[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
咁你都要label亦意入面有曬水 一係你就畫埋d bubbles 唔係人地當你入面空氣

如果真係咁
d氣都唔會穿過d水走架啦
但你tube入面contaminate左空氣
人地想你咁畫

你要show到比人睇點運作
無答案 兩個factor係competitive 濃度幾高幾低又會唔同 又有current等一堆factor影響 做過實驗先知
好似你問樣衰有錢仔 vs 靚仔窮撚 點揀咁
樓主覺得in chem黎緊有冇機會考pseudo first order reaction
咁要考實可以考既 主要睇下HKEA幾時玩下新意
但我個人覺得未有咁快出現 因為DSE暫時學zeroth order理解得太表面
考pseudo order會更混亂
反而我覺得equilibrium時forward backward 兩條rate equation有得考下
想問各位巴打有無cal機programme計Ea 成日驚計錯數
呢排做in chem pp 發覺個課程唔深 但好似有好多伏位dse都未出過
如果要考新野既話仲有冇咩重點野
感覺上依家考評局近年出卷好似愈黎愈睇重要人explain多過背野
我個人習慣係㩒夠3次
triple check都㩒錯就由佢喇 第二度追返啲分
想知佢想出咩好簡單
睇返近幾年Exam Report
佢強調考生錯咩 通常一兩年後就會再出
其實都有好多野係年年考 有認真溫唔會衰得去邊既
未考既例如second order graph, 睇energy profile果d囉
不過就算考d偏門野 分數都唔會多 核心主力都係放落平時果埋野 唔好本末倒置左
條數算係易計錯 但又未至於好複雜既
同埋都係關你手誤事 計多d攞下手感就得
想問各位巴打有無cal機programme計Ea 成日驚計錯數
條數算係易計錯 但又未至於好複雜既
同埋都係關你手誤事 計多d攞下手感就得
其實係因為想allin in chem爆高分啲 an chem過到合格線就算
發現兩個topic要擺既時間完全唔成比例 an chem真係好多野要讀 in chem好似睇得明就做到曬啲past papwr
btw 想問下clock experiment入面
其實initial rate proportional to 1/t係點樣解到黎?
但我會話an chem d野其實算易理解d 比較多既定事實既內容 無咁大變化
同埋接近一半既內容中core共通 變相溫埋core
過往overall performance一般都係an chem好過in chem
mixture turns dark blue = 生成一定量iodine
time for turns dark blue愈細 = 用愈少時間生成定量iodine
so rate正比1/t
幾時要寫state symbol
所有涉及enthalpy change既題目一定要
另外涉及describe observable change (precipitate, gas bubbles)都建議寫埋
射射
an chem只要計啱條數同大概估到ir/ms就穩袋分數
變化唔大仲有得操
想問下關於organic compound 啲hydrogen bonding嘅

其實-cooh , amine , amide 佢地自己molecules之間form 到嘅幾多hydrogen bond?

上網搵到呢啲圖就越諗越唔明
-cooh入面駁住h個個 o atom 又 同第二個molecule form唔form到 hydrogen bond?

如果睇返張圖咁amide咪form到好多個hydrogen bond?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞