招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
小弟有時會唱到D6 or above
但唔係成日得
點先捉實個感覺

應該係哨音嚟
點解有時得有時唔得,就同吹口哨好似
真係要當唱到嘅時候抓緊個feel,記住身體有咩動作反應令自己唱到,跟住去重複去記住佢,大概都無咩其他方法架啦
好鍾意唱歌 但其實唱成點自己知
唔知係把聲問題定點 好似唔係好識用真聲咁
一去到高音少少就自動變左用假音
可以點樣練

樓主不如開個telegram

唉...離開香港都一年幾兩年,真係唔太知telegram係乜,不過聽講好似同wts差唔多?
你不如用追故mode睇番我之前嘅回post,有一個係講我對真假音嘅睇法嫁~~
應該會對你嘅諗法有D幫助,如果你覺得睇完都係有疑問都可以留言講講,我儘量解釋
係咪其實只要學識點樣用氣 大概好多問題都可以解決同學識

因為正確嘅氣息控制可以幫助聲帶嘅閉合
聲帶閉合一受控,就唔容易出現破音同扯喉嚨嘅問題

大概幾堂先學得識?
咁發聲共嗚個啲又係必學?
就咁睇好復雜

大概幾堂先學得識?
就咁睇好復雜

複雜嘅話我相信出面一定比我複雜好多
一堂基本就可以教到腹式呼吸啦,只係都係需要學生自己練習去熟悉嘛
發聲共鳴一定要學,唔學嘅話又點叫學唱歌呢~~

大概幾堂先學得識?
就咁睇好復雜

複雜嘅話我相信出面一定比我複雜好多
一堂基本就可以教到腹式呼吸啦,只係都係需要學生自己練習去熟悉嘛
發聲共鳴一定要學,唔學嘅話又點叫學唱歌呢~~

Gmail咗你問係邊學
想學 有冇聯絡方法
想學 有冇聯絡方法

email 左
想問下呢
我唱歌淨係識一兩個表情/tone
咁有d歌需要細緻d既表情
我就好難bold 住道氣咁唱 處理唔好d表情
喉頭會比平時更高
點可以令自己唱到更多表情?
想問下呢
喉頭會比平時更高

拿拿拿,呢個你就搞錯啦
唱歌應該係發自內心嘅感受,由內而外嘅
反而你注重係外面個表情度嘅話就真係會本末倒置
當然,有時候一D表情係幫助歌唱共鳴同埋比個聲出嚟嘅,呢D就要好好做
老老豆豆,我無表情都可以唱到有感情,所以其實表情其實唔係必須嘅
巴打係咪真係冇地方
巴打係咪真係冇地方

翻得嚟一個月邊度搵地方丫...
想問下呢
喉頭會比平時更高

拿拿拿,呢個你就搞錯啦
當然,有時候一D表情係幫助歌唱共鳴同埋比個聲出嚟嘅,呢D就要好好做
老老豆豆,我無表情都可以唱到有感情,所以其實表情其實唔係必須嘅

我表達得唔好
我講既表情係唱出黎d聲既情緒 唔係臉部表情
想問下呢
喉頭會比平時更高

拿拿拿,呢個你就搞錯啦

我表達得唔好
我講既表情係唱出黎d聲既情緒 唔係臉部表情

呢個...你比錄音我聽下,我先可以講到發生咩事
我想問下巴打
Mix voice點練
成日都唔覺意用左但係想特登唱出黎又變封喉
想問下點樣可以有效咁練
我想問下巴打
Mix voice點練
成日都唔覺意用左但係想特登唱出黎又變封喉
想問下點樣可以有效咁練

係呢度好難講D實在嘅方法嘅
但係可以從一個方向落手:心態

雖然我唔知你講嘅封喉係扯喉嚨定係聲帶閉合力量過強啦,如果係後者嘅話應該會覺得好似覺得個器官喉嚨鎖好實嘅
if係前者,應該明顯見到喉嚨爆青筋,或者手摸下巴同頸之間個位會好緊

後者嘅情況其實好好解決,就係繼續帶氣息咁發聲就ok
前者嘅話就一定要諗辦法令下巴放鬆(網上大把練習搵嫁啦)

如果有唔明嘅話歡迎再問

巴打sd左email俾你
麻煩睇睇
原來有巴打討論唱歌技巧, 攪到我都想出post討論下, 我都係研究左外國的系統好多年既人

大路個的系統/教材我都接觸過, 不過近年自己諗法都將的野簡單化, 其實講到最後都係focus幾個簡易既重點. 而家外國興用M1/M2去分生理上既聲區我覺得係最簡單易明, 用番我地中文真聲同假聲map番去M1 modal voice同M2 falsetto我覺得係好岩用
原來有巴打討論唱歌技巧, 攪到我都想出post討論下, 我都係研究左外國的系統好多年既人

大路個的系統/教材我都接觸過, 不過近年自己諗法都將的野簡單化, 其實講到最後都係focus幾個簡易既重點. 而家外國興用M1/M2去分生理上既聲區我覺得係最簡單易明, 用番我地中文真聲同假聲map番去M1 modal voice同M2 falsetto我覺得係好岩用

我反而覺得CVT嘅四模式好實用wo
咁樣簡單分兩種的確係夠間接,而我係將M1M2睇成係一個調整,咁樣就無咁容易令學生搞錯模式唔同代表唔同嘅發聲

我反而覺得CVT嘅四模式好實用wo
咁樣簡單分兩種的確係夠間接,而我係將M1M2睇成係一個調整,咁樣就無咁容易令學生搞錯模式唔同代表唔同嘅發聲

CVT的mode係幾實用, 最主要佢特登唔用番chest, head, mix呢的字冇咁易做成混淆, 又有一路做科學驗証去update套野. 不過我自己就覺得佢個系統唔太岩自己, 主要當佢做參考書多的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞