招集想學唱歌既巴絲

783 回覆
68 Like 8 Dislike
成日一到副歌就上唔到去,條喉嚨好撚緊,但係又唔識放鬆
明明見人地好撚輕鬆咁唱到
係我個音域唔夠廣定係我唔識發聲?
例如一絲不掛咁,呢首我就可以唱到,冇上唔到去呢個問題
但係粤語殘片既副歌就已經上唔到

你一定識放鬆嘅,只係你唔去做姐
唱假聲就放鬆咗

我覺得我自己d所謂既假音都係勁緊
成日一到副歌就上唔到去,條喉嚨好撚緊,但係又唔識放鬆
明明見人地好撚輕鬆咁唱到
係我個音域唔夠廣定係我唔識發聲?
例如一絲不掛咁,呢首我就可以唱到,冇上唔到去呢個問題
但係粤語殘片既副歌就已經上唔到

你一定識放鬆嘅,只係你唔去做姐
唱假聲就放鬆咗

我覺得我自己d所謂既假音都係勁緊

咁200%係腹式呼吸出事
比心機練好腹式呼吸先
丁 靈 的 定
呢4個字嘅發音都發唔到
其實條利應該擺嫁

我嘗試一下用文字去令你明白一下
丁,的,定嘅發聲都應該係一樣,都係d發音(突兀個突字嘅聲母)
但係後面嘅音唔一樣
丁嘅發音嘗試一下發d之後讀英字
的嘅發音嘗試一下d之後讀回憶嘅憶字(溺斃個溺字都差唔多)
定其實同丁一樣,但係九聲入面丁係第一聲,定係第三聲(淨係個調唔同)

而靈嘅發音其實係L聲母(姐係拉嘅聲母)
嘗試一下發d之後讀螢火蟲嘅螢個尾音

應該就可以讀到

唔該巴打 夜啲返去試下先
亞洲有咩歌手係唱歌真勁?例如台灣

大把啦,林俊傑周杰倫楊宗緯同埋獅子合唱團等等都有實力啊
歌手2017都有好多變態
其實老實講孫楠唱歌真係好唔錯,只係無人欣賞姐
我聽開男人歌嘅,所以唔太知道女嘅邊D有能力

至於香港嘅話,killersoap同埋觸執毛嘅唱功都好值得推介~~

可唔可以講下阿水
我都想知你點睇Rubberband 6號
點解巴打講到 氣息咁重要

至於香港嘅話,killersoap同埋觸執毛嘅唱功都好值得推介~~

可唔可以講下阿水

比下片我睇丫,我唔知係邊個嚟

應該咁講
其實氣息係人與生俱來嘅嘢
人人本身都有足夠嘅氣息,呢個基本唔會有例外
但係自從多年前聲樂嘅教育開始,直到宜家,好多人都將唱歌同講嘢分成兩回事

但係我希望大家可以明白一件事:
人類發出聲音嘅目的只係用嚟表達及傳遞訊息
講嘢係發出聲音,唱歌都係發出聲音
所以兩者應該都係一樣

試下諗一下,當你嬲嘅時候去X人全家個祖宗十八代嘅時候,你根本無需要氣息
但係到唱歌嘅時候,總覺得咩都無……咩都用唔到……

就係因為當人去唱歌嘅時候,佢腦入面所想嘅嘢,個腦無辦法將個思念訊息化為身體嘅肌肉協調帶嚟動作出嚟,唔係個腦痴線,而係個腦斷線

所以我咁重視氣息嘅方向,係嘗試利用硬性培訓身體嘅技能動作,然後慢慢同生活嘅發聲有翻個聯繫,令人唱歌都可以好似講嘢咁咁輕松自然,而且有講嘢嘅質感同feel(有小小類似SLS嘅意思同諗法)

而點解要氣息先唱得好歌,係因為聲帶震動係需要空氣流經嘛
大家好,我係改名後嘅gamble巴打
一個月前,我係度第一次嘅post
一個月後嘅今日,已經超過70位朋友同我去討論唱歌,或者上堂,甚或比我聽聽佢哋嘅表現
作為第一次出post嘅我,其實無諗過會有咁多朋友願意接受我
甚或當初我覺得無人插我已經好滿足
直到宜家會有唔少朋友去問我邊D邊D歌手嘅表現如何等等
老老豆豆,好感激大家比我呢個人微言輕嘅廢青係度亂咁9up

我已經決定,直到我19號走前,我都會盡力解答各位對唱歌嘅任何疑問(不過其實唔少難題其實爬完文應該就會無咗唔少)
如果真係想學嘅,我會嘗試r時間出嚟去教(但係因為前面積太多學生,所以好可能都係r唔到位 ),經過四十幾個學生嘅證明,我已經可以保證一堂課已經可以改善好多問題,所以唔好再問我上得一兩堂有無用

等我暑假同埋下年翻嚟過年嘅時候,我一定第一時間再嚟開post,所以宜家未必抽到時間學嘅巴絲唔需要失望,我一定會再翻嚟
一個月後嘅今日,已經超過70位朋友同我去討論唱歌,或者上堂,甚或比我聽聽佢哋嘅表現

我已經決定,直到我19號走前,我都會盡力解答各位對唱歌嘅任何疑問(不過其實唔少難題其實爬完文應該就會無咗唔少)
如果真係想學嘅,我會嘗試r時間出嚟去教(但係因為前面積太多學生,所以好可能都係r唔到位 ),經過四十幾個學生嘅證明,我已經可以保證一堂課已經可以改善好多問題,所以唔好再問我上得一兩堂有無用

等我暑假同埋下年翻嚟過年嘅時候,我一定第一時間再嚟開post,所以宜家未必抽到時間學嘅巴絲唔需要失望,我一定會再翻嚟

遲左

遲左

慢慢爬文啦老友,包你學到唔少
中港台發聲最勁係咪林志炫
中港台發聲最勁係咪林志炫

絕對唔係
佢係得把聲靚,感情都無
而且唱法好老土……
大把比佢好嘅人
校長啊,林子祥啊,張學友啊,蕭敬騰,JJ等等
老實講連楊培安都比佢好
大陸一定唔少得趙傳
側田點睇
等你翻黎跟你學唱歌先
巴打有d野想問 我平時同朋友去唱k果陣通常唱歌都會低左一至兩個key 係咪唔正常定我把聲本身係咁?因為我一唱正常key就好易走音 同埋佢地話我唱王傑既歌會比其他現代歌手好小小 咁係咪代表我把聲個range太窄?
平時唱k把聲永遠唔入mic
唱完好似聽唔到咁
一大聲d就走音

呢排唔得閒 暑假join!!!

可唔可以講下阿水

比下片我睇丫,我唔知係邊個嚟

阿水係chochukmo個vocal
https://www.youtube.com/watch?v=6NkcQSgG4PQ
rubberband
https://www.youtube.com/watch?v=BZ1RwQ8Usgg
留名
巴打有d野想問 我平時同朋友去唱k果陣通常唱歌都會低左一至兩個key 係咪唔正常定我把聲本身係咁?因為我一唱正常key就好易走音 同埋佢地話我唱王傑既歌會比其他現代歌手好小小 咁係咪代表我把聲個range太窄?

我個FD話我唱王傑幾好聽
翻工係唔同公司唱過歌 都比人話Jay chow(究竟係好事定壞事 但我咬字好過Jay chow 可能唱歌個feeling似 同埋我唱到都好高音 平時唱Jay JJ and 王傑 國語歌好過粵語歌)

我用返我學個一套幫手答一答, 有錯請指正。
首先咩係氣息呢?氣息就係一個穩定同適當的吐氣速度。
點解唱歌需要將吐氣速度控制係一個穩定同適當的水平?

原因要由發聲機制講起。
發聲機制:
1. 準備發音時,兩片聲帶緊閉
2. 呼氣。空氣由肺部通過氣管、喉部呼出
3. 氣流衝擊閉合的聲帶時,形成聲帶下氣壓。當該氣壓到達充分水平時,氣流會將兩片聲帶推開。
4. 之後,因為氣流快速流過聲帶間,造成很短暫的真空,使得兩片聲帶拉在一起,如此反覆的動作會造成聲帶的振動,而發出聲音。

當氣流越快時,聲門下氣壓越大,聲帶的動作越大,要閉合就越難。同時,聲量亦越大。但氣流速度不能無止境的上升,去到某個點便會令聲帶難以閉合,此時,人會強行以muscular tension去嘗試閉合,造成傷害。

所以重點在於如何控制及限制氣流過大。

有些人在高音或者一些激昂段落的時候,習慣透過唔健康地嗌(嗌是可以健康的)上去,即是加氣加力去唱,造成muscular tension。唱K很常見。

有些人則習慣壓低音量。在此,氣流速度上的小改變亦會影響正確的聲帶震動。

故此,在高音及低音音域、高音量及低音量的時候,都需要很強的支持(support),從而保持氣流穩定及適當。

而支持(support)最簡單的做法,在用腹式吸氣後(七成滿好了),以挺胸、上身保持直、腹肌向內谷(不需要十成力)的方式吐氣,使胸腔及橫隔膜減慢收回原來位置。

當然,詳細來說,支持力度因應不同音高及音量而改變,這個需要訓練。

嚴格黎講唱歌最理想既attack係氣流同肌肉同時令聲帶開始閉合, 咁樣會比較有效率同健康

我用返我學個一套幫手答一答, 有錯請指正。
首先咩係氣息呢?氣息就係一個穩定同適當的吐氣速度。
點解唱歌需要將吐氣速度控制係一個穩定同適當的水平?

原因要由發聲機制講起。
發聲機制:
1. 準備發音時,兩片聲帶緊閉
2. 呼氣。空氣由肺部通過氣管、喉部呼出
3. 氣流衝擊閉合的聲帶時,形成聲帶下氣壓。當該氣壓到達充分水平時,氣流會將兩片聲帶推開。
4. 之後,因為氣流快速流過聲帶間,造成很短暫的真空,使得兩片聲帶拉在一起,如此反覆的動作會造成聲帶的振動,而發出聲音。

當氣流越快時,聲門下氣壓越大,聲帶的動作越大,要閉合就越難。同時,聲量亦越大。但氣流速度不能無止境的上升,去到某個點便會令聲帶難以閉合,此時,人會強行以muscular tension去嘗試閉合,造成傷害。

所以重點在於如何控制及限制氣流過大。

有些人在高音或者一些激昂段落的時候,習慣透過唔健康地嗌(嗌是可以健康的)上去,即是加氣加力去唱,造成muscular tension。唱K很常見。

有些人則習慣壓低音量。在此,氣流速度上的小改變亦會影響正確的聲帶震動。

故此,在高音及低音音域、高音量及低音量的時候,都需要很強的支持(support),從而保持氣流穩定及適當。

而支持(support)最簡單的做法,在用腹式吸氣後(七成滿好了),以挺胸、上身保持直、腹肌向內谷(不需要十成力)的方式吐氣,使胸腔及橫隔膜減慢收回原來位置。

當然,詳細來說,支持力度因應不同音高及音量而改變,這個需要訓練。

嚴格黎講唱歌最理想既attack係氣流同肌肉同時令聲帶開始閉合, 咁樣會比較有效率同健康

其實第四點嘅動作好似叫係伯努利效應,聲帶震動都係靠咁樣嚟震動

絲打講嘅一套好唔錯,但係我有一點係同妳有D分歧,就係個肚點樣谷,我個人覺得唔好向內,可以原地(谷腹肌feel)或者向外推嚟用力,咁樣可以同便秘嘅用力拉上關係,同時帶動聲帶嘅閉合
側田點睇

咬字唔得,發聲算唔錯,我個人就覺得普普通通
但係起碼唔算差,係香港已經好好架啦
等你翻黎跟你學唱歌先

多謝巴打咁睇得起我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞