招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
回下淫亂公子先

你講得無錯,CVT佢將每一樣都分得好仔細
而且每一種模式都有一定嘅動作,音量等詳細先做得出
但係在我眼裏,我就只係嘗試去將佢簡化,如果係一步一步去跟CVT嘅話我覺得真係唔需要將模式混合

呢個方向其實我都係因為諗點樣令學生速成而諗到嘅,知道四個模式嘅音量,音色,口型之後,就可以透過呢三樣嘅混合調整去營造四個模式嘅一些變化
咁樣因為學生已經有呢四個模式嘅記憶,所以比較容易透過唔同模式嘅穿插調整再去營造音色

我個人覺得咁樣會比CVT佢係四個模式之後嘅調整嚟學得快,因為咁樣就唔係建立新嘅嘢,係透過已有嘅嘢去做

不過無得講嘅係,CVT嘅教學模式,同埋M0,M1,M2嘅理論我最buy
我宜家就係嘗試緊將唔同系統嘅嘢去融匯一起
所以無論係好定差,都希望可以講講對我睇法嘅意見

你講完distortion嘅時候,我突然諗起係聲樂嘅角度,佢係由下降喉頭嘅咽音所造成,翻譯過嚟就係你講嘅嘢
所以呢點的確係我方向出咗問題
多謝指教
回下淫亂公子先

但係在我眼裏,我就只係嘗試去將佢簡化,如果係一步一步去跟CVT嘅話我覺得真係唔需要將模式混合

呢個方向其實我都係因為諗點樣令學生速成而諗到嘅,知道四個模式嘅音量,音色,口型之後,就可以透過呢三樣嘅混合調整去營造四個模式嘅一些變化
咁樣因為學生已經有呢四個模式嘅記憶,所以比較容易透過唔同模式嘅穿插調整再去營造音色

我個人覺得咁樣會比CVT佢係四個模式之後嘅調整嚟學得快,因為咁樣就唔係建立新嘅嘢,係透過已有嘅嘢去做

不過無得講嘅係,CVT嘅教學模式,同埋M0,M1,M2嘅理論我最buy

你講完distortion嘅時候,我突然諗起係聲樂嘅角度,佢係由下降喉頭嘅咽音所造成,翻譯過嚟就係你講嘅嘢
多謝指教

無惡意,但我真心唔同意混合呢個方向。
因為呢個方向無需要,而且有問題,以你之前所講做例子,edge+neutral,其實出黎會係咩呢?

你係想出黎係half metallic? 咁已經有curbing,why bother?
你想佢有lighter或darker音色? CVT本身係教人係每個模式上做調節,why bother?
你想唔改變模式動作下,Edge唱到輕柔細聲,或者neutral 唱到好有力度好大聲?但咁會傷聲。
如果想係唔同模式穿插,本身就係換模式過渡,而非混合。

你講得好啱

所以我先話如果係傳統學CVT嘅話其實我講嘅嘢根本無需要甚或無用

但係如果從最快速學習或者模仿成功嘅角度去諗,其實以你講嘅過渡或者我講所謂嘅混合,會唔會更容易令學生get到發生咩情況呢?
我嘅角度係:四模式係一個新嘅學習,lighter或者darker係一個新嘅學習
甚或唔同嘅感覺啊,metallic之類又係一個新嘅學習

所以我嘅前提就係學咗一個最重要同需要嘅嘢,再嘗試用已有嘅東西,再去發展更多唔同嘅可能性(當然我自己因為有研究唔同嘅系統,所以其實對應CVT我會用嚟係音色上做教學,聲樂嘅方向我會攞嚟教呼吸同共鳴,心理學方面嘅會用嚟教感情等等)
當然,其實真係正統學曬CVT當然都係一個方向
但係其實就係因為我無辦法透過自己去完全瞭解CVT係咩(資源太難搵),所以只可以透過部分已有嘅嘢去做發展,反而其他嘅教學同系統真係好詳細

所以你覺得我好業餘諗住唔專業我都唔介意,難得有個深入瞭解CVT嘅巴打係度參與討論,小弟真係好感激

當然我絕對唔會將edge唱到輕,neutral好大聲咁之類唔合理嘅嘢教人(btw呢一點已經係係四模式介紹已經有學到),所以我嘅前提一定係保護發聲嘅情況下做發展,呢一點相信做老師嘅都需要做到嘅事

btw想問你嘅方向係搵老師學?定係買書同CD學?
甚或你根本就係老師
補充翻小小,用最少嘢去學到最多嘢一直都係我去研究同學習嘅方向

點解我要出嚟教,就係因為見過太多人學好耐都唱唔到,甚或好多人仲覺得唱歌係天生……我真係睇唔過眼,所以我想透過自己嘅教學,令學生一步到位,呢個就係我最重要嘅方向
補充翻小小,用最少嘢去學到最多嘢一直都係我去研究同學習嘅方向

點解我要出嚟教,就係因為見過太多人學好耐都唱唔到,甚或好多人仲覺得唱歌係天生……我真係睇唔過眼,所以我想透過自己嘅教學,令學生一步到位,呢個就係我最重要嘅方向

巴打 點樣可以練好腹式呼吸
同點樣先知自己用得岩唔岩?

成日唱到好似就斷氣 一斷氣就走哂音咁

巴打 點樣可以練好腹式呼吸
同點樣先知自己用得岩唔岩?

成日唱到好似就斷氣 一斷氣就走哂音咁

前幾頁有個巴打講腹式呼吸嫁~你去爬一爬文啦
巴打點睇濕鳩毛文sunny

邊個嚟嫁?
有無片

你講緊supper moment個主音?
如果係嘅話,我一句講完,根本就無學過
基本嘢完全做唔到,唔好講咩發聲位置,連最基本嘅氣息都無,唔係做唔好,係完全無
咁搞發真係好快爛聲……

但係就咁聽落去又好似唔錯

邊個嚟嫁?
有無片

基本嘢完全做唔到,唔好講咩發聲位置,連最基本嘅氣息都無,唔係做唔好,係完全無
咁搞發真係好快爛聲……

你睇翻之前我玩命評論嘅歌手(陳X迅,張X軒),你就知道我嘅標準係邊度

邊個嚟嫁?
有無片

咁搞發真係好快爛聲……

你睇翻之前我玩命評論嘅歌手(陳X迅,張X軒),你就知道我嘅標準係邊度

我明巴打係專業評審 但係點解我地d凡人好似聽唔出 而佢基本氣息都做唔好 點解又好似唱到歌咁?
點睇sls

邊個嚟嫁?
有無片

咁搞發真係好快爛聲……

我明巴打係專業評審 但係點解我地d凡人好似聽唔出 而佢基本氣息都做唔好 點解又好似唱到歌咁?

我自己玩耳機嘅,就攞耳機嚟做個例子啦
其實好多人都分唔出貴耳機同平耳機嘅分別,覺得有聲出就夠
但係只要有興趣去入坑,慢慢聽落去,唔同價位,唔同型號,唔同走向嘅耳機
慢慢就會培養出聽感

而聽人唱歌正正就係呢個原因,你無接受過教育,又如何得知判別歌手對錯嘅正確知識呢?
點睇sls

1.一個嘗試在感受性教育傳承嘅根基下建立一個科學化嘅系統
先唔講佢成功與否,起碼佢為宜家嘅科學化歌唱邁出第一步

2.一個用大量練習嚟嘗試令你身體熟悉感覺,而你到最後係唔太知發聲咩事嘅歌唱教學,例如把聲擺係邊度邊度等,佢係無教點樣嘅肌肉控制會達到呢種效果......

3.一個強調換聲區同埋共鳴嘅系統,對佢哋嚟講不同嘅音色係利用不同共鳴混合比例,同聲帶閉合嘅程度所影響嘅

大概就係咁
回下淫亂公子先

多謝指教

無惡意,但我真心唔同意混合呢個方向。
因為呢個方向無需要,而且有問題,以你之前所講做例子,edge+neutral,其實出黎會係咩呢?

你係想出黎係half metallic? 咁已經有curbing,why bother?
你想佢有lighter或darker音色? CVT本身係教人係每個模式上做調節,why bother?
你想唔改變模式動作下,Edge唱到輕柔細聲,或者neutral 唱到好有力度好大聲?但咁會傷聲。
如果想係唔同模式穿插,本身就係換模式過渡,而非混合。

你講得好啱

所以我先話如果係傳統學CVT嘅話其實我講嘅嘢根本無需要甚或無用

但係如果從最快速學習或者模仿成功嘅角度去諗,其實以你講嘅過渡或者我講所謂嘅混合,會唔會更容易令學生get到發生咩情況呢?
我嘅角度係:四模式係一個新嘅學習,lighter或者darker係一個新嘅學習
甚或唔同嘅感覺啊,metallic之類又係一個新嘅學習

所以我嘅前提就係學咗一個最重要同需要嘅嘢,再嘗試用已有嘅東西,再去發展更多唔同嘅可能性(當然我自己因為有研究唔同嘅系統,所以其實對應CVT我會用嚟係音色上做教學,聲樂嘅方向我會攞嚟教呼吸同共鳴,心理學方面嘅會用嚟教感情等等)
當然,其實真係正統學曬CVT當然都係一個方向
但係其實就係因為我無辦法透過自己去完全瞭解CVT係咩(資源太難搵),所以只可以透過部分已有嘅嘢去做發展,反而其他嘅教學同系統真係好詳細

所以你覺得我好業餘諗住唔專業我都唔介意,難得有個深入瞭解CVT嘅巴打係度參與討論,小弟真係好感激

當然我絕對唔會將edge唱到輕,neutral好大聲咁之類唔合理嘅嘢教人(btw呢一點已經係係四模式介紹已經有學到),所以我嘅前提一定係保護發聲嘅情況下做發展,呢一點相信做老師嘅都需要做到嘅事

btw想問你嘅方向係搵老師學?定係買書同CD學?
甚或你根本就係老師

以前去交流時,係外國跟老師學。我只係學生,唔係授權老師。

至於CVT,商業上的確好保守,所以網上無太多資源去學。但係,其實唔太難同複雜,因為佢係用科學同系統化方法去調整同修補傳統聲樂既方法(正如佢最舊的三原則都係聲樂東西)。我亦相信你可以用傳統聲樂方式去揣摩到佢七八成內容

的確係,如果唔係有佢嘅sound library我真係完全無辦法落手去研究
但係我反而好奇嘅係,唔知點解宜家嘅所謂流行唱法,已經無再強調三原則
結果就...睇下香港同亞洲樂壇就知咩事
btw你覺得買佢哋嘅書係唔係可行?
我有小小興趣想買
巴打想問 我唱歌會好多氣聲 高音又虛
係因為咩原因?
巴打想問 我唱歌會好多氣聲 高音又虛
係因為咩原因?

三個原因
第一,你好細聲唱
第二,你唱歌嘅時候無傳送訊息嘅對象,導致你個腦唔知你想做咩
第三,聲帶閉合程度太弱
求高人分析指點

自彈自唱 可惜不是你

https://soundcloud.com/louis-ng-6/ixamtszzgpdl

認真求教
有咩可以改善
求高人分析指點

自彈自唱 可惜不是你

https://soundcloud.com/louis-ng-6/ixamtszzgpdl

認真求教
有咩可以改善

唔好意思啊,眼殘miss咗
基本上我希望你副歌都係同主歌一樣嘅模式去唱,因為當你諗住到副歌要爆要咩嘅時候,你就唔自然會扯

當然會導致咁嘅情況,有好多方向解決嘅
其實當你試下比個目標自己去唱嘅時候,唔再focus係聲,咁樣就會好好多
順便諗埋首歌唱比target嘅原因,感覺有feel之後就ok

當然實際上嚟講就係你無足夠嘅氣息去支持,然後主歌太虛,你先試下以上嘅方法睇下有無改善先
巴打可唔可以評下Bruno Mars
其實跟左巴打上過一堂,之後都發現到問題,同埋上高音係比之前好左同順左,但我唔太鐘意自己把聲 好難聽
巴打可唔可以評下Bruno Mars

我得閒先
開sem忙死,btw佢唱歌真係好
其實跟左巴打上過一堂,之後都發現到問題,同埋上高音係比之前好左同順左,但我唔太鐘意自己把聲 好難聽

雖然唔知你係邊個
但係我想講小小自己嘅嘢

大概五六年前啦,果陣我中二三左右,我都好討厭自己把聲,尤其係因為我變聲期有自己練聲保護好把聲,所以變完嘅時候唔少人都話我好似無變聲,呢個其實對我都幾困擾下
尤其係以前我唔太識唱歌,好多人都話我把聲好細路,好扁,好鴨仔聲
我果陣真係好討厭自己把聲
但係當然,宜家我就知呢D係關乎發聲嘅問題啦,但係當時我就覺得係天生,無得救……一直都好討厭自己把聲

到後嚟因為一直錄音練唱,我就慢慢習慣咗自己嘅聲,宜家雖然無話鐘意或者唔鐘意自己把聲,但係起碼我宜家係想用自己把聲去展現更多元化嘅嘢,有小小似配音員咁

每個人把聲都係獨一無二嘅,會討厭自己把聲其實都只係因為自己幾乎無聽過自己把聲姐(錄音)
但係當你後嚟習慣咗之後,其實就會覺得還好架啦

上過我堂嘅,應該知道我把聲係點架啦
想學
但係係一對一定一對多人

雖然唔知你係邊個
但係我想講小小自己嘅嘢

大概五六年前啦,果陣我中二三左右,我都好討厭自己把聲,尤其係因為我變聲期有自己練聲保護好把聲,所以變完嘅時候唔少人都話我好似無變聲,呢個其實對我都幾困擾下
尤其係以前我唔太識唱歌,好多人都話我把聲好細路,好扁,好鴨仔聲
我果陣真係好討厭自己把聲
但係當然,宜家我就知呢D係關乎發聲嘅問題啦,但係當時我就覺得係天生,無得救……一直都好討厭自己把聲

到後嚟因為一直錄音練唱,我就慢慢習慣咗自己嘅聲,宜家雖然無話鐘意或者唔鐘意自己把聲,但係起碼我宜家係想用自己把聲去展現更多元化嘅嘢,有小小似配音員咁

每個人把聲都係獨一無二嘅,會討厭自己把聲其實都只係因為自己幾乎無聽過自己把聲姐(錄音)
但係當你後嚟習慣咗之後,其實就會覺得還好架啦

上過我堂嘅,應該知道我把聲係點架啦

我係最後一位巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞