[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
10月尾同老婆阿囡去玩7日,會去由布院1日同別府1日,門市港1日,動物園1日

其餘三日係福岡,巴絲有咩必去既地方推薦?
我11月尾同女朋友去北九州8日 但我8月已經plan好左行程

如果你老婆同囡囡都鐘意貓既話,介紹你一個地方叫藍島,藍島上面貓同人比例係1:1,可以係門司港果日朝早去左藍島先,中午先搭船返小倉,睇小倉城同去門司港

另外仲有海之中道公園入面可以踩單車,睇動物,之後可以接駁船去福岡搭同附近既瑪莉諾亞城Outlet

之後,仲有可以去體驗下日本威尼斯既柳川水鄉,食個鰻魚飯再去返太宰府參觀一下

我仲有去熊本熊辦公室同長崎Bio park,詳細就唔多講啦
lm
訂左一家大細去七日六夜
唸住自駕遊,係咪集中熊本同福岡?
幾月?
1月頭去
我之前去開大阪東京
福岡第一次去,岩岩上網睇左好似好多景點都分得好散?
如果去別府、福岡、熊本個d係咪日日都要唔同酒店?
同埋有冇主題公園介紹 上網睇左有個動物園好似幾正
唔該巴打
係 要轉酒店

福岡 別府 熊本 呢三個地方揸車都要2-3hrs

有小朋友就唔好咁chur 順時針玩一圈

主題公園就去豪斯登堡吧

動物園值得一去 可以揸埋架車入去睇動物 好正
我上面有提過藍島,海之中道公園,長崎BIO Park都有動物睇既

除左呢d之外仲可以坐由布院之森去由布院/黑川溫泉,去阿蘇個草千里玩騎馬,熱氣球或者滑翔傘,再落熊本個熊本熊辦公室睇表演
想問如果時間只夠去得1個地方,宮崎同熊本,邊個值得去啲?
下個月去留名
買左機票10月6號去 打風影響到?
你飛邊到

熊本屬於北

宮崎屬於南
今日終於行咗七個地獄 , 都唔錯。點差都係一個大景點。
係 蒸野果到,等咗30分鐘開爐,再等20分鐘落鍋。
玩過一次就算。唔會再去。晒時間。

差d 趕唔切去 血地獄, 4:30先到。。
唔該巴打先
應該係福岡落機
再去別府,之後再去熊本,最好返福岡玩埋搭飛機走?
好似好多野玩 七日好似唔多夠
藍島就應該不了,屋企好多貓
福岡 Plan A

小弟12月中第一次去九州獨游,7日6夜非自駕,主要食買睇景,初步plan左個行程之後先再book 酒店:

Day 1 (Fri)
下就4 點到福岡機場,係福岡市行
住:福岡

Day 2 (Sat)
福岡>熊本,阿蘇火山+熊本一日遊
住:熊本

Day 3 (Sun)
熊本>高千穗,高千穗一日遊

Day 4 (Mon)
熊本>由布院,九重夢大橋+由布院遊
住:由布院

Day 5 (Tue)
由布院>金鏻湖>由布院半日遊>福岡

Day 6 (Wed)
福岡一日遊

Day 7(Thur)
福岡>機場下就4點機走

請隨便比意見,另外想問下:
1. 我未試過去旅行成日轉酒店,但聽講玩北九州就係要不停換,唔係會哂好多時間,請問行李要點安排先方便去玩?用coin locker?
2. 由布院有冇岩一人住宿又可以浸溫泉?定係求其搵間再出去第二度浸?定係住別府?別府好似得地獄巡禮,仲要好多人話麻麻,所以諗著skip
3. 請問九洲12有咩岩做?睇燈飾? 其實我有d擔心12月自然景色會唔靚
4. 請問對軍艦島、原爆館冇咩興趣係咪唔建議去長崎?長崎只想去稻佐山
5. 除左以上景點仲有咩推介(我指北九州其他市)
好多問題,唔好意思
1 唔洗不停換,除左由布院之外,通常住哂福岡,因為位於交通必經之地咁濟
2 你一個人都可以book 雙人房,4千幾姐 散浸我就唔知
3 紅葉,食燒蠔
4 有時間咪去留下腳毛囉,facebook 打下卡
1 好多酒店如果你再返去住都可以擺行李過夜,你係福岡搵間可以放過夜既咪得
2 去jalan, 樂天search有一人旅既plan個D咪得 不過要預左貴D
出到5就唔差在整個FAQ啦,唔使下下問

例如
太宰府除咗太宰府之外有咩行?可以玩幾耐?不外乎車站去太宰府條路,食下梅枝餅,暖暮拉麵,最多加埋九州國立博物館,預半日啦
燒肉邊間好?唔係多牛就係季樂
有冇食蟹推薦?如果係指長腳蟹類,好遺憾地個人認為係冇嘅!!!
有冇豬骨拉麵推薦?一雙、一風堂本店、shinshin、長浜屋、元氣一杯、節ちゃん、大砲⋯⋯
去由布院住一晚,除左花由同由布之彩,仲有冇其他溫泉旅館介紹,想平小小,但睇完依兩間同同圍其他旅館落差好多
想問花由同由布之彩有冇私人風呂?
唔駛間房有,貸切私人風呂我都得
九州12月應該有紅葉
長崎對哩兩項都無興趣,skip啦
Jr來回博多要4個鐘,自己考慮
有咩原因令你咁鍾意去福岡呀
係愛定係責任?
福岡 Plan A

小弟12月中第一次去九州獨游,7日6夜非自駕,主要食買睇景,初步plan左個行程之後先再book 酒店:

Day 1 (Fri)

Day 2 (Sat)

Day 3 (Sun)

Day 4 (Mon)

Day 5 (Tue)

Day 6 (Wed)
福岡一日遊

Day 7(Thur)
福岡>機場下就4點機走

1. 我未試過去旅行成日轉酒店,但聽講玩北九州就係要不停換,唔係會哂好多時間,請問行李要點安排先方便去玩?用coin locker?
2. 由布院有冇岩一人住宿又可以浸溫泉?定係求其搵間再出去第二度浸?定係住別府?別府好似得地獄巡禮,仲要好多人話麻麻,所以諗著skip
3. 請問九洲12有咩岩做?睇燈飾? 其實我有d擔心12月自然景色會唔靚
4. 請問對軍艦島、原爆館冇咩興趣係咪唔建議去長崎?長崎只想去稻佐山
好多問題,唔好意思
1 唔洗不停換,除左由布院之外,通常住哂福岡,因為位於交通必經之地咁濟
2 你一個人都可以book 雙人房,4千幾姐 散浸我就唔知
3 紅葉,食燒蠔
4 有時間咪去留下腳毛囉,facebook 打下卡

1. 我見如果福岡即日來回都好似幾耐咁,好似去高千穗咁,如果唔住熊本,福岡去單程成4個鐘,來回8個鐘,住熊本快少少,來回6個鐘,其實都諗緊cut唔cut,因為真係幾遠
3. 12月中仲有機紅菜咁正
唔該哂!
福岡 Plan A

Day 1 (Fri)

Day 2 (Sat)

Day 3 (Sun)

Day 4 (Mon)

Day 5 (Tue)

Day 6 (Wed)
福岡一日遊

Day 7(Thur)
福岡>機場下就4點機走

好多問題,唔好意思
1 好多酒店如果你再返去住都可以擺行李過夜,你係福岡搵間可以放過夜既咪得
2 去jalan, 樂天search有一人旅既plan個D咪得 不過要預左貴D

1. 你意思係我頭尾2日住個間,中間去第2度住,佢都免費幫你keep行李?呢個方法如果買手信有機會唔方便...加上12月凍,有個gip裝衫好似好d, thx
福岡 Plan A

Day 1 (Fri)

Day 2 (Sat)

Day 3 (Sun)

Day 4 (Mon)

Day 5 (Tue)

Day 6 (Wed)
福岡一日遊

Day 7(Thur)
福岡>機場下就4點機走

好多問題,唔好意思
九州12月應該有紅葉
長崎對哩兩項都無興趣,skip啦
Jr來回博多要4個鐘,自己考慮

如果有紅菜就好啦,上網好少睇到去到12中thanks!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞