[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
咁 sacrificial protection 係 more reactive metal 直接傳 electron 去 Fe?
當中 Fe atom 有冇一刻 oxidise 過變 Fe2+?
yes 技術上等於anode and cathode
目標係5既話 有冇話攻邊個topic會efficient啲 易啲執多啲分
依家做完左大部分80年打後ce+al同dse既org chem pp 唔知下個topic溫咩好

利申 三個elective都要補底 冇得all in chem
肯做足曬ce al dse pastpaper既都唔錯架啦
lv4上5個gap大 唔建議貼題/揀topic溫
效率上可以考慮靠elective溫熟d拉高overall
你比到足夠能量令electron excite
過到conduction band gap就可以導電
band gap愈大既物質 就要愈多能量先可以導電
情況有d似Ea
平常講既conductor同insulator
係泛指佢地正常狀態下既band gap窄定闊
有冇話有咩細topic可以放輕啲
學校老師話唔係aim*可以唔洗讀transition metal
transition metal梗係唔好放棄啦
成課書9成野都係基與事實去砌解釋
大部分有得背 可以考既變化少
成課又短 叻既一日夠背熟曬內容同marking
點計呢課都係執分
同埋呢科7年考過4次essay 每題5-6分
你話抵唔抵讀
咁有啲咩係可以放輕啲讀
enthalpy cycle? 定係planet earth個啲立雜野
但planetearth又好似好易讀咁
enthalpy咁少野記都唔溫
成日bal錯equation係上面一路錯落去
砌左三四個字最後得一兩分底分
咁咪bal 啱佢囉
其實好簡單
想攞5好難話揀黎讀架啦
講緊100人要排頭25名wor
仲有時間 pastpaper盡做啦
唔洗
not require K Na Ca Cu外既flame color
想問下 如果想攞5 paper 1 mc同Lq大既要攞到幾多分? 唔係好識點樣計返個percentage
cut off年年唔同
平均計你預lv5 overall要75%上下啦
計返咪paper 1 90/120 & paper 2 30/40
rate determining step 是咪out syl
都好簡單啫 正常應該會聽過
al pp 有啲會用rds + mechanism 推rate equation 會唔會有機會出
唔會
唔會
不過最起碼要明mechanism同energy profile條線有關 例如幾個steps對應返幾個peak,同埋係exo定endothermic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞