[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
好好好表面咁講 bubbles係detergent molecules底面包覆住一層好薄既H2O
降低左水既surface tension到一定程度 再因為molecular interaction而形成一層有彈性既薄膜
O2 Ar 係dse 考過
sor 今年應該暫時唔會
一來依家顧咁多班live學生 + 平日覆問題已經好忙
同埋依家抄襲太猖獗 未有完善d既方案前仍然有保留
講緊估Ar vs O atomic size大細wor DSE點會考過
你話比較Ar同O2 boiling point就考得啫 (planet earth學fractional distill distillation of liquefied air就接觸過bp O2>Ar>N2)
係boiling point ar
一樣kJ mol-1
呢種情況由於唔合enthalpy change of formation既定義(唔係form 1 mole H2O)
會變成enthalpy change of reaction咁諗
就咁計個reaction所有野跟條式既coefficient行一次既enthalpy change
咁都係suppose你知道左bp O2>Ar呢個事實先去解
而唔可能喺無任何資料既前題下要你去估邊個高d
sorry我上面表達得唔好
yea
清楚d可以睇下呢個網 寫得幾簡潔易明
https://www.chemguide.co.uk/physical/energetics/definitions.html
dipole moment無學詳細 但其實都建議知道最基本意思、識寫dipole moment of each bond cancelled out each other, zero net dipole moment等等
表達會準確好多
唔係咁準確
都係比較建議識dipole moment呢個term 同埋知一知答題時個寫法
聽講chem好似改syl?
https://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/kla/science-edu/ref-and-resources/chemistry.html
2021 DSE開始生效
無乜大改 cut左C60 / Zn-C cell / free radical mechanism唔洗用electron diagram等少少野
主要都係改左字眼 clarify返d含糊位
已經唔多野讀 仲cut
無錯 真係R曬頭
好多人以為syllabus愈少野愈淺 愈易讀
倒返轉講 其實學既野太皮毛 變左理解唔到背後個logic flow 好多野靠硬背 出難少少/多d變化就無辦法應對
org chem無曬mechanism要硬背d reaction就係一個典型例子
另外 combine science讀少一半野 但DSE個performance係明顯差過pure phy chem bio 亦間接證明左d野淺都唔一定易攞高分
6年5** 駛利駛利
其實唔勁 我相信有日日教開dse chem既老師應該唔難做到
我都係想有一手資料去研究 例如d essay範文
同埋可以保持自己考試實戰個sense啫
同一科 6年5** 其實唔難

幾科 都年年5** 好似難d

d人就算得都未必敢做

因為衰一科成張cert 就唔完美

好似係

有冇人真係會咁癲咁鐘意考dse
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞