招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
有冇速成班
次次都做下像個小丑,台下彈奏既琴手

我偶爾都想一次 3-4分鐘主角
有冇速成班
次次都做下像個小丑,台下彈奏既琴手

我偶爾都想一次 3-4分鐘主角

其實學唱歌真係可以好快學完,關鍵係在於學生嘅練習姐
而且今次我淨係翻嚟放一個月假,其實已經係打算走速成嘅路線,專教最精華嘅部分,如果唔係真係教唔曬
擴闊音域呢樣嘢係咪真係存在
如果有應該做咩練習
擴闊音域呢樣嘢係咪真係存在
如果有應該做咩練習

我前面已經有提及過啦
你可以去睇睇
學生有冇優惠
唔該哂巴打解惑
仲有想問下咩係靠前/後發聲

Ring resonance 冇例子

Gem 李佳微個例子
果條友(聲樂老師黎)話above B4 all strained (佢既理論係strained就唔會support) 當然有d人support到但係為左歌曲既演繹特登唱到strained就另計(例如rock)
我跟左佢個網幾個月 都唔係幾分到support 定strained🙈

仲有呢大陸果邊講既真聲又係點
好多人話真聲比普通人高一個音就差好遠
點解既?
真聲又有冇得練?
又有人話混聲最多高真聲一個八度又係咪真架?
仲有呢咽音唔係練法黎架炸咩
用咽音唱又姐係點?

麻煩哂🙏
學生有冇優惠

有啊
詳情可以email同我傾
可唔可以問下你...唱歌鼻唱重點解決
我唱歌本身已經難聽..仲要唱到好似比人按住個鼻咁..鼻音超重..
唔該哂巴打解惑
仲有想問下咩係靠前/後發聲

Ring resonance 冇例子

Gem 李佳微個例子
果條友(聲樂老師黎)話above B4 all strained (佢既理論係strained就唔會support) 當然有d人support到但係為左歌曲既演繹特登唱到strained就另計(例如rock)
我跟左佢個網幾個月 都唔係幾分到support 定strained🙈

仲有呢大陸果邊講既真聲又係點
好多人話真聲比普通人高一個音就差好遠
點解既?
真聲又有冇得練?
又有人話混聲最多高真聲一個八度又係咪真架?
仲有呢咽音唔係練法黎架炸咩
用咽音唱又姐係點?

麻煩哂🙏

咁你可唔可以形容一下ring reasonance係乜耶嚟?

仲有你介唔介意比我睇睇果一位聲樂老師嘅網呢?可能我會明白佢想表達同埋理解嘅嘢呢(如果唔方便嘅話可以email我)~因為其實同一樣嘢係唔同人及系統入面嘅名稱都可以唔一樣,宜家我自己開始懷疑你所講果位老師形容嘅support同strained並非係我所理解嘅氣息支持同埋喉部拉扯

話說......其實你作為一個學生,識分support同strained對你唱歌嘅發展有幫助嗎?我覺得其實唱歌呢樣嘢,只要識對自己唱歌有幫助嘅就可以了,除非你嘅方向好似我咁想做老師,咁就有必要學得更多

真聲假聲呢樣嘢....我今晚會額外去單獨講,不過我可以先講,係我嘅教學系統裏面係完全無真假聲混聲呢回事,咁所以我係無辦法以我個人嘅角度同你解釋。

以下內容全以坊間嘅見解嚟演繹:
其實大陸嘅真聲同外面講嘅無咩分別,其實真聲比人高音係關乎人聲帶天生嘅聲帶構造,高矮肥瘦嘅人聲帶自然都有長短厚薄。但係高一個音真係會差好遠咩?我比你低啊,我未上到就變混音就得啦(要記住混音建立嘅目的係鏈接頭生同胸聲,自然係代表同胸聲嘅分別唔會太大,然後慢慢無縫改變成頭音)
所以話差好遠嘅唔該同我跪地叩爛個頭plz

真聲嘅話其實係可以訓練嘅,無論變高小小定係質感音色都可以訓練然後改變嘅(如果唔係學發聲有咩用= =)
混聲嘅話因為係為咗鏈接頭聲胸聲,所以其實一個八度真係就差唔多架啦,之後上埋頭腔沖出天際

最後就講翻我自己所講嘅咽音啦,其實好簡單一樣嘢,既然咽音係可以發出聲嘅話,咁點解唔可以應用係唱歌度呢?
簡單講,其實咽音可以係一種練法,但係亦可以係一種發聲法,當然聲音都係透過聲帶嘅震動發聲,但係透過改變咽腔嘅形狀,去發出咽音獨有嘅聲音(前面回覆有講過咽音嘅特點)。呢種就係咽音啦
咁所以其實咽音係可以發出聲嘅,所以同時亦可以應用係歌曲上
可唔可以問下你...唱歌鼻唱重點解決
我唱歌本身已經難聽..仲要唱到好似比人按住個鼻咁..鼻音超重..

鼻音啊......無得救
就奇

其實一般音色係透過舌根嘅高低嚟調節嘅,所以我可以狠批你唱歌嘅時候一定舌根位置好高,再加埋嘴巴無上下打開,無咬好字,所以鼻音好重

要解決嘅話其實將我上面講果段嘅東東全部反過嚟做就ok架啦
send咗email,巴打可以Check 下
https://kpopvocalanalysis.net/
個網主要係分析kpop歌手(佢既興趣)
其他地方既歌手唔會點理
我之前問到係因為果陣未有咁多人上佢個網先簡單覆一覆我
叫我唔好再問唔關kpop歌手既野
ring resonance都係係佢個網睇返黎(睇完都唔記得喇)

btw 佢個網可以放一d錄音上去比佢點評

我想知多d純粹因為興趣同埋好奇心
https://kpopvocalanalysis.net/
其他地方既歌手唔會點理
ring resonance都係係佢個網睇返黎(睇完都唔記得喇)

其他地方既歌手唔會點理

https://www.youtube.com/watch?v=gN0sceKA39g
佢有條片講strain
其他地方既歌手唔會點理

https://www.youtube.com/watch?v=gN0sceKA39g
佢有條片講strain

佢兩分三十幾秒果個所謂嘅strain睇完真係無語......
因為佢果個根本唔係佢所講因為聲帶太靠攏,太多空氣而爆發嘅問題
用我嘅話講,其實佢係直接將發聲嘅位置變到係下面(無論唱歌定講嘢都係不被允許嘅),跟住改變口型令個發音改變,跟住大聲小小''叫''出嚟

老實講,如果真係肌肉太用力,聲帶幾乎完全靠攏嘅話,應該幾乎發唔到聲,你試下便秘跟住憋到好辛苦咁叫,其實根本就叫唔出

睇完佢嘅片之後,其實我覺得好多人好容易被佢誤導。佢其實講嘅係最舒服同有效率嘅發聲,而唔係佢口中所講嘅''正確''
而且我應該講過,其實上到高音嘅時候一定會有必須嘅擠壓力量,而呢樣其實唔係錯。
細心留意嘅話,佢一嚟無親自示範過極高音點樣發聲,二係攞男歌手同女歌手做比較。明明男女嘅發聲限制根本就唔一樣,咁佢就話男仔果邊就有擠壓有D唔正確......呢個......真係唔知講咩

其實如果跟住佢講嘅所有嘢做,跟住將個口型變咗嘅話,相信佢都會話係喉嚨用力......(不過佢有一樣講得啱嘅就係每一個佢話做唔好嘅都係一定氣唔夠,跟住就齋叫出嚟)

P.S.果位老師唱歌嘅咬字麻麻,其他係唔錯嘅。仲有講嘢嘅發聲位置太低
小弟今次係第一次出psot,有咩得罪希望各位巴絲打多多見諒同提醒

是咁的,小弟雖然年紀唔算好大,不過接觸唱歌已經有唔少時間,所以算有一定嘅專業能力及知識。呢三四年除咗讀書之外都有私人教下唱歌同埋夾D朋友仔busking下。不過前兩年就出咗去讀書。不過最近會翻嚟香港一個月同屋企人過個年。所以就有機會幫下各位想改善自己歌唱能力嘅巴打絲打。

可能你哋會覺得無咩用,畢竟其他人係出面一學就唔知半年一年甚至幾年,但係我一個月可以教到D咩呢?但係我既然咁向左走向右走厚顏無恥夠膽係度出post,姐係我自己都有一定嘅把握令大家係一個月入面學到嘢比自己嘅,而且唔會係D無用嘅嘢

至於呢一個月嘅課程,我會針對三種唔同嘅人去區分三個方向
1. 對於唱歌毫無基礎、有錯誤理解或者係有不良嘅發聲習慣的朋友,我會以正確發聲(此處代表不傷害聲帶為前提下的發聲)嘅方向去重點培訓
2. 對於發聲有一定理解及能力嘅朋友,我會以情感表達作為重點培訓方向
3. 對於有意成為職業歌手,或以唱歌為職業路向嘅朋友,我會以個人化嘅方向去做調整及培訓。
(所謂嘅個人化姐係去營造個人獨一無二嘅特色及風格,同時亦會為學生發掘自身聲音上嘅可能性,因為我認為一個歌手應該有能力去演繹不同風格嘅歌,而且係創造屬於自己嘅不同風格。)

講翻自己啦,之前在我建立專業能力嘅時間裏,我遇過各種唔同嘅問題:失聲,喉嚨痛,破音,唱唔到高音等等。只要大家諗到嘅問題我都遇到過,但後來透過接觸唔同嘅歌唱教學系統後,各種情況都有改變,亦姐係話其實唱歌係可以通過學習,調整及修正後有所改變嘅

同時亦因為我接觸唔同嘅系統,令我睇到不同系統之間嘅優缺點,而令我擁有一套屬於自己嘅教學系統
而係我嘅教學入面,會跟一般坊間所熟悉嘅系統會有小小嘅分別:
例如現今流行mix voice,head voice,chest voice等等嘅講法我個人不會採用(呢種講法比較集中於傳統西方聲樂及SLS嘅教學中),最簡單嘅原因係其實咁分類共鳴模式難以有效係短時間入面令學生全部明白同好好運用,甚至有可能會跌入是否應該用XX共鳴嘅深坑。而且最大嘅問題係,頭胸鼻係唔會發出聲音或者係製造共鳴嘅,所以這些名詞對於初學者嚟講會比較容易造成誤解

其實我覺得只要願意做,任何人都可以唱得好歌。
因為我自己就係一個活生生嘅例子
MJ在生嘅時候堅持每日練聲、張學友到宜家仲有學緊唱歌(從出道到宜家,佢已經換過三次不同嘅發聲模式)等等,所以唔好再相信唱歌係天生呢樣嘢。
你可以拒絕學習,但係唔可以否認學習可以帶嚟改變嘅呢個事實

最後,小弟第一次出post,所以其實唔清楚大家想知乜嘢
所以如果大家有任何關於歌唱上嘅問題,可以留言或者pm我,我會儘量解答
如果對我嘅教學有興趣嘅話,亦歡迎pm詳談

係度預祝各位巴絲打新年快樂,心想事成

如果我想學識用丹田發氣發聲要幾多堂到?
留名
想平時哼兩句 唱下k都見得下人
巴打可唔可以email我 留一留價錢
真心想學唱歌 但無從入手 眼見身邊人好唱得
學生哥 求discount
calvinscream4@gmail.com
小弟今次係第一次出psot,有咩得罪希望各位巴絲打多多見諒同提醒

是咁的,小弟雖然年紀唔算好大,不過接觸唱歌已經有唔少時間,所以算有一定嘅專業能力及知識。呢三四年除咗讀書之外都有私人教下唱歌同埋夾D朋友仔busking下。不過前兩年就出咗去讀書。不過最近會翻嚟香港一個月同屋企人過個年。所以就有機會幫下各位想改善自己歌唱能力嘅巴打絲打。

可能你哋會覺得無咩用,畢竟其他人係出面一學就唔知半年一年甚至幾年,但係我一個月可以教到D咩呢?但係我既然咁向左走向右走厚顏無恥夠膽係度出post,姐係我自己都有一定嘅把握令大家係一個月入面學到嘢比自己嘅,而且唔會係D無用嘅嘢

至於呢一個月嘅課程,我會針對三種唔同嘅人去區分三個方向
1. 對於唱歌毫無基礎、有錯誤理解或者係有不良嘅發聲習慣的朋友,我會以正確發聲(此處代表不傷害聲帶為前提下的發聲)嘅方向去重點培訓
2. 對於發聲有一定理解及能力嘅朋友,我會以情感表達作為重點培訓方向
3. 對於有意成為職業歌手,或以唱歌為職業路向嘅朋友,我會以個人化嘅方向去做調整及培訓。
(所謂嘅個人化姐係去營造個人獨一無二嘅特色及風格,同時亦會為學生發掘自身聲音上嘅可能性,因為我認為一個歌手應該有能力去演繹不同風格嘅歌,而且係創造屬於自己嘅不同風格。)

講翻自己啦,之前在我建立專業能力嘅時間裏,我遇過各種唔同嘅問題:失聲,喉嚨痛,破音,唱唔到高音等等。只要大家諗到嘅問題我都遇到過,但後來透過接觸唔同嘅歌唱教學系統後,各種情況都有改變,亦姐係話其實唱歌係可以通過學習,調整及修正後有所改變嘅

同時亦因為我接觸唔同嘅系統,令我睇到不同系統之間嘅優缺點,而令我擁有一套屬於自己嘅教學系統
而係我嘅教學入面,會跟一般坊間所熟悉嘅系統會有小小嘅分別:
例如現今流行mix voice,head voice,chest voice等等嘅講法我個人不會採用(呢種講法比較集中於傳統西方聲樂及SLS嘅教學中),最簡單嘅原因係其實咁分類共鳴模式難以有效係短時間入面令學生全部明白同好好運用,甚至有可能會跌入是否應該用XX共鳴嘅深坑。而且最大嘅問題係,頭胸鼻係唔會發出聲音或者係製造共鳴嘅,所以這些名詞對於初學者嚟講會比較容易造成誤解

其實我覺得只要願意做,任何人都可以唱得好歌。
因為我自己就係一個活生生嘅例子
MJ在生嘅時候堅持每日練聲、張學友到宜家仲有學緊唱歌(從出道到宜家,佢已經換過三次不同嘅發聲模式)等等,所以唔好再相信唱歌係天生呢樣嘢。
你可以拒絕學習,但係唔可以否認學習可以帶嚟改變嘅呢個事實

最後,小弟第一次出post,所以其實唔清楚大家想知乜嘢
所以如果大家有任何關於歌唱上嘅問題,可以留言或者pm我,我會儘量解答
如果對我嘅教學有興趣嘅話,亦歡迎pm詳談

係度預祝各位巴絲打新年快樂,心想事成

如果我想學識用丹田發氣發聲要幾多堂到?

其實我好想講用一堂時間,因為可以呃下你錢......但係事實上半個鐘都唔洗就可以教完仲包練習
經過咗咁多朋友嘅疑問同埋查詢後,我終於有翻D時間嚟同大家分享一下關於唱歌嘅東西啦~~

今次要同大家講講嘅係我對真假聲嘅睇法
幾乎任何歌唱系統(除CVT外),都會談及真假聲呢個名詞(絕大部分的系統亦會談及混聲的部分)

我接觸唱歌已經十一年,呢十一年裏面,真假聲就如影隨形咁跟住我十一年。曾幾何時,我一直覺得真聲假聲係兩種發聲嚟,而混聲係第三種發聲,去將第一二種發聲拉埋天窗

但係到宜家,我真係恨不得將呢樣嘢捏碎扔到垃圾桶,因為其實令好多人都蒙在鼓裏......

到底咩叫真假聲?
真聲,顧名思義就是好似講嘢咁(其實講嘢係混聲啊hi你 ),姐係無咩氣息夾雜嘅聲音
而假聲,就係夾雜好多氣嘅聲音,姐係大家覺得好虛咁嘅聲音
而混聲,其實就係真假聲嘅混合

至於點解我唔用真假聲嘅講法呢?
好簡單,因為會誤導人。點樣誤導?
其實講真聲假聲分開講嘅時候,大家會唔會覺得其實兩種唔係一個發聲嚟?
如果係嘅話就代表已經被呃鳥

事實上,其實真假聲根本就係同一種發聲下嘅微調
當我可以係同一個音高上嚟同時演繹不同嘅氣息比例,姐係不斷氣咁用同一個音高演繹所謂嘅真聲假聲。咁就已經打破真聲同假聲嘅迷思啦~~
(宜家幾乎全世界都用音階演繹真聲同假聲,真係有小小被吹脹嘅感覺。更離譜係仲有老師講假聲係head voice,真聲係chest voice。呢個真心令我崩潰)
就類似音響上所講的乾濕度

基本上打算真聲上高音嘅朋友,都一定會有咁嘅諗法:上高音啦,爆上去。
跟住就忽略氣息嘅支持,導致緊嘅感覺出來鳥~嚴重者就直接聲帶摩擦,受傷,完

另一班淨係玩假聲嘅朋友,就會覺得自己好容易無氣,咁係因為...你哋噴嘅唔係聲,而係氣。而且又會覺得自己把聲唔實,咁樣係因為太放鬆,氣流淨係瘋狂愛上聲帶邊緣而係咁摩擦佢 (真愛嘅發聲應該係整片聲帶受空氣摩擦),一切又係腹式呼吸嘅問題(乜都係你嘅事)....

而混聲嘅朋友宜家就站出嚟啦,將兩者合二為一,不但有穩定嘅氣息供應,不至於聲帶間互相摩擦,又可以發出真愛嘅發聲,簡直完美

真假混就大概係咁啦,其實佢嘅道理好啱嘅,只係我睇唔過眼觀眾會講三種唔同嘅模式狀態誤解成整個不同的發聲模式,所以我先唔會取用
宜家大家應該明白到底WTF is真假混聲啦~~

以上證明,我以自己幫朋友錄嘅創作demo做prove:
https://soundcloud.com/muxic-guy
唱歌時背部後肋骨洗唔洗用力做support?
姐係愈高音就愈有種擴張感

同埋點樣feel到同做到發聲(尢其高音)有種沈下去既感覺?唔知咁樣係咪叫做發聲位置低呢?

我有時唱高音抬起上顎會易唱左同通透左,咁樣係唔係正確呢?

對唔住巴打好多問題

唔洗覺得唔好意思嘅,唔明就隨便問
其實呢,如果你無學過唱歌嘅話,咁我可以話你係一個有天分嘅人
點解呢?其實你所形容嘅擴張感就係腹式呼吸嘅時候,橫膈膜向下沉嘅時候內臟被擠壓,所以肋骨就會往外擴張,呢個係正確嘅呼吸法。

先講講你嘅抬上顎先,其實容易唱同通透係唔關上顎事嫁,但係...係關軟齶事
當你抬高上顎嘅時候,軟齶亦會上抬,係呢個狀態下因為口腔上方嘅空間增加,因此高音更容易往上方作出共鳴,就會輕鬆D
君不知費玉清把聲感覺就好似係天空上飛嚟飛去就係因為佢日日望天唱歌(其實係因為軟齶嘅上抬 )

其實呢,樓上呢個我會形容為聲音嘅共鳴位置調整(雖然之前講過共鳴係會自動走,但係我哋需要方法去引導聲音走係一個啱嘅共鳴位置)
而發聲位置其實同軟齶有小小關係,但係同舌根都有關係。不過我到宜家都諗唔到點講啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊

至於所謂嘅高音沉下去嘅感覺就係應該講、要做到舌根放鬆平放,想必呢位巴打唱歌嘅時候應該都係上顎上抬,但係連舌根都一起上抬 咁樣嘅話雖然唱高音會輕鬆,但係音色會變到比較扁,同埋唔通透
提醒一下大家,假如大家淨係想LM學嘢嘅話,可以使用追故模式
保證每一個留言都可以比大家學到嘢
巴打好勁
好想學野
咽音有無方法練 想唱得powerful 又唔用錯力

舌根抬高有助聲門閉合
有無咩好方法可以練習

見到D歌人唱到有青根 (頸兩則 eg JJ )
但係又無事唱唔傷 佢地係本身有根定係喉嚨落左力但係適量加充足氣流 定係其他

空氣Support夠係咪都係有助閉合

有空請看一看狠評 聽唔入耳可以skip
https://www.youtube.com/watch?v=Xz0HcDM2R7w
https://www.youtube.com/watch?v=_ABspH1Q6QM

好多問題 麻煩晒
巴打好勁
好想學野

舌根抬高有助聲門閉合
有無咩好方法可以練習

但係又無事唱唔傷 佢地係本身有根定係喉嚨落左力但係適量加充足氣流 定係其他

https://www.youtube.com/watch?v=Xz0HcDM2R7w
https://www.youtube.com/watch?v=_ABspH1Q6QM

好多問題 麻煩晒

咽音嘅完整教學宜家網上流傳嘅應該都係n年前林博士嘅''練咽音的八個步驟''不過以我嘅眼光都係覺得非一般人可以睇得明....(youtube上有,我自己嘅課程都會攞呢個嚟作為其中一部分教學嘅參考)
只要可以精通,已經可以贏一堆人。因為宜家真係無幾個人用咽音唱歌,我所知道用得最多最勁嘅應該都係得Adam lambert同埋Brian Justin Crum。(唔好同我講聲樂嘅一堆大師,無用咽音唔該唔好講自己唱聲樂 )

不過咽音唔係唯一唱的powerful嘅方法,其實一般嘅發聲都做到(例如killersoap嘅陳樂基,宇宙GEM,JJ lin等等都唔係靠咽音去唱到powerful嘅歌)

兄弟有個概念錯咗wo,舌根抬高其實對聲門閉合係無幫助嘅,舌根主要係用嚟調整音色,有一小部分係發聲位置,共鳴位置嘅調整。
個人覺得對於聲帶閉合嘅話,其實腹式呼吸先係最有幫助嘅,一個好嘅腹式呼吸其實可以幫助聲帶位置嘅固定
所以與其話空氣support幫助閉合,反而話有閉合,空氣support先有用武之地

其實JJ唱歌有青筋呢個係建立良好嘅氣息支持,聲帶閉合後,再施加一點點喉部嘅壓力所達到嘅

巴打你唱歌其實就係氣息同咬字唔得,其他都唔錯
巴打好勁
好想學野

舌根抬高有助聲門閉合
有無咩好方法可以練習

好多問題 麻煩晒

咽音嘅完整教學宜家網上流傳嘅應該都係n年前林博士嘅''練咽音的八個步驟''不過以我嘅眼光都係覺得非一般人可以睇得明....(youtube上有,我自己嘅課程都會攞呢個嚟作為其中一部分教學嘅參考)
只要可以精通,已經可以贏一堆人。因為宜家真係無幾個人用咽音唱歌,我所知道用得最多最勁嘅應該都係得Adam lambert同埋Brian Justin Crum。(唔好同我講聲樂嘅一堆大師,無用咽音唔該唔好講自己唱聲樂 )

不過咽音唔係唯一唱的powerful嘅方法,其實一般嘅發聲都做到(例如killersoap嘅陳樂基,宇宙GEM,JJ lin等等都唔係靠咽音去唱到powerful嘅歌)

兄弟有個概念錯咗wo,舌根抬高其實對聲門閉合係無幫助嘅,舌根主要係用嚟調整音色,有一小部分係發聲位置,共鳴位置嘅調整。
個人覺得對於聲帶閉合嘅話,其實腹式呼吸先係最有幫助嘅,一個好嘅腹式呼吸其實可以幫助聲帶位置嘅固定
所以與其話空氣support幫助閉合,反而話有閉合,空氣support先有用武之地

其實JJ唱歌有青筋呢個係建立良好嘅氣息支持,聲帶閉合後,再施加一點點喉部嘅壓力所達到嘅

巴打你唱歌其實就係氣息同咬字唔得,其他都唔錯

多謝解答
咬字我會怕太用力會影響左喉部放鬆
其實我係咪諗多左
高音諗落 vice versa係咪有咩原因?
巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞