[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike

要collect 多數就要用colum
夠你做
自己執埋dse囉
想問下一d定義嘅問題
Base 係一樣compound 可以neutralize acid to form salt and water
所以metal hydroxide 同 metal oxide 係base
但點解喺acid-base titration 入面Na2CO3 明明唔係base因為佢同acid react 係出CO2 and water
但又點解可以用到methyl orange 嚟同acid 做titration
titration唔一定要係做acid base neutralisation
至於用可以用methyl orange 只要你個reaction做到尾個下 mixture內有significant pH change就得 (when all Na2CO3 consumed, an additional drop of excess HCl will cause pH fall)

題外話 Na2CO3喺化學上其實係可以當base 亦可以當neutralisation 不過DSE level唔計
咁如果題目問indicator endpoint 由咩色轉咩色
咁如果我唔知原來Na2CO3都係base
咁我點知methyl orange 係Na2CO3 入面係咩色
Na2CO3係slightly alkaline
就算你唔知 當佢普通salt咁諗 pH都肯定係高過4 咁咪黃色
阿SIR好有心唔該晒
要認得個shape
C=O係插到落底同唔開叉
C=C短好多唔明顯 通常係由molecular formula少左H推斷返有C=C呢件事
理論上可以 只要元素之間乎合到empirical個比例就得
但empirical本身已經係整數 所以乘個n唔係整數既機會極徹
有時有empirical formula同molecular mass
搵molecular formula
let molecular formula (CxHyOz)n
個n計出黎係咪可以唔係整數?
理論上可以 只要元素之間乎合到empirical個比例就得
但empirical本身已經係整數 所以乘個n唔係整數既機會極
有無巴打知道邊度搵到2013 al既pp
姐係自修個屆 想買都搵唔到方法
2013 AL得softcopy 上HKEA有得買成隻碟
btw我反而想搵返齊最舊年份果d pastpaper
特別係CE 78-89年既MC
如果有巴打有既我可以高價收
因為empirical formula一定整數
而molecular formula正常都會係整數
要全個formula入面每隻element既整數比例乘個非整數既n 再全部出返整數 好少情況會咁
btw
巴打有無咩冷門野係心水tip
出面好多人都估今年出lab prep of organic products 有咩睇法
chem 都要tip題
講真paper 1我唔會tip 因為佢成120分MC+LQ
基本上每課都會出 而且每年分數比重都差別不大
如果aim 5或以上 正路野一定要識曬 靠tip題無意思
就係想知巴打點睇咩叫正路野
感覺好似eaa出卷越黎越意想不到咁
例如上年問左條medical use of aspirin真係 左 操卷做個陣完全落唔到筆
可能我讀得唔夠細緻喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞