[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
有冇人睇過一月福岡玉取祭,值唔值得去?
去咗柳川,坐艇仔冇你地講到咁伏,又話悶
福岡算係一個唔錯景點。
如果同行朋友冇人識渣車
搭jr 會唔會煩好多
你去邊到先?
我覺得都OK喎,一路搭一路影相, 你識日文可以唱吓歌添

游完船河,食返碗4000円鰻魚飯
唔該哂早兩日比意見既巴打
最後plan左呢個行程,希望可以比下意見,睇下會唔會太趕

Day1(機場~博多)住博多
Yodobashi

博多運河城

天神地下街

Day2(博多~由布院) 住由布院
唐戶市場

湯之坪街道(由布院童話村)

金鱗湖

九重夢大吊橋

Day3(由布院~別府)住別府
九洲動物園

地獄蒸工房 鐵輪

西松屋

YOUME TOWN

Day4 (別府~熊本)住熊本
阿蘇火山

高千穗峽

Day5 (熊本~豪斯登堡)住豪斯登堡
豪斯登堡

Day6(豪斯登堡~博多)住番博多
鳥栖outlet

太宰府

Day7(福岡機場)
回港

全程都會自駕
景點未plan次序,只係mark左個日會去邊幾個地方玩
另外想問去過outlet既巴打
鳥栖定marinoacity好行d?
唔該哂巴打
別府龍卷地獄 職員話5 點 噴出來,
之後五點班人收工,關燈,
收工後,一分鐘內 , 噴出來,
我心諗係咪set 咗時間制
我上次去陰天 仲有微雨😢
day2 去左九重夢大橋先去由布hea會好d

Day3 youme town係一個普通商場 無乜特別

Day6 除非你購物狂 否則可skip 直接去太宰仲好

其餘行程都好完美
有d景點路線比較遠 記得預留揸車時間
Youme town係唸住去完晚上其他景點關門後去行
Outlet個度老婆同老母指明要去 所以焗塞
Day2 edited
唔該哂巴打!
計過平均一日渣兩粒鐘
最遠係熊本去豪斯?
係 好遠下 差唔多200公里
有唸過熊本去豪斯中間加插一個睇景既位抖下
有冇提議
有冇巴打有推介
係愛呀
福岡近機場,出入機場唔使用半日,消費我覺得比大阪東京平,景就各有特色
福岡比我感覺好舒服,要買野既有,要睇景既有,搭車搭到嘔又有
同埋仲未上到軍艦島
豪斯主題樂園要預玩足一日
你確定要加插一個景點?
軍艦島要睇天氣 雨季去好易cancel
Budget?
2000至2500左右
我見花由同由布之彩上到成3500
福岡除左動物園之外,有咩岩小朋友去玩玩?
整明太子?唔知唔識日文玩唔玩得 http://117hakuhaku.com
Agger
去機場搭地鐵,240円
買野其實公價咁濟,食野方面我覺得平過東京,住就肯定平過東京2/3⋯⋯

福岡人唔多,行街都少人d ,又唔洗點等位
大阪心齋橋逼撚到呢 排個一蘭排成個鐘

軍艦島其實我覺得一般般, 原本仲估可以去廢墟入邊影相,但原來只可以隔住欄杆影同望。所以去一次就夠。
因為我會買1.5日飛
所以如果有景點可以渣粒零車抖一抖,再渣去豪斯都得
同埋我係熊本check out左就會直接過豪斯
所以應該都唔會太晏
不過上網睇遊記好多人都係直踩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞