[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
有catalyst會行新mechanism
雖然通常會多左steps 但無講過一定會
btw果題你畫多個peak都唔理你
唔係計加埋 最高Ea個step唔高過without catalyst果陣就ok
多謝d同學咁熱心肯提供d真跡出黎先做到
同埋我覺得呢d野遲早要有人行出黎做 真係有人讀書叻但考試廢 淨睇書唔識答題死十次都唔掂

至於鍾意chem 我會話係由鍾意教chem去引發呢件事
所以係大學grad左後先更鍾意chem
果時送曬d書比組仔女 過幾年都重新買過曬

同埋研究下點將d chem既觀念present到人人都識 絕對唔簡單得過chem本身
chemical cell with insert electrodes 係咪要 list 哂 OA 同 RA 之後再 identify strongest OA 同 strongest RA?
原則上係
同埋要留意揀果兩隻OA RA組合喺ecs上可唔可以spontaneous reaction
因為cell唔同electrolysis 要靠OA RA反應黎推動
無define既就叫standard enthalpy change of reaction (dHr)
直接跟條equation每種物質各自既coefficient行一次既enthalpy

standard enthalpy change of decomposition就指明要decompose果個fix 1 mole
你define唔到果d咪叫enthalpy change of reaction
佢要指明個主角先有得define
例如standard enthalpy change of decomposition of XXX 咁
因為計standard enthalpy change基本上一定係1 mole of XXX is decomposed (dH[XXX])
計出黎個數係kJ mol-1 (heat change per mole of XXX is decomposed)
得enthalpy change of reaction先唔洗主角
未anodize前有好多細孔 做到密封就會停
巴打點解2018 cut off 高左咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞