[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
上年有巴打5*底 quit U 10月尾搵我 今年5**左
但佢買卷個分都係啱啱好採5** cut off
報左4科 chem 升一分已滿足
咁aim個grade愈高 個分要愈接近100%
喺份卷攞多每一分個難度一定唔係正比咁升既
睇你衝唔衝過到樽頸位囉
concentration effect?
因為係mercury cathode
sodium 會discharge 做 sodium amalgam

Na+ + Hg + e- > Na/Hg

呢個reaction 比普通half reaction 更容易發生令到 Na+ preferential discharge
dse程度有無得解點解會易D發生?
應該無簡單嘅解釋
不過你可以概括話 呢個版本嘅half reaction 係 ECS 係 lower position

上網見到仲有話個cell 行 high voltage 會令到 H2 gas molecule 難啲form

當然考試唔洗答呢啲,變咗就咁背 有Mercury electrode 就出 sodium
事實係咁丫嘛師兄
而家由頭開始 希望趕得切
要explain 得好detail 都冇用

curriculum 唔expect 你識
你諗清楚呢句說話先啦同學仔
benzene果d唔係double bond黎 (簡間黎講 佢d electron可以喺環內delocalize 令平均每條C-C bond係1.5 bond)

benzene屬於aromatic compound(芳香族)
alkane alkene alkyne果d叫aliphatic compound(脂肪族)

由於benzene唔屬於alkene 兩者行既反應唔一樣

至於DSE黎講屬然無學過benzene既details
但基本要知道
1. 佢唔係alkene (無alkene reactions)
2. 佢好stable (個ring一般唔會拆散)
3. 直接連在benzene上既atom 通常都甩唔到 (or好難甩)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞