招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
巴打點睇濕鳩毛文sunny

邊個嚟嫁?
有無片
留名 鍾意唱歌

邊個嚟嫁?
有無片

你講緊supper moment個主音?
如果係嘅話,我一句講完,根本就無學過
基本嘢完全做唔到,唔好講咩發聲位置,連最基本嘅氣息都無,唔係做唔好,係完全無
咁搞發真係好快爛聲……

邊個嚟嫁?
有無片

你講緊supper moment個主音?
如果係嘅話,我一句講完,根本就無學過
基本嘢完全做唔到,唔好講咩發聲位置,連最基本嘅氣息都無,唔係做唔好,係完全無
咁搞真係好快爛聲……
無興趣學
想問巴打有無邊啲好出名既歌手其實根本唔識唱歌

有,但係真係唔方便開名
一嚟大家對識唔識嘅定義唔同,二嚟我自己嘅要求真係好高
再者,好驚得罪人
巴打暑假仲會唔會開
其實唱歌是咪喉核長期都係喺中/下位置(姐係叫開喉龍)
巴打會喺邊度教
巴打讀過咩有關聲樂既course?
無興趣學

有,但係真係唔方便開名
再者,好驚得罪人

你上面講sunny又唔驚得罪人
咁唔講香港 台灣呢

講呢D,咁其實我都唔想講咁過分嘅,但係事實...
香港樂壇點算丫
臺灣嘅話...林俊傑同周杰倫其實個咬字可以再清楚D
咁樣算唔算吹毛求疵
btw其實咬字同性格其實有幾大關係
巴打暑假仲會唔會開

如果我暑假翻嚟嘅話我第一時間開post
無興趣學

有,但係真係唔方便開名
再者,好驚得罪人

你上面講sunny又唔驚得罪人
咁唔講香港 台灣呢

講呢D,咁其實我都唔想講咁過分嘅,但係事實...
香港樂壇點算丫
臺灣嘅話...林俊傑同周杰倫其實個咬字可以再清楚D
咁樣算唔算吹毛求疵
btw其實咬字同性格其實有幾大關係

樓主咁勁,去做歌手
其實唱歌是咪喉核長期都係喺中/下位置(姐係叫開喉龍)

絕對唔係
應該話其實喉核根本無需要理會(唱流行曲嘅時候)
除非係聲樂,聲樂會需要一直喉核保持一個低位置
因為其實喉核嘅位置係同舌根有關係嘅
我哋平時講嘢嘅時候舌根同喉核都會保持一個放鬆嘅中間位置
所以對應流行曲,因為想帶出講嘢嘅感覺,所以都會要求舌根同喉核保持中間嘅位置,因為咁樣嘅音色係最接近講嘢嘅模式

但係當高音嘅時候,因為我哋口腔要營造一個細小嘅空間嚟比高音做共振,所以有部分人會將舌根抬高,跟住帶動喉頭向上移動,嚟營造一個細小嘅空間,方便高音上去(當然唱高音有其他方法,抬高舌根同喉頭係其中一個方法姐)
巴打會喺邊度教

詳情可以聯絡我TG:o0Andrew0o
或者我電郵:s052039@yahoo.com.hk
btw我呢一兩日應該都差唔多會停止收生,如果唔係嘅話我臨走果個禮拜完全無辦法抽到時間比之前上堂嘅巴絲再上新嘅課堂
巴打讀過咩有關聲樂既course?

死啦...如果我講我無讀過任何聲樂course嘅話會不會比妳笑嫁
我真係無讀過,我前面都講過我呢十一年嚟都係靠自學行到宜家

雖然話我自己宜家對唱歌有一套睇法,或者講我對宜家嘅聲樂,甚或唔同嘅歌唱系統有各樣好同唔好嘅睇法,不過係香港地就算幾犀利都好,無一個證書係手都會比人覺得係神棍

所以宜家仲考慮緊我要唔要去跟下老師學下外文去考八級聲樂
不過就算有證書,都唔會改變我對聲樂一直以嚟嘅教法以及對理念嘅質疑
有興趣 但你幾時走?
有興趣 但你幾時走?

我下禮拜日就走啦
學唔學嘅話就自己考慮下啦
我最遲應該收埋聽日就cut
宜家total四十幾個人,我自己一個幾乎教唔曬
丁 靈 的 定
呢4個字嘅發音都發唔到
其實條利應該擺嫁
https://soundcloud.com/user-432051823/lmpwvraryb7g

一路向北

各位巴打可唔可以俾少少評語
丁 靈 的 定
呢4個字嘅發音都發唔到
其實條利應該擺嫁

我嘗試一下用文字去令你明白一下
丁,的,定嘅發聲都應該係一樣,都係d發音(突兀個突字嘅聲母)
但係後面嘅音唔一樣
丁嘅發音嘗試一下發d之後讀英字
的嘅發音嘗試一下d之後讀回憶嘅憶字(溺斃個溺字都差唔多)
定其實同丁一樣,但係九聲入面丁係第一聲,定係第三聲(淨係個調唔同)

而靈嘅發音其實係L聲母(姐係拉嘅聲母)
嘗試一下發d之後讀螢火蟲嘅螢個尾音

應該就可以讀到
https://soundcloud.com/user-432051823/lmpwvraryb7g

一路向北

各位巴打可唔可以俾少少評語

口腔嘅空間唔錯wo,比一般人嚟得大,亦都識得係唱的困難嘅時候嘗試將口腔嘅空間擴大,去比個聲出嚟
不過問題都係同一般人一樣,在於氣息支持唔得
姐係所謂嘅腹式呼吸做唔好,呢一點令你好容易去透過扯喉嚨去獲得你所想嘅音色
老實講,其實你去到假聲都係有D扯,不過好在你又有夾硬擠氣出嚟,所以唔會導致你發唔出聲音

做好呼吸嘅話可以即刻變第二個人,我講嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞