[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
明晒了 唔該巴打
想問 salt 係唔係一定係pH7?
如果係 strong acid mix weak base or weak acid mix strong base
會唔會出 acidic salt and alkaline salt?
wui
Neutral =/= ph=7

pH7係常溫25度常壓下既neutral

其他溫度壓強下既neutral 可以pH>/< 7

所以salt唔一定pH7
唔一定 因為有d ion會影響pH
例如CO32-/HCO3-/RCOO-都係slightly alkaline
NH4+就acidic

不過以DSE level黎講 佢唔係好酸or好鹼就唔洗點理

如果你話strong acid + weak base (or相反)
出黎既salt會slightly acidic / alkaline
亦因爲咁 titration最後既end point未必等於pH 7

—————
以下為out syl內容
主要原因係weak acid neutralization 後既salt (又稱conjugated base共軛鹼)係slightly alkaline
weak base neutralization 後既salt (又稱conjugated acid 共軛酸)係slightly acidic

例如
HCl + NH3 -> NH4Cl
NH4+ <-> NH3 + H+
放出H+ slightly acidic

CH3COOH + NaOH -> CH3COONa
CH3COO- + H+ <-> CH3COOH
吸收H+ slightly alkaline
巴打同你買mock卷得唔得
講起out syllabus
想問近幾年係唔係開始唔接受out syllabus 嘅 Answer?
部分日校老師說寫out syllabus 嘅野就直接當錯
不嬲都唔接受啦

你唔好寫左science journal 上去:
睇情況啦 個基本原則係你答既所謂out syl野 喺化學上係咪正確 同埋對題目黎講work唔work

如果合乎事實又可行既話佢都會比分你 因為佢唔會限制你學過咩知識 或者好似數學咁指明要求用咩方法做

例如2018題org chem synthesis
佢marking都有接受一d out syl既方法
好似用H2SO4 dehydration個OH出alkene,再用HCl / UV light去插個Cl落1,5位置

不過當然你識in syl方法一定夠答題 無需要特登答out syl野
eletroplating點解用舊大啲既cathoe唔會affect mass plated?
source ?
巴打會唔會拍片教chem
利申文科仔想學
睇herman yeung 啦
咁多人吹捧
can't

not preferentially discharge
我指
Mg2+ and Al3+ won't preferentially discharge
唔關條鐵事
要鍍理論上做到
但common揀用咩metal做plating 除左成本
仲要考慮埋coating隻metal本身易唔易因爲oxidize而耗損
用Zn / Sn / Cr做plating 其中一個原因係佢地都會類似於鋁咁form到一層protective oxide layer
另一樣就係decorative purpose (shiny surface)

Mg太reactive 通常係鍍其他metal上Mg 又或者將Mg做成alloy

Al其實滿足條件係做到plating 不過好少會咁 因為會貴同效果唔好 不如用stainless steel
Ksp of water at room temperature 係咪要識
你係咪想講kw?
syllabus黎講唔洗識 但2015 LQ考過
都係睇下你識唔識應用kc個邏輯自行prove出黎

其實如果本身完全未聽過係會有少少難即場諗到
如果學校本身教過係好事 識多樣野 但無聽過就算
係呀 1x10^-14個個
呢個概念有無可能再係其他example入面考?
如果無既話 諗住直接背左佢就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞