[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
樓主有冇做埋2018 material answer
你想我比咩反應你
暫時無 呢課絕對係課程設計中既最大敗筆 整出黎全香港得5%學校揀 連書商都抽起呢課唔出精讀 大補習社都唔開班 簡直經典
應該會有影響 但相信Ag+會比Ag metal本身更加有效促進Fe oxidize

acidic condition / electrolyte / temperature / sacrificial 已經夠
alkali算啦 out syl out到離曬地
最緊要通到電 容許transfer of electrons 所以都係要掂住

咁會變左cell more reactive果隻做anode 然後低d果隻出H2
分開就兩隻各自direct react with acid
你textbook 咪有個圖講點解囉
可以諗成nail上形成一個chemical cell
頭同尾(shape region) 會易甩電子而做anode (Fe->Fe2+ + 2e-)
中間區域就做收電子 cathode (O2 + 2H2O + 4e- -> 4OH-)
所以中間會見到pink先 頭尾就blue先
不過d色好快都會撈埋曬
正路用Fe2+ or Fe3+
ecs位置要啱啱好夾喺S2O82-同I-之間先得
唔得
會同I-痴埋出AgI(s)
因為理論上係無上限
或者你將y軸諗成probability of occurrence
個機會唔會絕對0
當佢normal distribution or limit D friend咁諗
y tends to 0 when x->infinity
加熱先出MgO
無加熱既實際有MgO同Mg(OH)2
加熱易令metal hydroxide分解做oxide同H2O
5底 現家開始日日溫 2 個鐘有冇可能**?
老實答你 每日6個鐘就差唔多
5同5*都勉強叫做差不多
攞5**可以話係另一個層次黎
岩岩quit 左 而開始重新上路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞