招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
巴打我唱歌比正常男仔低
點解決
Chorus 高少少已經唱唔到

利伸: 學緊 好sad

介唔介意講講你學緊個老師點教,同埋講你有咩問題?
btw通常上唔到高音都係因為扯喉嚨或者太細聲
你可以試下放鬆唱,唔好嚟咩音色,破唔破音,比自己感受一下放鬆上去嘅感覺係咩先,呢個係個正確嘅方向嚟
其次就是試下大聲D唱,詳情請參考樓上嘅目標鎖定法

佢話我問題係個音域唔夠廣, 高音上唔到
佢教係彈完琴再叫我用Da Ma 之類既音黎開聲

拋磚引玉 音域可以練,不過練高比練低容易,個人意見唔使刻意追求夠唔夠廣高唔高。下下追求同正常人一樣咪冇哂自己特色?現代流行曲一般黎講有兩個八度足夠應付。

利申學過唱歌廢到嘔,跟緊樓主從頭學起

又一個唔知係邊一個學生嘅巴打
記得有咩唔明就TG我,我宜家whatsapp換咗no.可能揾唔到我
巴打我唱歌比正常男仔低
點解決

你可以試下放鬆唱,唔好嚟咩音色,破唔破音,比自己感受一下放鬆上去嘅感覺係咩先,呢個係個正確嘅方向嚟

拋磚引玉 音域可以練,不過練高比練低容易,個人意見唔使刻意追求夠唔夠廣高唔高。下下追求同正常人一樣咪冇哂自己特色?現代流行曲一般黎講有兩個八度足夠應付。

樓主係咪番左台灣 唔再收生
而家上堂都會教番呼吸同首歌既重音
如果上高收係咪盡可能放鬆喉嚨
連一首男歌既Chorus 都唱唔到好sad

翻咗臺灣收唔到學生啦
但係想問嘢嘅其實都歡迎TG問,甚或係想比我聽下唱歌如何嘅我都十分樂意
其實老實講,我先定義下放鬆喉嚨啦
我當放鬆喉嚨=唔扯下巴=下巴放鬆
其實唱歌係任何時候都應該係保持下巴放鬆嘅狀態,真正去做到實在嘅高音,靠嘅係空間同適當程度嘅聲帶閉合
想問其實學識有效發聲 氣息,共嗚 係咪足夠
就好似我係上面分享個三個女仔咁
最尾個個應該差少少 而上兩個唔錯 但已經係被人覺得超勁 神咁 咁係咪意思係「唔錯」已經夠?
又點樣先係好?

同埋要練好發聲氣息共嗚 其實大概要幾耐?

後天努力真係可以好變得勁?
就好似有啲人天生係唱歌嘅材料
就例如Ariana Grande嘅天份
無限轉音同高音
平常人靠練可以變成咁?
定係練極都有個極限?

仲有把聲 個個天生唔同
咁如果把聲天生唔夠人地好聽可以點
好似呢個女仔把聲好特別
唔知你覺得好唔好聽呢?
好似呢啲聲 係薄??定點?
https://youtu.be/z8JJw5XUSaQ
想問其實學識有效發聲 氣息,共嗚 係咪足夠
就好似我係上面分享個三個女仔咁
最尾個個應該差少少 而上兩個唔錯 但已經係被人覺得超勁 神咁 咁係咪意思係「唔錯」已經夠?
又點樣先係好?

同埋要練好發聲氣息共嗚 其實大概要幾耐?

後天努力真係可以好變得勁?
就好似有啲人天生係唱歌嘅材料
就例如Ariana Grande嘅天份
無限轉音同高音
平常人靠練可以變成咁?
定係練極都有個極限?

仲有把聲 個個天生唔同
咁如果把聲天生唔夠人地好聽可以點
好似呢個女仔把聲好特別
唔知你覺得好唔好聽呢?
好似呢啲聲 係薄??定點?
https://youtu.be/z8JJw5XUSaQ

咩係足唔足夠呢?其實未又係睇自己
人人嘅要求都唔一樣,好似我的滑板鞋個原唱咁,佢都係咩都唔識,依然係出名
好似我自己呢D痴線佬,無論點樣都覺得自己唔夠好嘅,連張學友唱歌都要玩命R佢果小小問題或者缺點嘅人又有
所以話學咩就夠呢一下其實應該問自己個心
真係有心去研究做好嘅,比佢今日做到ten second songs個痴線佬咁勁,佢依然覺得自己仲唔夠,仲可以提升

其實唱歌最緊要自己開心就得啦,我只係提供一個又玩得開心,又唔會傷害身體嘅方向姐
好唔好,永遠都係個人嘅事,就算係老師,唔同老師都有唔一樣嘅諗法同見解,所以老老豆豆,我覺得其實評論人哋唱成點其實有小小唔知做咩
當然站在學發聲嘅程度上就好有用啦,但係我相信十個八個想聽評論嘅……都係為咗食花生
咁又何必呢?

btw幾耐學好發聲共鳴呢個我記得有人問過我,我都係果句:睇自己
我可以一兩堂教曬支持同正確嘅發聲,但係做唔做到,有無辦法習慣係睇學生自己有無去用心練,呢一點做老師嘅……都無辦法逼

另一個問題,後天練會唔會變好勁
絕對可以,攞我自己嚟講講
我呢三個禮拜日日練dimash嘅opera2,我已經可以從一次副歌唱唔到,到一時時勉強唱到最高嘅升key,而且我發聲嘅肌肉調整都有D進步
有一點我一直都好強調:比起強化肌肉,歌唱嘅練習更重要嘅係建立感覺嘅資料庫,不停嘅練習係為咗令身體習慣肌肉運動嘅模式以及感覺,強化其實真係其次

所謂嘅天份,只係代表天生發聲嘅條件比較優秀,或者發聲嘅習慣本來建立得好好。但係唔代表普通人一世都做唔到,因為我本來就係一個連小學音樂堂都比老師罰企班房外,原因係我唱歌刺耳難聽嘅人

高音,靠嘅係空間調整同埋氣息嘅支持
轉音,靠嘅係自己清楚自己要快速連續唱幾多唔同嘅音,除非係音盲先會做唔到(我呢度講嘅真係有醫生證明嘅病態音盲,代表腦部無辦法判斷唔同嘅音高)
咁我唔覺得有咩係練習做唔到嘅

最後最後一點,其實好唔好聽有咩定義先
我就真係覺得,只要發聲啱,老牛沙聲都可以唱歌好好聽
唱歌除咗把聲之外,訊息嘅傳遞先係最重要
呢一位女仔感覺先天聲帶就比較薄同短,所以其實係唱嘅時候我個人覺得佢要比一般人更加講軟腭嘅空間上抬,令音色雖幼薄但不扁,佢明顯係上面開得唔夠,把聲有D扁
(有樣好玩嘅,如果佢故意下降喉位,亦可以改變天生發聲嘅特點,但係我唔建議,因為無人有權評論人哋把聲好唔好聽,發聲有無問題就可以講
其實張傑係一個天生聲帶比較薄嘅好例子(其實我自己天生都有小小係咁),不過……佢有D習慣用高喉位嚟唱歌,個人唔太明白點解,但係佢唱得好唔錯,以口腔空間嘅調整嚟講,比你post嘅任何一個靚女嚟得更好,包括ariana grande
留名

好鐘意唱歌
成日睇youtube自學
睇開power to sing D片,感覺幾好
留名

好鐘意唱歌

啱啱睇咗睇,聽咗幾秒佢講嘢把聲,有料到
睇埋佢嘅教學,睇得過
btw佢好似都係走SLS條路,因為我見佢有一段片去介紹SLS個創辦人
留名

好鐘意唱歌

睇埋佢嘅教學,睇得過
btw佢好似都係走SLS條路,因為我見佢有一段片去介紹SLS個創辦人

佢好似去過sls創辦條友果度集訓過

順帶一提可以up 自己把聲上去佢官網睇下自己發聲有冇錯,然後跟佢d片去修正 d片好多好齊可以慢慢玩
留名

好鐘意唱歌

睇埋佢嘅教學,睇得過

順帶一提可以up 自己把聲上去佢官網睇下自己發聲有冇錯,然後跟佢d片去修正 d片好多好齊可以慢慢玩

你有無玩過
留名

好鐘意唱歌

睇埋佢嘅教學,睇得過

你有無玩過

pull chest high lyrix唔識串

玩完注意左自己把聲pull 少左,雖然都係成日pull
巴打我唱歌比正常男仔低
點解決

又一個唔知係邊一個學生嘅巴打
記得有咩唔明就TG我,我宜家whatsapp換咗no.可能揾唔到我

我係煩左你幾日果個
雖然基本野仲未equip到
但係我會努力架喇😂

啊~我記得啦
你如果覺得自己有咩困難嘅話儘管搵我TG
留名

好鐘意唱歌

睇埋佢嘅教學,睇得過

你有無玩過

高喉位其實我覺得還好,係門派嘅方向唔一樣
佢哋會主張用平穩嘅喉位唱歌,因為咁樣最自然
但係換個角度講,其實唔代表唔可以用其他喉位唱歌,我個人就唔會太重視喉位,除非太離譜
pull chest嘅意思我個人猜測應該係上嘅時候會有小小扯,導致難同mix去connet?
好pro
留名學野
留名

好鐘意唱歌

睇埋佢嘅教學,睇得過

你有無玩過

高喉位其實我覺得還好,係門派嘅方向唔一樣
佢哋會主張用平穩嘅喉位唱歌,因為咁樣最自然
但係換個角度講,其實唔代表唔可以用其他喉位唱歌,我個人就唔會太重視喉位,除非太離譜
pull chest嘅意思我個人猜測應該係上嘅時候會有小小扯,導致難同mix去connet?

我理解係用chest voice 硬址上去 d 好易broken 既note到 正常應該轉mix 再上 我都唔知有冇理解錯

有玩開唱k apps 覺很pull上去都ok 所以冇咩改

有時我覺得錄乾音聽自己把聲念下點進步仲好過d練習
http://kg2.qq.com/share.html?s=539jAD5HzJus25ZE

有個位冇pull到就柒左

利申:日翻jj
可唔可以問下樓主仲會唔會返香港?
我想係呢一年入面提升唱歌實力
或者有無人有唱歌老師介紹?
可能我係想學sls果方面
主要想學好氣息震音呀呼吸呢堆野
我覺得呢堆野掌握到已經可以係比賽有好高水平
上網睇片又唔太學到 想真人學

樓主好似唔係sls派
http://kg2.qq.com/share.html?s=539jAD5HzJus25ZE

難得一個唔扯喉嚨嘅巴打~~
唔錯丫,就係差在氣息嘅支持,所以把聲比較虛同假,換SLS嘅角度就係聲帶閉合做唔好啦
但係過渡mix其實係唔錯嘅
不過高音感覺你都係有D難唱出嚟,因為你個嘴巴無咩點開過,空間唔夠,所以會有小小逼出嚟嘅感覺
lm

我完sem應該會翻嘅(如果唔讀暑sem嘅話......)
但係無論如何,我九月一定有一兩個禮拜翻香港嘅
所以應該唔需要太擔心
至於其實你話學好呼吸等等係唔係真係可以係比賽有好高水平呢?
我覺得唔一定
心態,永遠都係最重要嘅
比賽緊張,就咩都完架啦

但係奉勸巴打,如果真係想學SLS嘅話,最好揾有認證嘅,宜家香港基本上一堆跟SLS條路,跟住話跟過SLS老師,但係其實自己都唱得麻麻
其實呢D例子好多嫁,諗住部分拍片都幾出名下嘅system(in taiwan),竟然可以係個老師唱得好過個創辦人都有
所以最實際都係揾個有認證嘅

我自己其實就唔屬於任何一派嘅,嚴格講只係經過去研究過CVT,傳統聲樂,SLS之後自己對歌唱有小小自己見解,跟住不自量力咁嘗試去建立自己一個系統嘅廢青姐
當然,經過呢個post之後,其實我宜家開始集中去研究m0,m1同m2,仲有CVT
SLS係宜家真係有小小跟唔上時代嘅感覺

唔錯丫,就係差在氣息嘅支持,所以把聲比較虛同假,換SLS嘅角度就係聲帶閉合做唔好啦
不過高音感覺你都係有D難唱出嚟,因為你個嘴巴無咩點開過,空間唔夠,所以會有小小逼出嚟嘅感覺

嘴型應該係點,笑著咁問定O型咁開,洗唔洗見上下牙齒? 我自己都研究過
確實冇乜點開

嘴型應該係點,笑著咁開定O型咁開,洗唔洗見上下牙齒? 我自己都研究過
確實冇乜點開,果陣隨便唱左一次就算

嘴型應該係點,笑著咁開定O型咁開,洗唔洗見上下牙齒? 我自己都研究過
確實冇乜點開,果陣隨便唱左一次就算

O形,但係笑住向上嘅,下巴其實唔會有任何移動
如果係香港學, 有邊間center / 老師係巴打推介

點解咁多人問我呢個無跟過老師自己研究咁多年嘅廢青有無好老師推介嫁啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊
我真係唔知邊個好
但係我曾經見過一個應該ok嘅,但係真係好貴
三千幾一個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞