[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
還返哂 chem 比你路過
叻啦你 入CU威威
都要多得大家信任先成到件事既
你揾緊幾錢堂
少少醒就攞C
有班有私補 詳情你睇我leaflet啦
https://linktr.ee/elvislamchem
入嚟推下
有冇巴打買卷已經收到
推一推
上星期夾精讀班d上堂時間攪到一頭煙 依家暫時settle曬等開學

今個禮拜會開始返拍新片
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ
應該拍曬DSE 2018先,之後再補拍之前未完既年份

之前收到唔同學生既意見 今年開始會有以下改善:

1. 改用iPad錄影
之前用visualizer錄,但畫面難免會鏡頭震動、對焦、光暗問題
依家轉用iPad直出畫面,等大家睇得舒適d

2. 新增免費download手寫稿
依家每段新video都會upload埋手寫筆記上網
video下面description會有google drive link比大家免費download筆記手稿,方便之後重溫返

3. 重新統一所有video題號命名
之後我會重新命名全部video title,統一naming code(e.g. DSE CHEM 2018 P1 MC Q1)
方便大家直接打題號search題解video

4. keep住免費
堅持唔落youtube廣告,大家睇完覺得好既只求subscribe & 介紹比frd,唔一定要搵我補習

如果大家有咩意見都歡迎同我講,我會盡力改善
我自己已經收到
加埋我d學生有d買完送左比我
手上有三份2018 5**兩份5*
無論係條題目定個答案都唔明 求解
將AgNO3 + HCl -> AgCl + HNO3 約簡左做Ag+ + Cl- -> AgCl先
再用elmination method砌條式

(1) 左右倒轉
Ag+ + e- -> Ag + aq [-105.56]

(2) fake人 唔洗用

(3) 左右倒轉
Cl- -> 1/2Cl2 + aq + e- [+167.15]

(4) 直接加
Ag + 1/2Cl2 -> AgCl [-127.07]

(1)+(3)+(4) = [-105.56] + [+167.15] + [-127.07] = -65.48
明白 唔該曬
又上水推推

2018 CHEM 全36題MC詳解已經拍曬 解題片下面有link可以download埋手寫notes
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ

開學比較忙 不過依家中六班總算run順了
有chem問題要聯絡我 / 提供意見,可隨時telegram我:https://t.me/elvislamchem
btw前排個個都直接tg我問問題 其實直接喺度問都OK的
想問下Equilibrium constant (Kc) 同 Thermodynamic equilibrium constant (Keq) 有咩唔同?
我理解都係咁
記憶中Keq要用activity (effective concentration)
但為求方便所以大部分情況會直接用molarity計Kc

btw呢d野太遙遠啦 想嚇死dse學生咩
Metal carbonate/hydrogencarbonate算唔算係base
實際chem黎講算 (睇你用邊種acid base definition)
dse chem黎講唔算 (neutralization: acid + base -> salt + water)
或者話佢會避左呢個位
thanks
巴打覺得d-d i-i咁深入既概念下年有幾成機會會考
呢課讀得好吃力 讀完考試成日都係答唔返出黎 有啲想棄左microscopic world 2呢兩課谷org syn
利:19dse aim 5 only
micro 2通常考得好淺咋wor 都係shape / polarity / intermolecular force
最緊要熟佢答題要求你寫到幾詳細 可以多d睇下人地marking用字
dipole dipole果d背後要識 但考試唔洗寫個全名出黎
dipole moment果d又唔會考detail
成日都唔太明題目問啲咩
尤其幾樣野擺埋一齊比較force個啲題目 有時佢想要唔同structure既分別 有時又係packing of molecule個啲factor 成日都唔識分幾時要答咩
有無一個大概既flow去諗 或者話見到咩key words就可以答咩?
仲有 org chem好多野都關micro 2事
例如solubility / boiling point / shape (isomer)
所以話放棄micro 2而熟org chem係唔太實際
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞