招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
巴打我可否錄一段仔等你俾啲意見?

唔好問啦,直接錄啦

email左俾你

有無聽到
唱歌有90%似朱主席
有冇方法變正常人唱歌
巴打我可否錄一段仔等你俾啲意見?

唔好問啦,直接錄啦

email左俾你

有無聽到

我唔係已經回咗你email咩?
唱歌有90%似朱主席
有冇方法變正常人唱歌

朱主席...真係癡線
btw我有學生比你癲

其實你個情況應該算還好,可以變到正常人唱歌嘅
唔洗擔心~
我想問下點先練到換聲區 (A#4,B4)

點練都練唔好 除非狀態極好

一句講完:發生咩事都唔好扯喉嚨
唱歌有90%似朱主席
有冇方法變正常人唱歌

朱主席...真係癡線
btw我有學生比你癲

唔洗擔心~

其實上到台唔慣聽唔到音樂甩beat係久唔久都會發生既
唱歌有90%似朱主席
有冇方法變正常人唱歌

朱主席...真係癡線
btw我有學生比你癲

唔洗擔心~

你確定朱主席凈係甩beat咁簡單?
話說各位,我再重申一次啦
因為呢幾日突然又十幾封信搵我
但係其實我19號中午就要翻台灣等開sem啦
所以已經無辦法再收學生
所以大家就好好期待我九月嘅第二次開post啦

btw走前嘅一晚,今晚都會去尖沙咀碼頭busking
有興趣可以嚟聽歌

P.S.此post現以討論發聲為首要方向
唱歌有90%似朱主席
有冇方法變正常人唱歌

朱主席...真係癡線
btw我有學生比你癲

唔洗擔心~

我淨係知彭家麗問哥句先係成個show既重點
假音好似米奇老鼠把聲,點算好?
利申平時用學友首李香蘭嚟練

多數人都係A#4低幾個音已經開始扯,去到A#4就頂死

要由低的開始調整,包括氣息支持,母音調整(提高發聲位置/用多的頭腔共鳴),唔好靠拉橫個咀高喉頭唱上去
唱歌有90%似朱主席
有冇方法變正常人唱歌

朱主席...真係癡線
btw我有學生比你癲

唔洗擔心~

笑死

一句講完:發生咩事都唔好扯喉嚨

咁點先練到

呢個我唔識講
將真聲放輕松,嘗試同假音鏈接

呢個真係要聽咗先知點做
有無巴絲有幸福之歌純音樂

試下去百度搵,果度無嘅話就真係無

要由低的開始調整,包括氣息支持,母音調整(提高發聲位置/用多的頭腔共鳴),唔好靠拉橫個咀高喉頭唱上去

係唔係諗住鼻上面,單田發力,加大胸呼吸,再諗住要聲音向後咁?
唱歌有90%似朱主席
有冇方法變正常人唱歌

朱主席...真係癡線
btw我有學生比你癲

唔洗擔心~

笑死

BTW 有無收到我覆你email

係唔係諗住鼻上面,單田發力,加大胸呼吸,再諗住要聲音向後咁?

先練下用豬咀假聲係A#4唱goo(菇),要好輕鬆做到好明亮響亮共鳴既音色,之後高的低的唔同音域都練下

習慣左之後試下用番個感覺由C4真聲唱上去,感覺下係咪可以輕鬆左

呢個我唔識講
將真聲放輕松,嘗試同假音鏈接

呢個真係要聽咗先知點做

真聲同假聲有好大高低差。
點先可以真聲高音啲?
點先可以假聲低音啲?
留明

先練下用豬咀假聲係A#4唱goo(菇),要好輕鬆做到好明亮響亮共鳴既音色,之後高的低的唔同音域都練下

習慣左之後試下用番個感覺由C4真聲唱上去,感覺下係咪可以輕鬆左

一開始練音色沙沙地係咪正常

一開始練音色沙沙地係咪正常

呢個一定唔正常
試一下擴大口腔上部嘅空間再試試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞