[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
我老婆都話

我囡一上車就訓到落車
黎緊11月尾會去8日7夜福岡入廣島走自駕遊,第一次去福岡想請教下咁多位關於自駕遊路費問題,同埋睇下咁plan 有冇問題

Day 1 (12點到福岡)
天神西鐵INN CHK IN > 天神地下街
Day 2
川端通商店街
櫛田神社 (小鳥居)
博多運河城
JR博多站行下
Day 3 (租車)
福岡海購城瑪麗諾亞OUTLET (行無料道路)
Day 4
天神西鐵INN CHK OUT > 唐戶市場 (ETC 2140 YEN)
唐戶市場 > 元乃隅稻成神社 (ETC 400 YEN)
元乃隅稻成神社 > 三井廣島 (ETC 3620 YEN)
Day 5
宮島 (行無料道路)
Day 6
廣島 Oulet (行無料道路)
Day 7
廣島 (本通商店街) > 西松屋 > 阿卡將
Day 8
廣島機場還車 > HK (ETC 1750 YEN)

因為KEP 唔包 "福岡都市高速環状線",PASS 最低消費 2日 3500 YEN
而SEP 最低消費 3日 6000 YEN ,由下關IC (即唐戶市場打上)先計
所以我係無買任何PASS 諗住用ETC 走到尾就算。
另外想問下福岡有冇類似黑門市場既地方同埋平民超市推薦,買下生果、和牛、豚肉番去打邊爐 上網睇過有柳橋連合市場同福岡中央卸売鮮魚市場

麻煩晒
想問下有無巴打知KLOOK 買個JR PASS 有無個編號
比我早一個月BOOK 由布院之森
岩岩追番POST 好似有CODE比我
係有的 我過幾日都去 係klook買了pass 已上網訂了由布院之森
岩去完,resident hotel幾正,我租6晚好似500唔洗一晚,兩個人住比間4人房你,樓下有時又有貓撚,對比其他酒店民宿大好多,又新淨,浴缸大同乾淨,唔好處係泊車好撚貴,比100-120一晚港幣,去到先發現對面有停車場,夜泊仲要幾百yen搞掂,唔怪得我話要租hotel停車場check-in個姐姐都再三問我係咪決定租佢地停車場

唔係自駕就唔好租,離地鐵好遠
唔記得講,我係住resident 7
有冇巴/絲打可以幫我組織下可以點排啲景點
一月頭同屋企人加女朋友去6日5夜 想集中係北九洲玩

Day1 早機12點到福岡 主要係附近行街shopping

Day2-4 (未諗點排)想3日內去到唐戶市場 能古島 門司港 太宰府 豪斯登堡 呢幾個地方

Day5 最後一晚體驗下溫泉露天風呂 (由布院)

Day6 出番福岡機場搭中午1點機返港

頭4日應該住係天神? 中間果3日會唔會太趕/ 搭車搭到傻? 去九洲要買pass定好似大阪咁買張西瓜卡當8達通就搞掂? 唔該晒
係咪叫 福岡蘭多爾住宅酒店
(Randor Residential Hotel Fukuoka) ?
residence Hotel Hakata 7
Agoda差唔多900一晚 你邊到book咁平?
Day2 能古島+太宰府
Day3,4門司港+唐戶,豪斯登堡(唐戶你都係想食海鮮啫,睇下邊日係星期五六日咪去囉⋯⋯)
你去完門司港可以去埋由布院過夜
Day5 玩完由布院返福岡

所以你要買3日北九州pass
同你一樣
2月去5日 頭尾住天神 中間一晚別府一晚黑川
黑川之前同女友去過
今次同成家人去浸溫泉
有冇人去過豪斯登堡過?感覺上佢只係以前香港荔園的水準,又舊,又唔似迪士尼或環球影城咁有主題。
plan緊去唔去光之王國
唔係我訂,我負責比錢,但我岩岩係booking.com搵是但兩晚都係617一晚(連埋稅同清潔費),你揀咩日子?
不過我諗可能記錯左,我訂個陣6晚應該係5xx一晚,而唔係under500咁平
啱啱買左12月UO 機票,而家不斷上網搵資料plan 行程,主要想去阿蘇火山,軍艦島,豪斯登堡個啲,唔考慮自駕遊之下,搭新幹線去以上地方好似好哂時間,同埋係咪要日日換酒店?網上太多資料,一時消化唔哂,絕對唔係伸手黨,唔該咁多位巴打
12天氣凍 要去呢三個地方 一東一西 都幾麻煩

你講左你去幾日先?
8日7夜,同女朋友去,暫時考慮book Airbnb,因為日本酒店太細太焗促,但係如果我去哂以上地點,Check 過都真係幾遠,由其豪斯登堡,如果要日日拖住個喼周圍走都幾麻煩
我就主要想睇景,感受下日本本土嘅風土人情,女朋友就主要係想Shopping 多 所以我頭都痕埋
咁咪唔好太貪心
舊?
荔園?
are you serious ?
但係我諗過福岡市內好難玩足咁多日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞