招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
其實聲學同流行曲唱歌技巧,邊樣好啲,我遲啲會出去學但唔知要學邊個先
其實聲學同流行曲唱歌技巧,邊樣好啲,我遲啲會出去學但唔知要學邊個先

係隔離post見過你
其實我個人覺得無分邊樣好,聲樂同流行發聲個差別會係在於喉位嘅高低,同埋發聲擺嘅重點唔一樣(個人覺得流行發聲差太多,但係聲樂教法太抽象)

不過我個人覺得如果係基本功紮實嘅話就一定係聲樂架啦,btw你話自己識發聲……我個人覺得好多歌手發聲都有問題,所以其實我唔太知點講你學邊個好(出面好多老師自己本身都有好多問題)

咁啦,你TG我,我想聽下你把聲,我先比到你意見
o0andrew0o

係隔離post見過你
其實我個人覺得無分邊樣好,聲樂同流行發聲個差別會係在於喉位嘅高低,同埋發聲擺嘅重點唔一樣(個人覺得流行發聲差太多,但係聲樂教法太抽象)

不過我個人覺得如果係基本功紮實嘅話就一定係聲樂架啦,btw你話自己識發聲……我個人覺得好多歌手發聲都有問題,所以其實我唔太知點講你學邊個好(出面好多老師自己本身都有好多問題)

咁啦,你TG我,我想聽下你把聲,我先比到你意見
o0andrew0o

好,轉頭先
我講野果陣明明把聲好沉但係唔知點解唱歌果陣把聲會變到好高 好似雞仔咁 有冇方法可以令我唱歌把聲沉啲
我講野果陣明明把聲好沉但係唔知點解唱歌果陣把聲會變到好高 好似雞仔咁 有冇方法可以令我唱歌把聲沉啲

你比我聽下先,通常變雞仔聲係因為喉位太高,或者係個舌根頂住個口腔頂部而導致嘅
唱歌係咪喉頭一定要壓到最低?
唱歌係咪喉頭一定要壓到最低?

你確定你唱嘅係流行曲?
就連聲樂發聲都唔會長期將喉位壓到最低,雖然係強調低喉位,但係低嘅程度都有唔同嘅變化

而且流行發聲講求嘅係講嘢咁,喉位係個適中位置

所以應該係你嘅見解出咗問題

你比我聽下先,通常變雞仔聲係因為喉位太高,或者係個舌根頂住個口腔頂部而導致嘅

係 我個喉位差唔多同下巴融為一睇 仲有冇得救

係 我個喉位差唔多同下巴融為一 仲有冇得救

係 我個喉位差唔多同下巴融為一 仲有冇得救

TG我,聽下你把聲先
想知點解會導致你呢個情況
o0andrew0o
龍子巴,我黎緊報左sing con想錄首歌比你評下求意見
龍子巴,我黎緊報左sing con想錄首歌比你評下求意見

仲洗問嘅,直接send比我聽啦
佢唱成點?
https://www.youtube.com/watch?v=DA2ds8kKm_Y

好想唱到呢首歌嘅原KEY

我有睇呢個YouTube 泰國人好勁
Bruno mars啲歌好好聽

佢唱歌好好聽啊
自然,空間打得開,有感情,技巧都用得好自然
把聲幾好J

點先唱到咁

學緊
但係去到G#4~A4就會扯頸
之後轉假音又冇事可以上多個八度
但係個Bridge唔順

Bridge唔順係必然嘅階段,但係即使係咁都唔應該扯喉嚨
小弟今次係第一次出psot,有咩得罪希望各位巴絲打多多見諒同提醒

是咁的,小弟雖然年紀唔算好大,不過接觸唱歌已經有唔少時間,所以算有一定嘅專業能力及知識。呢三四年除咗讀書之外都有私人教下唱歌同埋夾D朋友仔busking下。不過前兩年就出咗去讀書。不過最近會翻嚟香港一個月同屋企人過個年。所以就有機會幫下各位想改善自己歌唱能力嘅巴打絲打。

可能你哋會覺得無咩用,畢竟其他人係出面一學就唔知半年一年甚至幾年,但係我一個月可以教到D咩呢?但係我既然咁向左走向右走厚顏無恥夠膽係度出post,姐係我自己都有一定嘅把握令大家係一個月入面學到嘢比自己嘅,而且唔會係D無用嘅嘢

至於呢一個月嘅課程,我會針對三種唔同嘅人去區分三個方向
1. 對於唱歌毫無基礎、有錯誤理解或者係有不良嘅發聲習慣的朋友,我會以正確發聲(此處代表不傷害聲帶為前提下的發聲)嘅方向去重點培訓
2. 對於發聲有一定理解及能力嘅朋友,我會以情感表達作為重點培訓方向
3. 對於有意成為職業歌手,或以唱歌為職業路向嘅朋友,我會以個人化嘅方向去做調整及培訓。
(所謂嘅個人化姐係去營造個人獨一無二嘅特色及風格,同時亦會為學生發掘自身聲音上嘅可能性,因為我認為一個歌手應該有能力去演繹不同風格嘅歌,而且係創造屬於自己嘅不同風格。)

講翻自己啦,之前在我建立專業能力嘅時間裏,我遇過各種唔同嘅問題:失聲,喉嚨痛,破音,唱唔到高音等等。只要大家諗到嘅問題我都遇到過,但後來透過接觸唔同嘅歌唱教學系統後,各種情況都有改變,亦姐係話其實唱歌係可以通過學習,調整及修正後有所改變嘅

同時亦因為我接觸唔同嘅系統,令我睇到不同系統之間嘅優缺點,而令我擁有一套屬於自己嘅教學系統
而係我嘅教學入面,會跟一般坊間所熟悉嘅系統會有小小嘅分別:
例如現今流行mix voice,head voice,chest voice等等嘅講法我個人不會採用(呢種講法比較集中於傳統西方聲樂及SLS嘅教學中),最簡單嘅原因係其實咁分類共鳴模式難以有效係短時間入面令學生全部明白同好好運用,甚至有可能會跌入是否應該用XX共鳴嘅深坑。而且最大嘅問題係,頭胸鼻係唔會發出聲音或者係製造共鳴嘅,所以這些名詞對於初學者嚟講會比較容易造成誤解

其實我覺得只要願意做,任何人都可以唱得好歌。
因為我自己就係一個活生生嘅例子
MJ在生嘅時候堅持每日練聲、張學友到宜家仲有學緊唱歌(從出道到宜家,佢已經換過三次不同嘅發聲模式)等等,所以唔好再相信唱歌係天生呢樣嘢。
你可以拒絕學習,但係唔可以否認學習可以帶嚟改變嘅呢個事實

最後,小弟第一次出post,所以其實唔清楚大家想知乜嘢
所以如果大家有任何關於歌唱上嘅問題,可以留言或者pm我,我會儘量解答
如果對我嘅教學有興趣嘅話,亦歡迎pm詳談

係度預祝各位巴絲打新年快樂,心想事成

樓豬我見唔到你聯絡方式
方不方便留TG/Email
小弟今次係第一次出psot,有咩得罪希望各位巴絲打多多見諒同提醒

是咁的,小弟雖然年紀唔算好大,不過接觸唱歌已經有唔少時間,所以算有一定嘅專業能力及知識。呢三四年除咗讀書之外都有私人教下唱歌同埋夾D朋友仔busking下。不過前兩年就出咗去讀書。不過最近會翻嚟香港一個月同屋企人過個年。所以就有機會幫下各位想改善自己歌唱能力嘅巴打絲打。

可能你哋會覺得無咩用,畢竟其他人係出面一學就唔知半年一年甚至幾年,但係我一個月可以教到D咩呢?但係我既然咁向左走向右走厚顏無恥夠膽係度出post,姐係我自己都有一定嘅把握令大家係一個月入面學到嘢比自己嘅,而且唔會係D無用嘅嘢

至於呢一個月嘅課程,我會針對三種唔同嘅人去區分三個方向
1. 對於唱歌毫無基礎、有錯誤理解或者係有不良嘅發聲習慣的朋友,我會以正確發聲(此處代表不傷害聲帶為前提下的發聲)嘅方向去重點培訓
2. 對於發聲有一定理解及能力嘅朋友,我會以情感表達作為重點培訓方向
3. 對於有意成為職業歌手,或以唱歌為職業路向嘅朋友,我會以個人化嘅方向去做調整及培訓。
(所謂嘅個人化姐係去營造個人獨一無二嘅特色及風格,同時亦會為學生發掘自身聲音上嘅可能性,因為我認為一個歌手應該有能力去演繹不同風格嘅歌,而且係創造屬於自己嘅不同風格。)

講翻自己啦,之前在我建立專業能力嘅時間裏,我遇過各種唔同嘅問題:失聲,喉嚨痛,破音,唱唔到高音等等。只要大家諗到嘅問題我都遇到過,但後來透過接觸唔同嘅歌唱教學系統後,各種情況都有改變,亦姐係話其實唱歌係可以通過學習,調整及修正後有所改變嘅

同時亦因為我接觸唔同嘅系統,令我睇到不同系統之間嘅優缺點,而令我擁有一套屬於自己嘅教學系統
而係我嘅教學入面,會跟一般坊間所熟悉嘅系統會有小小嘅分別:
例如現今流行mix voice,head voice,chest voice等等嘅講法我個人不會採用(呢種講法比較集中於傳統西方聲樂及SLS嘅教學中),最簡單嘅原因係其實咁分類共鳴模式難以有效係短時間入面令學生全部明白同好好運用,甚至有可能會跌入是否應該用XX共鳴嘅深坑。而且最大嘅問題係,頭胸鼻係唔會發出聲音或者係製造共鳴嘅,所以這些名詞對於初學者嚟講會比較容易造成誤解

其實我覺得只要願意做,任何人都可以唱得好歌。
因為我自己就係一個活生生嘅例子
MJ在生嘅時候堅持每日練聲、張學友到宜家仲有學緊唱歌(從出道到宜家,佢已經換過三次不同嘅發聲模式)等等,所以唔好再相信唱歌係天生呢樣嘢。
你可以拒絕學習,但係唔可以否認學習可以帶嚟改變嘅呢個事實

最後,小弟第一次出post,所以其實唔清楚大家想知乜嘢
所以如果大家有任何關於歌唱上嘅問題,可以留言或者pm我,我會儘量解答
如果對我嘅教學有興趣嘅話,亦歡迎pm詳談

係度預祝各位巴絲打新年快樂,心想事成

樓豬我見唔到你聯絡方式
方不方便留TG/Email

我已經唔收學生啦
翻咗台灣開sem都有心無力……
btw我都係好歡迎巴絲TG我問任何歌唱上嘅問題或者錄音比我聽嘅,我會儘量嘗試比個改進嘅方向出嚟

TG:o0andrew0o

btw沉咗都比你拉上水你真係犀利
無留意係咪沉左
純粹想學唱歌 本身係0認識+唔識唱
廢到女女約唱K都唔敢去
想拯救下自己
無留意係咪沉左
純粹想學唱歌 本身係0認識+唔識唱
廢到女女約唱K都唔敢去
想拯救下自己

肯搵我應該就是拯救你自己嘅開始
點睇肥媽?dabbing 始祖
將個膠笠戴落何B仔
https://www.youtube.com/watch?v=Hdy5DOoC0xg

講起肥媽,齋講唱功嘅話其實我係想講好可惜
因為佢走咗去煮嘢食,老一輩嘅高手嚟
輕輕一推
有冇人可以講多d CVT
最近睇緊
btw 樓主你係google search "Complete Vocal Technique pdf"
第一個result就搵到CVT舊版本書既pdf

多謝大佬啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊
小弟佩服
你想知CVT嘅咩先,你慢慢爬應該會發現有講唔少關於CVT嘅嘢,因為呢度都有巴打學過CVT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞