招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
我想問下點先練到換聲區 (A#4,B4)

點練都練唔好 除非狀態極好

多數人都係A#4低幾個音已經開始扯,去到A#4就頂死

要由低的開始調整,包括氣息支持,母音調整(提高發聲位置/用多的頭腔共鳴),唔好靠拉橫個咀高喉頭唱上去

係唔係諗住鼻上面,單田發力,加大胸呼吸,再諗住要聲音向後咁?

先練下用豬咀假聲係A#4唱goo(菇),要好輕鬆做到好明亮響亮共鳴既音色,之後高的低的唔同音域都練下

習慣左之後試下用番個感覺由C4真聲唱上去,感覺下係咪可以輕鬆左

一開始練音色沙沙地係咪正常

冇錄音好難知道你做緊咩
記住一開始用假聲做先, 豬咀想像將聲音集中係嘴唇度, 氣流要比佢keep住去好似吹蠟燭咁

有冇tg/wtsapp個d,想學野

可以add我tg cxtry
如果你有心練,我應該比到的方向你既

要由低的開始調整,包括氣息支持,母音調整(提高發聲位置/用多的頭腔共鳴),唔好靠拉橫個咀高喉頭唱上去

係唔係諗住鼻上面,單田發力,加大胸呼吸,再諗住要聲音向後咁?

先練下用豬咀假聲係A#4唱goo(菇),要好輕鬆做到好明亮響亮共鳴既音色,之後高的低的唔同音域都練下

習慣左之後試下用番個感覺由C4真聲唱上去,感覺下係咪可以輕鬆左

冇錄音好難知道你做緊咩
記住一開始用假聲做先, 豬咀想像將聲音集中係嘴唇度, 氣流要比佢keep住去好似吹蠟燭咁

呢個一定唔正常
試一下擴大口腔上部嘅空間再試試

點擴大?
如果最簡單想高音位震音明顯d有咩方法?

最簡單應該係上下搖個口或者頭
想自然就要練到個音輕鬆,震音就自然出到黎
如果想唱歌減少拉扯,我學的派別有幾個建議可以幫你。
1. 唱歌有支持(support) ,大家可以睇翻我前幾頁講的,不重覆。

2. 透過找尋下巴張開的正確位置,減少下巴的減力。在唱高音及唱激昂段落時,許多人為了像專業歌手般唱得很有力量,會不自覺下巴用了力,把下巴向前向外推,或者過度張大口腔,造成tension。但這是不健康的。不信的話,可以先把雙手放在頸兩側,然後把下巴向前向外推,或者把咀巴開到最大,然後發聲,你會發勁子殭硬了,覺得聲音發不太出來吧?所以下巴的位置不正確會造成拉扯。

我們可以透過一個練習,找尋下巴張開的正確位置。首先頭後仰(不用仰到最盡),垂直張開口(不用張到最開,因為張到最開會用力會有拉扯。要在輕鬆不太用力的範圍下張到最開),就如你在巴士或港鐵上訓着一般。然後可以把頭回到正常位置,下巴保持不動,這就是唱歌時,下巴應該保持的位置(不會開到最盡,而且微微向內移,而且感覺是輕鬆自然的)。

然後,唱歌你要做的是盡量保持這位置(當然要咬字,不可能完全保持張開下巴去唱歌,所以只是盡量,例如在閉口後,再次打開時應回到此位置)。現在試試保持這姿勢,把一隻手指放在上方的門牙,然後唱(當然要用支持以及舌頭要放鬆正確)一些元音(AEIOU),如果你發覺下巴向外推,推走手指的動作,證明你的壞習慣未改,慢慢以此訓練去改掉它(試試不要暫時不要求唱歌有力量,因為以錯誤下巴位置去追求力量是錯的。試試以中等或細小音量,輕鬆的方式唱)。

此二訓練應足夠應付低音至高音,以及CVT中四個歌唱模式中的兩個。對於要健康地嗌聲,唱超高音及超低,需要另一個技巧Bite,不過那是進階技巧,是後話。

3. 脷也要保持輕鬆正確,不向後縮,唱高音時要以vowel placement方式去抬高舌根。

打到呢到,發覺太長,有人想聽先再講舌頭問題及訓練方法。食飯去。
有錯請指正

磨牙~
姐係開口時感覺係開上顎唔係下巴啦應該

啱,所以其實唔好諗張開口呢個指令,試下向放鬆抬頭嘅方向走,感覺下巴就難用力架啦

btw樓上大師,咩係bite啊?

我唔係大師,我只係小薯仔。

我見你之前介紹提過CVT,我以為你識
BITE係比主要用在Overdrive 或Edge兩個唱歌模式的技巧(當然,Curbing 到超高音時也需要)。

最簡單搵的方式是以閉口方式笑,然後上唇保持,但下巴放下張開至之前提到的正確位置,好似咬住個蘋果咁。透過此方式,才可用到Overdrive 或Edge這兩個喊叫般的唱歌模式(當然Overdrive 或Edge不只是用Bite就可以使用,還要與其他技巧結合)。

對於其實CVT嘅認識,我只係局限在四個模式,三個基本同十個特殊效果
佢個sound library其實已經夠我去r出佢點樣發聲嘅肌肉協調,所以可能有佢哋專有嘅名詞我唔知,但係其實佢講嘅內容我都會知道同埋教人

可惜我無書係手,無辦法研究到

btw其實我諗過一樣嘢,其實嘗試將四種嘅模式,去做混合嘅話,其實可以發展CVT嘅一個全新方向
有無熟悉CVT嘅高手有興趣諗下我呢個point

唔明點將四種模式混合。

應該係話,嘗試混合唔同模式嘅音色嘅方向,其實同係唔同模式做強弱同程度處理有D異曲同工之妙

我唔太識點講,但係因為佢果四個模式嘅音色其實都好有辨識度,所以其實好容易想像混合後嘅音色係咩樣
例如話edge+neutral嘅音色,其實好容易想像得同做出嚟,但係其實呢一樣亦可以單獨調整edge去做到同樣效果,但係我覺得前者更容易令學生明白

呢個一定唔正常
試一下擴大口腔上部嘅空間再試試

點擴大?

張開口嘅時候係個頭向上抬,而唔係下巴用力向下擴張

冇錄音好難知道你做緊咩

後面靠你啦,我等陣就要起飛
磨牙~
姐係開口時感覺係開上顎唔係下巴啦應該

其實唔太想講,因為很煩,很難用文字去傳達。

3. 脷也要保持輕鬆正確,不向後縮,唱高音時要以另一套唱vowel的 方式去抬高舌根。

正如之前所講,好多人希望唱高音似專業歌手咁有力量,所以會唔健康地嗌。大家可以試下學佢地,例如幻想對住好討厭的人,試下用盡力地無聲咆哮,留意你條脷會做咩動作。我的經驗係條舌根向喉嚨方向縮。在未經訓練下及其他技巧配合下,舌根向喉嚨方向縮其實相當不健康(其實在訓練後配合其他技巧是舌根向後縮是可以健康地製造distortion的聲音效果),不信自己試試看,然後發聲,看看多辛苦。

其中一個訓練方法是,把舌頭吐出來,用手指渣住(請先洗手)舌頭,用支持及正確下巴位置唱,看看舌頭有否向後縮,如果有請加強支持,對抗向後縮的衝動,舌頭要保持放鬆。

至於vowel placement 是指唱高音時以另一套咬字方式取代平時說話的咬字方式(是相當麻煩及難訓練,但訓練成功你也離高手不遠矣)。第一,唱vowels時,咀唇要保持放鬆,及保持之前提到的正確下巴位置。正常說話時,說o或oo,咀唇會變到這個icon 咁,咀唇會收緊成圓型,但在唱高音vowels時,會要求你咀唇要保持放鬆,及保持之前提到的正確下巴位置,保持開放,比空間「共鳴」。但咁點咬字呢?呢到去到,第二,vowels 完全由條脷去處理,大家可以試下放鬆咀唇,咀唇唔郁,保持正確下巴位置,然後唱vowels,留意下條脷自己會以不同位置去發出Vowels,許多vowels 中舌根自然提高。(不一個個vowels 地教 , 因為要畫圖)

我學的流派會教人在高音時,在不同唱歌模式中,會只容許某些vowels ,從而配合喉嚨內部動作,健康運作,例如curbing 這個模式在高音位置會 叫你唱[ɪ](as in sit)及ʊ(as in woman)去取代其他vowels(因為會保持到curbing所需技巧"hold")。如果舌根及喉頭會提起,就由他自然而然,不用特別壓(除非有需要控制其他,如音色或聲音效果,但很麻煩,要視乎模式及音高而家定)。

此點與很多網上的唱歌教學教的不同,例如YT同強國咩高音吧會叫你盡量舌尖掂住下排門牙後面,然後放平條脷,或者防止喉頭上升。但我流派的研究發現這種做法會限制了twang (扮鴨叫或者BB喊)的出現,從而限制許多安全喊叫的可能。

有錯請指正

最後一段好認同,其實網上好多嘢真係有D誤人子弟,twang其實先係上高音嘅精髓,基本上唔用twang上嘅高音其實會覺得比較吃力同埋唔明亮

但係其實舌尖放下牙背面我係buy嘅,因為對初學者嚟講強行咁做嘅話可以避免喉部緊張而導致嘅舌根內縮與下壓

話說其實我個人覺得distorion係關下巴嘅肌肉協調事,各位大師點睇?

btw我個人都係習慣叫佢咽音

我唔係大師,但以我理解,distorion唔多關下巴嘅肌肉事

應該咁講,當我去透過移動喉頭同縮舌頭嘅時候,其實會連帶個下巴會有小小僵硬,咁樣講會唔會易明D
好多大神
求高人分析指點

自彈自唱 可惜不是你

https://soundcloud.com/louis-ng-6/ixamtszzgpdl

冇錄音好難知道你做緊咩

後面靠你啦,我等陣就要起飛

如果大家有興趣睇我都想繼續分享下心得既
巴打有冇tg
我好中意唱歌 但係又唔知點樣先可以進步

可以錄俾你聽
台灣已到,今晚慢慢回覆大家
btw我tg:o0andrew0o

點睇鄭中gay

巴打我email 比你聽下得唔得,想睇下我唱歌係唔係真係咁垃圾

唱左耿耿於懷 同必殺技
大神們好勁啊
點解我咁遲先睇到個POST
其實我都只係想好好地唱一首歌姐

利申: 五音不全

點睇鄭中gay

佢發聲嘅位置太低,空間做唔好
所以佢難唱到高音

巴打我email 比你聽下得唔得,想睇下我唱歌係唔係真係咁垃圾

唱左耿耿於懷 同必殺技

呢一兩日搞掂埋D嘢我再聽
點解我咁遲先睇到個POST
其實我都只係想好好地唱一首歌姐

利申: 五音不全

慢慢追post啦,好多高手嘅回文應該對你有唔少幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞