[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
Same
會唔會同連登仔同一班機
遲你地一個星期
4日全日既話

半日能古+ 未諗好
一日 柳川+太宰府 (呢度仲有無時間去多度?)
一日 門司港 唐户
仲有一日諗緊過佐賀果邊定係去由布院好

暫時仲係好初步
第一次plan行程 求指點下
驚有d又太趕 有d又太空洞
我諗緊藍島>小倉城>門司港
但會唔會好趕?

另外見好多人推薦由布院,search 完都覺得好靚好想去,但未搵到一個人又平平地嘅住宿
有冇人一個人去過有推介?
1個人要住溫泉酒店又要平
由布院是沒有可能
Airbnb 唯一出路
我反而諗緊先去唐戶市場,下午再趕去藍島。不過都可能要skip d 景點
又唔係話要勁平既
岩岩都search 咗D 千零蚊我都接受到,都係一日姐
之前係youtube 見有人朝早買唔到船飛(賣曬)
所以好似朝早去safe D
2月 新年後想去北九州自駕遊 6日5夜
主要係想睇野同relax 下 有冇咩行程推薦
咁大獲。咁應該早班船之前就去買左下午船飛先。唐戶無得下午先去
由藍島出返黎最早下午兩點落船,所以睇你小倉城行幾耐了。
千零蚊都接受
都會有啲選擇既...
因為住一日炸,其他時間都會去返D Cheap 住宿
同見佢包兩餐,又有溫泉。計落都唔算好貴
呢幾日比較得閒,睇咗少少
暫時個plan 係:

Day 1: 4點落機>check in > ????
Day 2: 相島撚貓>????
Day 3: 藍島撚貓>小倉城>返博多行下
Day4: 由布院>hea 一陣>check in > 行下
Day5: 由布院行下>返天神/博多check in > ????
Day6: 星期五晚去唐戶市場>門司港>返天神/博多行下
Day7: ?????> 4點機
諗左兩個PLAN求意見
12月8去

(六) 正午落機,行下運河城、 地下街 [宿博多]
(日) 九重夢大吊橋, 由布院 [宿由布之彩]
(一) 朝早金鱗湖,睇完入別府睇哂八大地獄 [宿別府]

Plan A
(二) 別府去阿蘇,入草千里、火山,再入熊本 [宿熊本]
(三) 熊本市內,夜晚入返博多 [宿博多]

Plan B
(二) 別府返博多,去??? [宿博多]
(三) 多良睇海中鳥居、竹崎食蠔同蟹,之後入長崎原爆館&市內景點,夜晚上山睇夜景 [宿博多]

(四) 柳川、太宰府套票 [宿博多]
(五) 唐戶、門師、小倉 [宿博多]
(六) 事但,1點機

比較想睇風景 阿蘇火山同長崎果邊個海中鳥居同夜景都有興趣 不過冇時間去哂
Plan A去阿蘇同熊本睇落順路d係怕交通麻煩,同火山臨時有變到時就唔知做乜春,再加上十二月去冇左個綠油油既景

Plan B去長崎都有興趣,不過同別府果邊一東一西,如果別府直入長崎又好遠,唔想趕星期二果日又要返博多做中轉但唔知做乜,加上咁plan又冇時間去軍艦島。

求意見
想問由布院之森係咪要早d Book先得?
Plan b, 你打算夜景睇到幾點,宿博多
時間要好準
十月尾第一次去九州,請問咩氣溫?諗緊使唔使帶羽絨
福岡為例
最低14,15度
最高23,24

預算早晚會較凍
但羽絨,誇張啲吧
2月去留名
只能夠講太長距離移動
又密集
希望你唔會攰啦
仲想問下三月頭有冇少少櫻花睇下
有嘅話可以搵日去下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞