招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
巴打好勁
好想學野
咽音有無方法練 想唱得powerful 又唔用錯力

舌根抬高有助聲門閉合
有無咩好方法可以練習

見到D歌人唱到有青根 (頸兩則 eg JJ )
但係又無事唱唔傷 佢地係本身有根定係喉嚨落左力但係適量加充足氣流 定係其他

空氣Support夠係咪都係有助閉合

有空請看一看狠評 聽唔入耳可以skip
https://www.youtube.com/watch?v=Xz0HcDM2R7w
https://www.youtube.com/watch?v=_ABspH1Q6QM

好多問題 麻煩晒

咽音嘅完整教學宜家網上流傳嘅應該都係n年前林博士嘅''練咽音的八個步驟''不過以我嘅眼光都係覺得非一般人可以睇得明....(youtube上有,我自己嘅課程都會攞呢個嚟作為其中一部分教學嘅參考)
只要可以精通,已經可以贏一堆人。因為宜家真係無幾個人用咽音唱歌,我所知道用得最多最勁嘅應該都係得Adam lambert同埋Brian Justin Crum。(唔好同我講聲樂嘅一堆大師,無用咽音唔該唔好講自己唱聲樂 )

不過咽音唔係唯一唱的powerful嘅方法,其實一般嘅發聲都做到(例如killersoap嘅陳樂基,宇宙GEM,JJ lin等等都唔係靠咽音去唱到powerful嘅歌)

兄弟有個概念錯咗wo,舌根抬高其實對聲門閉合係無幫助嘅,舌根主要係用嚟調整音色,有一小部分係發聲位置,共鳴位置嘅調整。
個人覺得對於聲帶閉合嘅話,其實腹式呼吸先係最有幫助嘅,一個好嘅腹式呼吸其實可以幫助聲帶位置嘅固定
所以與其話空氣support幫助閉合,反而話有閉合,空氣support先有用武之地

其實JJ唱歌有青筋呢個係建立良好嘅氣息支持,聲帶閉合後,再施加一點點喉部嘅壓力所達到嘅

巴打你唱歌其實就係氣息同咬字唔得,其他都唔錯

多謝解答
咬字我會怕太用力會影響左喉部放鬆
其實我係咪諗多左
高音諗落 vice versa係咪有咩原因?
巴打

咬字呢,其實只要個聲母唔好要太大力就ok架啦,其實基本上高音諗落係為咗令個下巴放鬆,反之亦然
唱歌時背部後肋骨洗唔洗用力做support?
姐係愈高音就愈有種擴張感

同埋點樣feel到同做到發聲(尢其高音)有種沈下去既感覺?唔知咁樣係咪叫做發聲位置低呢?

我有時唱高音抬起上顎會易唱左同通透左,咁樣係唔係正確呢?

對唔住巴打好多問題

唔洗覺得唔好意思嘅,唔明就隨便問
其實呢,如果你無學過唱歌嘅話,咁我可以話你係一個有天分嘅人
點解呢?其實你所形容嘅擴張感就係腹式呼吸嘅時候,橫膈膜向下沉嘅時候內臟被擠壓,所以肋骨就會往外擴張,呢個係正確嘅呼吸法。

先講講你嘅抬上顎先,其實容易唱同通透係唔關上顎事嫁,但係...係關軟齶事
當你抬高上顎嘅時候,軟齶亦會上抬,係呢個狀態下因為口腔上方嘅空間增加,因此高音更容易往上方作出共鳴,就會輕鬆D
君不知費玉清把聲感覺就好似係天空上飛嚟飛去就係因為佢日日望天唱歌(其實係因為軟齶嘅上抬 )

其實呢,樓上呢個我會形容為聲音嘅共鳴位置調整(雖然之前講過共鳴係會自動走,但係我哋需要方法去引導聲音走係一個啱嘅共鳴位置)
而發聲位置其實同軟齶有小小關係,但係同舌根都有關係。不過我到宜家都諗唔到點講啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊

至於所謂嘅高音沉下去嘅感覺就係應該講、要做到舌根放鬆平放,想必呢位巴打唱歌嘅時候應該都係上顎上抬,但係連舌根都一起上抬 咁樣嘅話雖然唱高音會輕鬆,但係音色會變到比較扁,同埋唔通透

以前返大陸探親有跟老師學過一個禮拜
都係學左氣息同背肋骨支撐d基本功
佢話口腔既野要基本功好紮實先可以開

其實我又想知下口腔既野點處理,例如舌根點樣先放鬆到呢?

當然基本功都更重要,巴打有冇建議點樣練,練到咩程度先算紮實?

你老師講得啱啊,基本上要做好無聲練習嘅基本功先可以做發聲聯繫,對於流行發聲嚟講,呼吸相對無咁嚴格,所以做到一堂就可以學到腹式呼吸

至於口腔方面,其實好難打字講,因為用力呢兩個字,係唔同人身上代表嘅係唔同嘅用力 程度及模式,所以真心需要一對一去針對改善

但係簡單講,其實舌根用力係無問題架wo,問題係舌根嘅位置先係關鍵
學生有冇優惠

有啊
詳情可以email同我傾

係咪講自己係學生就得
仲有如果放段錄音上黎,巴打係咪會評下
學生有冇優惠

有啊
詳情可以email同我傾

係咪講自己係學生就得
仲有如果放段錄音上黎,巴打係咪會評下

係丫,我相信巴打你唔會呃我嘅
你可以po錄音比我聽下,我嘗試一下比意見你
擴闊音域 你既經驗 練高多一個音(mix voice)要幾長時間?
樓上好多人目標好清晰
如果唔知自己點解唱成咁 可唔可以搵巴打你
我只係知道自己會一路唱個KEY一路升
但我本來又唔係唱到果D KEY
結果就唱唔落去

同埋你係唔係淨係可以1對1
擴闊音域 你既經驗 練高多一個音(mix voice)要幾長時間?

老老豆豆,我尋日教嘅同學仔,教識腹式呼吸之後輕鬆上C5以上,所以可以話其實高音一定有極大因素係關乎氣息夠唔夠支持同埋順暢與否。

不過如果以你用mix voice嘅諗法嚟講嘅話,我見過有D一個月內可以搞掂,有D半年都搞唔好,所以我覺得用mix voice去拓寬音域係幾睇學生對於身體發聲結構嘅控制同掌握程度......

我自己嘅話,其實一知道係咩一回事之後一做就做到了。我自己咁多年經驗發現,其實發聲係習慣(一知道個原理同方法就可以直接做到,然後透過重複去變成自然反應)遠大於強化(好似做運動咁越練越勁)
樓上好多人目標好清晰
如果唔知自己點解唱成咁 可唔可以搵巴打你
我只係知道自己會一路唱個KEY一路升
但我本來又唔係唱到果D KEY
結果就唱唔落去

同埋你係唔係淨係可以1對1

目標唔清晰嘅,一定走唔甩唔知自己有咩問題同埋唔知自己想變成點泥兩樣

我應該有能力去幫下你嘅,從你講嘅內容,應該主要係在於判斷音高方面出現咗問題,就算你唱到,個問題其實會依然係度。所以首要我應該會以聽作為主要方向去修正

我基本上都係一對一上堂,不過如果有咩特殊需要嘅話歡迎email我詳談

老老豆豆,我尋日教嘅同學仔,教識腹式呼吸之後輕鬆上C5以上,所以可以話其實高音一定有極大因素係關乎氣息夠唔夠支持同埋順暢與否。

不過如果以你用mix voice嘅諗法嚟講嘅話,我見過有D一個月內可以搞掂,有D半年都搞唔好,所以我覺得用mix voice去拓寬音域係幾睇學生對於身體發聲結構嘅控制同掌握程度......

我自己嘅話,其實一知道係咩一回事之後一做就做到了。我自己咁多年經驗發現,其實發聲係習慣(一知道個原理同方法就可以直接做到,然後透過重複去變成自然反應)遠大於強化(好似做運動咁越練越勁)

何謂「輕鬆上」?

何謂「輕鬆上」?

姐係喉部唔需要施加額外力量而上嘅高音,喉嚨唔會覺得攰

何謂「輕鬆上」?

咁神奇?大部分華語歌最高音都未到c5

何謂「輕鬆上」?

c5同C5係兩回事喎 C5=c2
如果我9叫都上到G5

何謂「輕鬆上」?

其實一D都唔神奇......陳奕迅嘅浮誇都上到D5啦

老實講,西方嘅發聲教育其實比亞洲先進好多,近十年雖然外國嘅歌唱系統流入亞洲,但係係香港其實好多人都係用翻以前聲樂嘅方式教唱歌,成件事其實變度好無效率。而且宜家部分人嘗試以新式比較科學嘅方法教唱歌,姐係所謂嘅混音啊等等(源自SLS),但係都係拋離唔到以主觀感覺為主嘅指導,或者其實識小小就教(其實香港地真心唔少),搞到個個都以為唱歌係靠天分,同埋唱到歌好神奇

我自己其實都上到B5,唱歌真係只要啱方法就唱到(一般人無訓練嘅話啱方法應該都上到F5-G5),但係持續嘅練習係為咗更習慣同埋加強成個發聲系統嘅效率,令其更上一層樓

如果唔信嘅話,可以send email比我,我可以比你睇我上G5嘅表演

何謂「輕鬆上」?

c5同C5係兩回事喎 C5=c2
如果我9叫都上到G5

搞到好亂
不如你講講煎熬最高音係咩音,等我判斷下
樓主請覆email
想問聲帶有事點算?
我覺得我係因為以前成日大聲叫
依架把聲講野正常 但仔細聽係少少沙啞
加上聲沙頻率高 有時大叫一下 個幾日都係沙聲
係咪聲帶出事?
我應該係唔識用聲

想問點樣練長氣?

好想揾你學因爲好pro 請問係咪五月就冇?以後都冇?。。
想問聲帶有事點算?
我覺得我係因為以前成日大聲叫
依架把聲講野正常 但仔細聽係少少沙啞
加上聲沙頻率高 有時大叫一下 個幾日都係沙聲
係咪聲帶出事?
我應該係唔識用聲

想問點樣練長氣?

好想揾你學因爲好pro 請問係咪五月就冇?以後都冇?。。

睇你咁樣嘅話...好可能係因為長期磨損聲帶所導致嘅聲帶損傷
分分鐘你個聲帶已經長繭,需要一段時間先可以救翻
當聲帶表面變到唔平滑嘅話,音色亦唔會純淨(帶雜音,姐係小小沙啞嘅感覺。好多學校嘅訓導hihi主任鬧得人多發聲唔啱都會咁)

不過其實都有救嘅,係我咁多年嘅認識入面,有兩種歌唱訓練系統係可以解決呢個問題嘅:SLS同埋咽音
點樣唔令到聲帶受壓過度同埋直接摩擦呢,放鬆自然同埋唔過分大聲嘅發聲模式就啱啦,this is SLS
而咽音就係改變咽喉嘅形狀,令空氣流經聲帶嘅時候就好似按摩聲帶咁,聲帶發聲完全不收壓力及需要極小的音量即可放大聲,從而減少聲帶發聲嘅負擔
呢兩個都幫到你嘅

而我嘅話...我嘅方法就係直接改變發聲位置,同埋唔好爆聲去唱就ok
(原理其實有D似上面兩者)

而長氣呢個更加唔洗講,其實根本無需要練,人人本身都好長氣,只係唔識點樣將長氣用得耐姐,一個良好嘅腹式呼吸就可以收一堆所謂跑步游泳練長氣嘅人嘅皮

至於時間...我二月尾要開sem
所以我要係開sem之前走 (邊個呃你話五月嫁......)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞