[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
Cl2唔得 Cl-先得
chlorine water得好少Cl- (Kc 4x10^-4 M)
其實份卷overall唔算淺好多 不過真係無咩問得detail
不過勁多直抄pastpaper係事實
同埋org chem/ equilibrium等往年出得難 今年考好少
咁你要諗下合唔合理囉
chlorine本身都唔係好溶水 大約0.7g/100ml
計埋Kc咁細得好少Cl-

答一d偏門甚至自己即場諗既方法係ok
但個準則係實際可行性同合理性 e.g.有無明顯可見既觀察
pure NH3真係toxic
或者你搵返果題黎睇下先
睇濃度同state
anhydrous NH3,特別係gas state 基本上一定classified as toxic
而NH3(aq)就相對危險性低好多
不過我會話直接講NH3 non-toxic係幾冒險既事
CE 96 Q8(a)(iii)
錯 d 1分 iq題
都錯過mc
通常係careless mistakes啦
例如sig fig 我寫左37.6佢唔比分 要37.60
甚至試過兩次我自己成題睇漏左無做

不過我會話寫字既卷基本上好難滿分
因為你臨場點理解條題目 vs 改卷果個點理解條題目 多少有d位有分別
試過唔少次第一個marker唔比分 第二個marker比返
亦試過第一個marker比分 第二個marker扣返分

另外就係你個表達方法marking未必有 而佢又接唔接受
例如2016有題佢問咩bond polar marking寫左C-H polar我答non-polar都滿分
2017有題equilibrium佢問會唔會有color change marking話會我答無都係滿分
都係睇你解唔解釋到
咁多次最高幾分
我拍過片講解 參考下
https://youtu.be/O1gbxSh9wc8
好奇問 非挑機
有無試過98-99%?
啱晒咪100%囉 做快d check到1-2次卷正常應該可以full既
collect only can use 柱色層法
請問巴打邊到搵到2019DSE chem syllabus?
同埋可唔可以買巴打既mock 卷做
利申今年自修
一般黎講separate / isolate係有包含extract / collect意思
例如2016 P2 Q3(c)(ii)(1) 要你separate Y from solution of X and Y

如果題目話separate X and Y from solution of X and Y
就要分別collect到X同Y
例子可以睇AL 07 P1 Q5(b) separate malachite green(孔雀石綠) and phenolphthalein

至於可唔可以further用 就要睇下題目有無指明要求pure or crystal / solid等

chromatography一樣 如果要收集埋d component 應該用column chromatography
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞