!!!

分分鐘我凈係九月先翻嚟兩三個禮拜
亞洲有咩歌手係唱歌真勁?例如台灣

大把啦,林俊傑周杰倫楊宗緯同埋獅子合唱團等等都有實力啊
歌手2017都有好多變態
其實老實講孫楠唱歌真係好唔錯,只係無人欣賞姐
我聽開男人歌嘅,所以唔太知道女嘅邊D有能力

至於香港嘅話,killersoap同埋觸執毛嘅唱功都好值得推介~~

可唔可以講下阿水
我都想知你點睇Rubberband 6號

比下片我睇丫,我唔知係邊個嚟

阿水係chochukmo個vocal
https://www.youtube.com/watch?v=6NkcQSgG4PQ
rubberband
https://www.youtube.com/watch?v=BZ1RwQ8Usgg

原來佢叫阿水
宜家嘅佢真心正,以前好唔得
當我賭J咁諗佢一定有學過先變到宜家咁嘅時候,係另一個post,佢嘅學生反映佢都係自己R到宜家咁樣……我條J點算我真係覺得佢學過嫁無學過好似宜家咁嘅話,果D叫痴線佬
詳情https://lihkg.com/thread/114768/page/1?ref=android

至於個6號唱歌同感情都幾唔錯,勁係衰咬字差D
留名
我唱k唱頭幾首都ok 好穩 要上就上
之後就失聲 走音
係咪發聲唔正確 過用喉嚨
https://www.youtube.com/watch?v=mZlD--Cnr54
點評價呢個女仔既表演?
之後就失聲 走音

一定係唱壞聲,出事
https://www.youtube.com/watch?v=mZlD--Cnr54
點評價呢個女仔既表演?

又係一個咬字比較差嘅表演,發聲位置算可以嘅,但係部分聲音有D困係鼻腔度,唔算好通透
好普通嘅一個表演者,有D難判斷係學得好麻麻定係未學過
[size=2]起碼人哋唔會唱壞/size=2]
唱k果陣, 我成日都唔夠氣唱晒一首歌+走音
走音關唔關晍夠氣事

btw
Lm等樓主下次返嚟學唱歌
走音關唔關晍夠氣事

btw

走音關唔關晍夠氣事

btw

呢個係腹式呼吸做唔好導致嘅,聲帶閉合唔夠,就漏氣
點解巴打講到 氣息咁重要

我用返我學個一套幫手答一答, 有錯請指正。
首先咩係氣息呢?氣息就係一個穩定同適當的吐氣速度。
點解唱歌需要將吐氣速度控制係一個穩定同適當的水平?

原因要由發聲機制講起。
發聲機制:
1. 準備發音時,兩片聲帶緊閉
2. 呼氣。空氣由肺部通過氣管、喉部呼出
3. 氣流衝擊閉合的聲帶時,形成聲帶下氣壓。當該氣壓到達充分水平時,氣流會將兩片聲帶推開。
4. 之後,因為氣流快速流過聲帶間,造成很短暫的真空,使得兩片聲帶拉在一起,如此反覆的動作會造成聲帶的振動,而發出聲音。

當氣流越快時,聲門下氣壓越大,聲帶的動作越大,要閉合就越難。同時,聲量亦越大。但氣流速度不能無止境的上升,去到某個點便會令聲帶難以閉合,此時,人會強行以muscular tension去嘗試閉合,造成傷害。

所以重點在於如何控制及限制氣流過大。

有些人在高音或者一些激昂段落的時候,習慣透過唔健康地嗌(嗌是可以健康的)上去,即是加氣加力去唱,造成muscular tension。唱K很常見。

有些人則習慣壓低音量。在此,氣流速度上的小改變亦會影響正確的聲帶震動。

故此,在高音及低音音域、高音量及低音量的時候,都需要很強的支持(support),從而保持氣流穩定及適當。

而支持(support)最簡單的做法,在用腹式吸氣後(七成滿好了),以挺胸、上身保持直、腹肌向內谷(不需要十成力)的方式吐氣,使胸腔及橫隔膜減慢收回原來位置。

當然,詳細來說,支持力度因應不同音高及音量而改變,這個需要訓練。

嚴格黎講唱歌最理想既attack係氣流同肌肉同時令聲帶開始閉合, 咁樣會比較有效率同健康

我學果陣老師話glottal attack,simultaneous attack 及breathy attack 都可以是健康的,只要做好CVT本身三個原則(Support+open throat+avoid constrictions)。但我無做過Research ,無得證明係啱定錯。

你自己嘅練習未證明咗無錯lo
你宜家都無壞聲丫
之後就失聲 走音

肯定係發聲唔正確,你唱到頭兩三首係因為你聲帶未完全充血浮腫。但你每首歌D用聲壞習慣加起黎,會慢慢傷聲,令聲帶慢慢充血變沙聲失聲。呢個時候唔應該再唱,一定要停。

一般人唱K好易沙聲,原因有好多,其中一個係因為唱K音樂聲太大,而且又成日合唱。結果唱的人聽不到自己聲會無意識地不健康地嗌聲(嗌聲是可以健康及有技巧的),加氣加力,好似我前一頁提到,造成muscular tension,傷聲。

其次係,本身普通人唱歌有好多唔太好壞習慣/問題,例如下巴同條脷都唔放鬆、女仔習慣扮溫柔長期壓低把聲用氣聲講野,搞到聲帶有問題等。

好詳細
點評價呢位表演者?
https://youtu.be/cjcP077-MNM

你個名
佢一定係有學過,所以我就從比較高要求嘅層次講啦
佢呢就普通,首先把聲太乾,無氣息支持把聲,基本上就算係rock都要氣息支持,佢做好閉合,但係無帶氣出嚟
獅子合唱團啊,你個名啊,queen果D都係帶氣息出嚟唱嘅,聽呢位表演者唱就覺得去幾辛苦下

另一個就係軟腭無上抬,所以高音共鳴嘅空間唔太足以比高頻去諧振,所以明顯聽到係有擠壓嘅感覺,係辛苦feel嚟

btw佢應該用唱歌把聲嚟講嘢,佢講嘢發聲唔健康

嚴格黎講唱歌最理想既attack係氣流同肌肉同時令聲帶開始閉合, 咁樣會比較有效率同健康

我學果陣老師話glottal attack,simultaneous attack 及breathy attack 都可以是健康的,只要做好CVT本身三個原則(Support+open throat+avoid constrictions)。但我無做過Research ,無得證明係啱定錯。

咁佢冇講錯,但最有效率會是simultaneous attack
你係係香港學CVT?
巴打仲收唔收生 好耐之前send過email俾你冇回到
巴打仲收唔收生 好耐之前send過email俾你冇回到

竟然係咁?!?!
唔會係咁掛……
一唔係你直接聯絡我TG
香港有CVT學咩?
我真係無聽過亞洲有CVT呢回事
我成日唱唱下歌無啦啦有啖氣攻上黎
好似食完飯有胃氣咁樣要“嗝”出黎
(但係明明我無食嘢
請問點樣可以解決到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞