[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (5)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
回程天神走,中午機,無計到落去

JR點用最化算?門司港嗰日係咪用唔到JR?
全程住博多?福岡機場走?
如果喺嘅話我建議Day3同day4調轉,買3日pass
鳥栖outlet 上網睇好似無姪濱果個outlet 咁吸引
門司港,小倉係用到JR
只係唔可以坐嗰段新幹線
車程會長左,但都係JR 車
Outlet玩足一日
如果已有幾間target都應該可以
如果無目標,去到先睇可能半日都嫌多
建議去完福岡塔再去姪濱outlet,咁你鳥栖果到可以唔去,空多日諗下去邊
第一次去九州,貪平買左HKEXPRESS 19/3-28/3 長崎來回
研究左一日,大概Plan左個路線:

Day1:5點長崎機場落機
應該淨係出番市中心,周圍行下睇下食餐飯就番酒店休息

Day2:長崎to福岡(北九州PASS Day 1)
都係周圍行下,睇下櫻花影下相

Day3:門司港/小倉(北九州PASS Day 2)
即日來回

Day4:福岡to熊本(北九州PASS Day 3)
係熊本行下街,睇下花
住一晚熊本

Day5:熊本to鹿兒島(南九州PASS DAY 1)

Day6:櫻島/霧島(南九州PASS DAY 2)

Day7:鹿兒島to熊本(南九州PASS DAY 3)
住一晚熊本

Day8:熊本to福岡(北九州PASS Day 1)
太宰府/海之中道海濱公園

Day9:草千里/阿蘇火山(北九州PASS Day 2)
即日來回

Day10:福岡to長崎(北九州PASS Day 3)
晏就睇下原爆記念館,20:00機番香港

如果大概都係咁去,會唔會好chur,或者跟本唔可行?
Day7-9 組合好奇怪囉熊本返出福岡,再由福岡落阿蘇???

Day9即日來回應該攰到傻,day 10又要2個鐘衝返落長崎離開

佩服
因為唔想轉太多間酒店,所以大部分都即日來回
之前post 3問過下d行程 岩岩得閒終於plan哂全程 想睇下有冇野可以幫手執下
黎緊11月15-21去7日

Day1: 大約3點半到福岡
酒店check in完去食一雙
跟住就係博多附近行街
夜晚食七輪燒肉
食完去福岡塔 跟住番酒店

Day2: 因為之前book左著和服 食完早餐黎應該會落 二日市換完和服
之後去柳川坐船 搭完之後食個鰻魚飯
番去太宰府 天滿宮行下影相
之後番二日市還和服 再番博多食季樂 day2完

day1&2住祗園附近

Day3: 早起去系島食野
之後番博多轉去能古島
行完去番中洲食暖暮
之後都係係中洲附近行下
夜晚食多牛 day3完

Day4: 去下關 門司港
唐戶市場食野 之後就去鳥栖outlet
之後就番天神附近夜晚 day4完

day3&4住運河城

Day5: book左由布院之森 大約11點幾去到
行由布院商店街
番酒店浸溫泉 一泊兩食 day5完

day5住由布

Day6: 搭12點由布院之森番博多
去海之中道行下
番天神行地下街shopping
天神屋台食夜晚 day6完

day6住天神

Day7: check out完就去Marinoa City Outlet
搭5點半機番香港

想問day3系島同能古島會唔會太趕同埋仲有冇d咩地方可以改下
Day5係咪星期六?如係嘅話你可以坐觀光烈車去鹿兒島
Day9 搭JR要兜大圈喎...博多(08:02) 阿蘇(12:20) Total Time 4:18,不如Day8去別府or由布院住一晚.
咁唔去阿蘇啦
因為我都係大概執下啲行程,由買機票開始先睇,之前係完全冇概念
唔該巴打
慢慢plan下啦,仲有咁多個月慢慢諗
第一次去買4-6日差唔多
十日太多
慣左去旅行都係十日以上,寧願冇野做hea下,都唔想趕
黎緊8-15/12去福岡打算自駕
想問自駕去由布院 別府 阿蘇 小倉啲路係咪都易handle? 因為未試過自駕遊 有無野要注意?
福岡溫差好似好大,而家凍唔凍
行高速無難道

行國道要小心d 唔好太快

夜晚無街燈 睇唔清楚就開高燈照啦

香港有揸開車的話 九州唔會有難度
有無人食過 今半 壽喜燒
在東京食左,個人覺得唔太值。我鐘意燒肉多d😁
如果空咗嗰日,建議去邊?
佐賀值唔值去一轉?
定去個島影下花?

thx
記憶中偏鹹
同lunch都唔平
想請問有冇D咩網係可以睇到D JR 路線圖,我上官網都好似搵唔到
https://www.jrkyushu.co.jp/railway/

最方便係用google 地圖
佐賀我一直都好想去,起碼有座城,有幾間展覽館
不過我噚日上網見到哩個地方好似幾吸引
「築後吉井」 http://www.city.ukiha.fukuoka.jp/Default.aspx?site=2

有時間去埋隔離個浮羽稻荷

Google 話浮羽站至稻荷要行半小時

我黎緊plan 去,你去完話我知值唔值得去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞