[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
無錯 Fe2+ or Fe3+ 都可以做catalyst

S2O82- + 2Fe2+ -> 2SO42- + 2Fe3+
2I- + 2Fe3+ -> I2 + 2Fe2+

行邊個step先都得

呢個實驗叫iodine clock reaction
加一定量S2O32-係為左同reaction initial產生既I2 react
要I2到達某個產量 react曬所有S2O32-
後續產生既I2先會同starch react form dark blue color
即係S2O32-拖延左turn dark blue果下
令個實驗唔會次次一mix埋就即時變色
更準確地compare唔同trial既rate

2016 q3mc
(3)個個陳述有啲唔係好明
Occupied electron shell 唔係應該指fulfilled 左嘅electron shell ?但Rb最外層得兩粒,個兩粒嘅個層shell都計occupied electron shell?
當然 有一粒e都叫occupied 如果唔係就empty
會唔會考到compare ionic compound 嘅m.p. or b.p. ? E.g. Na2O and MgO
現階段情況應該唔會
因為ionic compound個情況會比較複雜
除左charge of ion 仲有partial covalent character (Al2O3, AgI, etc)、packing efficiency等因素會影響

變左出題有好大uncertainty 學過既會答一堆out syl野 無學過既企左喺度
如果一啲solid impurities mix 左落一隻solid 到,咁m.p of 呢隻solid 會高左?
相反gas impurities mix左落隻gas到會令個b.p.低左?
好難一概而論 而且solid mixture唔同liquid / gas mixture solid sample既inter-particle attraction比較小 講melting point已經唔係咁合理 亦要考慮你係咩mix咩
你話solute加solvent就通常會低左d 但都不能一概而論

2011 ce q44
想問下 依家dse個syllabus唔係要識埋phenolphthalein 係strongly alkaline既環境下係無色既咩見2016好似有考過
咁(2)個個option咪錯左
答案咪b囉
邊度洗 淨係識pH < 8時colorless同埋 > 8 時pink就得
pH > 13係會變返無色 我敢講日校老師都未必個個知
不過一來做titration or electrolysis時一般pH唔會咁extreme
二來DSE出題都會考慮埋實際情況 避左呢個位佢
講返條題目
佢form出黎既NaOH唔係好多 唔會上到咁高pH
你用返平常諗法就ok

我見佢用左呢個反應出題 以為係依家要學埋
唔使諗太多

呢個只係dse
所以佢都特登唔講X係乜 廢事混亂
Con hno3有thermal decomposition 先會出NO2

一般裝con hno3都有brown bottle(定唔知咩樽)裝住
咁自然無NO2釋放 無toxic問題

利申: 全憑印象 搵pp ans對一對睇睇岩唔岩
P好似問過幾次
如果MnO4- 同 Fe2+ reacts(redox reaction),個colour change應該係寫purple to colorless 定pale green to yellow?
purple to yellow
開頭係KMnO4 mask左Fe2+個green
到尾係Fe3+ yellow
如果有個ring ester(入面有C=C bond) 個trans isomer點form?? Cis果兩個H係曬出面冇問題 但trans果個咪要夾硬反番ester grp去上面 成條ester linkage咪斷左唔係ring
ring上面既C=C無cis trans
但係無C=C既ring反而可以有cis trans (out syl)
咁你咪咪撚7信囉
[url]睇佢工業個condition 例如用咩metal做electrode , concentration, voltage
控制condition可以一定程度改變discharge preference
情況好似用mercury cathode做果個case咁[/url]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞