招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
留名學野
留名學野
鍾意唱歌但冇氣同一緊張就唱唔到
已send email 巴打得閒就check check
腹式呼吸其實啫係咩一回事

咁神奇?大部分華語歌最高音都未到c5

c5同C5係兩回事喎 C5=c2
如果我9叫都上到G5

搞到好亂
不如你講講煎熬最高音係咩音,等我判斷下

F#5 好似係
留名學野
鍾意唱歌但冇氣同一緊張就唱唔到

無氣真心係死症
而且一緊張,仲要無氣,咁樣唱應該好快喉嚨唔舒服,甚至會痛

網上大把練習同埋定義可以慢慢睇~
基本上我講嘅腹式呼吸同出面都唔會有咩分別

咁神奇?大部分華語歌最高音都未到c5

c5同C5係兩回事喎 C5=c2
如果我9叫都上到G5

搞到好亂
不如你講講煎熬最高音係咩音,等我判斷下

F#5 好似係

咁睇嚟我的確係可以正常唱到A#到B5
經過連續狂趕啊曬文,打死柯帕文同埋靜夜沉思望星星,二十人生仍是零之夜後,呢個浴火重生嘅早晨又係時候講講唱歌的那些事

今次要講嘅係:到底音色可唔可以改變嘅呢?

好多人都覺得天生係咩聲就係咩聲,人生online登錄果下已經註定咗,當然十幾LV會進化一次,之後就定終生咁。

不過其實...註定嘅大多都淨係你嘅聲帶(為便於理解,重點放在聲帶上)。但係其實我哋係活生生嘅人,從聲帶到嘴巴嘅道路上亦唔係固定改唔到嘅,只要有改變,音色就有機會做改變

因為我哋最終呈現比人嘅音色,唔單單淨係聲帶震動帶出嘅基音,當中仲包括好多唔同部位腔體嘅吸收反射所帶出嘅泛音,姐係簡單講其實音色雖然天生有固定,但係其實可以作一定程度嘅改變。

簡單講,如果音色真係改唔到嘅話,相信全世界嘅配音都會過住食樹皮食到餓死嘅人生
其實從以前就已經有一人多配嘅存在架啦,一個個都係透過專業訓練出嚟嘅,能夠係長遠保護為前提作出唔同音色嘅發聲,下面比個例子大家睇睇:
https://www.youtube.com/watch?v=mOxpj9mRjIA

當然對於唱歌,亦都係可以改變自己嘅音色啦~
前幾日嘅歌手2017第一集嘅Dimash演繹嘅歌可以話係一個寫照
https://www.youtube.com/watch?v=PjRhgSTyxDc
通過改變口腔嘅空間,咽部嘅形狀,就可以達到同一個音高用唔同音色表現(呢度暫時唔講因真假聲而導致嘅音色改變)
呢首我J到宜家,基本上合埋眼聽真係會以為係兩個人係度演繹
就係因為呢首歌所以我先想講講音色呢樣嘢

最後,再比一個變態大家睇睇,睇完之後記得好好記住,音色其實可以有一定程度嘅改變,而唔係100%天生嫁
[url]https://www.youtube.com/watch?v=t7Xv0P4LviE[url]

我apply唔到腹式呼吸落唱歌
好似啲氣會吸得唔夠快咁

我apply唔到腹式呼吸落唱歌
好似啲氣會吸得唔夠快咁

俗語都有話男人唔可以太快啦
所以好簡單,先唔好快,係你能夠做到嘅速度下,先熟悉成個呼吸嘅模式,跟住熟咗再慢慢變快,又或者你直接去上網揾狗喘氣嘅練習
就唔好比自己氣仲未夠就唱
經過連續狂趕啊曬文,打死柯帕文同埋靜夜沉思望星星,二十人生仍是零之夜後,呢個浴火重生嘅早晨又係時候講講唱歌的那些事

好多人都覺得天生係咩聲就係咩聲,人生online登錄果下已經註定咗,當然十幾LV會進化一次,之後就定終生咁。

不過其實...註定嘅大多都淨係你嘅聲帶(為便於理解,重點放在聲帶上)。但係其實我哋係活生生嘅人,從聲帶到嘴巴嘅道路上亦唔係固定改唔到嘅,只要有改變,音色就有機會做改變

因為我哋最終呈現比人嘅音色,唔單單淨係聲帶震動帶出嘅基音,當中仲包括好多唔同部位腔體嘅吸收反射所帶出嘅泛音,姐係簡單講其實音色雖然天生有固定,但係其實可以作一定程度嘅改變。

簡單講,如果音色真係改唔到嘅話,相信全世界嘅配音都會過住食樹皮食到餓死嘅人生
其實從以前就已經有一人多配嘅存在架啦,一個個都係透過專業訓練出嚟嘅,能夠係長遠保護為前提作出唔同音色嘅發聲,下面比個例子大家睇睇:
https://www.youtube.com/watch?v=mOxpj9mRjIA

前幾日嘅歌手2017第一集嘅Dimash演繹嘅歌可以話係一個寫照
https://www.youtube.com/watch?v=PjRhgSTyxDc
通過改變口腔嘅空間,咽部嘅形狀,就可以達到同一個音高用唔同音色表現(呢度暫時唔講因真假聲而導致嘅音色改變)

最後,再比一個變態大家睇睇,睇完之後記得好好記住,音色其實可以有一定程度嘅改變,而唔係100%天生嫁
[url]https://www.youtube.com/watch?v=t7Xv0P4LviE[url][/url][url]

巴打
可唔可以講下dimash 條片2:11果個高音係咪就係你講既音色唔同既地方?
以我僅有既知識
佢既混聲好勁 chesty mixed又得heady mixed又得 仲好似有d位改變左placement
高音就主要用頭聲
佢真係好勁
Send左Email 唔該巴打
天生把聲沉可以點
想問最少要坐底學幾多堂?因為就嚟DSE但你又就嚟走 係邊到學?
想問巴打講既公價係幾錢堂到?
如果價錢岩又夾到時間
我都想跟巴打學幾堂

[url]https://www.youtube.com/watch?v=t7Xv0P4LviE[url][/url][url]

巴打
可唔可以講下dimash 條片2:11果個高音係咪就係你講既音色唔同既地方?
以我僅有既知識
佢既混聲好勁 chesty mixed又得heady mixed又得 仲好似有d位改變左placement
高音就主要用頭聲
佢真係好勁

係丫,係1:40左右同2:11係同一個音高,但係完全唔同音色
人哋正宗聲樂出嚟嫁嘛~唔似SLS係簡化版嘅聲樂
佢連哨音都輕鬆上,老實講天分真係好好
(基本上除咗哨音,受過訓練嘅普通人係有能力演繹其他嘅部分,當然唔包咬字)

樓上嘅各位我今晚上完堂再慢慢覆你哋
天生把聲沉可以點

可以睇下我講音色嘅回post
想問最少要坐底學幾多堂?因為就嚟DSE但你又就嚟走 係邊到學?

喊出嚟,真心DSE緊要D嘅
咁嘅話應該會淨集中教最重要嘅嘢,大概兩堂左右啦
想問巴打講既公價係幾錢堂到?
如果價錢岩又夾到時間
我都想跟巴打學幾堂

email詳細傾啦
哨音等同海豚音?
音高大概係咩位
另外發聲位置靠後代表咩
求指教
小弟有時會唱到D6 or above
但唔係成日得
點先捉實個感覺
好鍾意唱歌 但其實唱成點自己知
唔知係把聲問題定點 好似唔係好識用真聲咁
一去到高音少少就自動變左用假音
可以點樣練

樓主不如開個telegram
哨音等同海豚音?
音高大概係咩位
另外發聲位置靠後代表咩
求指教

海豚音係出面好多人講嘅名詞姐,正確嚟講係叫哨音,基本唔係靠唱架啦,而係好似吹口哨咁''吹''出嚟。
音高嚟講,其實好多人都唔一樣,但係都係D十分高嘅音,大約從D6開始啦

發聲位置靠後應該係嚟自聲樂嘅教法,姐係話口腔入面向下嘅空間擴大,令聲音聽起嚟係有D發悶及模糊感覺嘅聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞