招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
有興趣,幾錢堂

IVA係幾年前SLS一的高級老師走出黎開既組織, 之後都有一的SLS老師轉左過去
https://www.vocaladvancement.com/

但係佢哋嘅方針係唔係同SLS一樣先?定係之後個研究走向或者演繹嘅方式有變?

個網話會跟最新既科學研究,但方針演繹其實最後都係睇個老師自己吧,就算係SLS個個老師教法都唔一樣的

所以IVA應該係用CY同TA去解剖唱歌啦~~
其實從出post到宜家,真係聽多咗好多唔同嘅嘢,不過講到最有用嘅應該都係m0,m1同m2嘅研究模式,至於點樣將呢種嘅研究翻譯成學生聽得明同做得到嘅訊息,又係要去提升嘅一個空間,不過老實講自己唱歌又好,去教人又好,真係有種學唔曬嘅感覺
有興趣,幾錢堂

可以聯絡我TG:o0Andrew0o
或者我電郵:s052039@yahoo.com.hk

IVA係幾年前SLS一的高級老師走出黎開既組織, 之後都有一的SLS老師轉左過去
https://www.vocaladvancement.com/

但係佢哋嘅方針係唔係同SLS一樣先?定係之後個研究走向或者演繹嘅方式有變?

個網話會跟最新既科學研究,但方針演繹其實最後都係睇個老師自己吧,就算係SLS個個老師教法都唔一樣的

所以IVA應該係用CT 同TA去解剖唱歌啦~~
其實從出post到宜家,真係聽多咗好多唔同嘅嘢,不過講到最有用嘅應該都係m0,m1同m2嘅研究模式,至於點樣將呢種嘅研究翻譯成學生聽得明同做得到嘅訊息,又係要去提升嘅一個空間,不過老實講自己唱歌又好,去教人又好,真係有種學唔曬嘅感覺
巴打點睇民族歌手既唱法
例如 青藏高原https://www.youtube.com/watch?v=ASEuSoaPo9U
聽落除左最尾最高音有d strained之外
其他高音都係輕鬆唱咁
係咪真係民族唱法易d唱高音呢~
巴打點睇民族歌手既唱法
例如 青藏高原https://www.youtube.com/watch?v=ASEuSoaPo9U
其他高音都係輕鬆唱咁

其實點解會有民族唱法唱高音好輕鬆嘅迷思呢?
其實個關鍵係在於民族唱法個音色模式
音色,有兩個主要嘅東西去調整:舌根同喉頭(男仔嘅話就明顯D,姐係喉結)
當用民族唱法唱歌嘅時候,舌根同喉頭會處於一個高位置,而呢個高位置會直接令口咽腔嘅空間減少,而細小嘅空間因為有利於高頻嘅共振,所以聽起嚟會比較明亮,同埋亦更容易上高音
有乜嘢方法可以模仿張敬軒發聲嘅動作以及行為
巴打點睇民族歌手既唱法
其他高音都係輕鬆唱咁

音色,有兩個主要嘅東西去調整:舌根同喉頭(男仔嘅話就明顯D,姐係喉結)
當用民族唱法唱歌嘅時候,舌根同喉頭會處於一個高位置,而呢個高位置會直接令口咽腔嘅空間減少,而細小嘅空間因為有利於高頻嘅共振,所以聽起嚟會比較明亮,同埋亦更容易上高音

姐係高喉頭唱歌?好似好傷聲帶架啵
聽果陣唔係幾覺
但係大陸歌手黎講好似上到B5大多數都係民族唱法
流行唱法好似冇邊幾個上到A5或以上仲有質量可言
巴打點睇民族歌手既唱法
其他高音都係輕鬆唱咁

姐係高喉頭唱歌?好似好傷聲帶架啵
聽果陣唔係幾覺
但係大陸歌手黎講好似上到B5大多數都係民族唱法
流行唱法好似冇邊幾個上到A5或以上仲有質量可言

其實高喉頭無話傷聲帶嫁,人上到高音自然喉頭都會自然咁上升架啦~
呢個其實又未必,睇我是歌手就知啦,起碼李玟丫,譚維維啊果D都唔太似民俗咁爆上去
不過正常嚟講都唔會有人流行唱A5啦...我唱she's gone都係最高只係G5,所以一般都唔會上咁高
李玟有冇咩歌推薦?
聽過2首live好似麻麻地
李玟有冇咩歌推薦?
聽過2首live好似麻麻地

我凈係睇過佢係我是歌手嘅演出,同埋一段叫乜全球最高音嘅短片,跟著佢示範超高音
有無人跟過巴打上堂?
有無人跟過巴打上堂?

我由出post到宜家有41個學生同我上過堂……
有無上過堂嘅朋友仔嚟恥笑我
留個名先
halo gamble
send左兩段錄音去你email
求意見
halo gamble
求意見

我翻到屋企聽,我啱啱先落堂
halo gamble
求意見

我翻到屋企聽,我啱啱先落堂

OK
屋企有人唔可以上堂, 想問樓主會唔會約埋幾個巴打一齊係一個地方上

冇興趣 但係無地方上

呢個唔係問題
可以聯絡我TG:o0Andrew0o
慢慢詳談

btw...希望你嘅冇係打錯字
係咪band房學?
Band房喺邊?
巴打我D鼻音問題都幾嚴重
一唱歌就好自然有鼻音 尤其係高音
有咩方法可以解決 求教
有咩方法可以解決 求教

鼻音既問題首先要了解你認為既"鼻音"係咪真係由鼻發出黎
你試下拉一個長音既時候用手捏埋個鼻, 如果聲音有明顯變化即係真係鼻音太多, 要學識提高軟顎(soft palate)去解決

如果捏埋個鼻聲音冇明顯變化, 咁多數係喉頭過高既問題, 希望幫到你
有咩方法可以解決 求教

鼻音既問題首先要了解你認為既"鼻音"係咪真係由鼻發出黎
你試下拉一個長音既時候用手捏埋個鼻, 如果聲音有明顯變化即係真係鼻音太多, 要學識提高軟顎(soft palate)去解決

如果捏埋個鼻聲音冇明顯變化, 咁多數係喉頭過高既問題, 希望幫到你

對應如何提高軟齶呢,就以抬頭作為張開口嘅模式
而喉頭過高嘅話,就嘗試下唔好唱歌,講歌,用講嘢嘅感覺reach個音高
係咪band房學?
Band房喺邊?

詳情可以聯絡我TG:o0Andrew0o
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞