[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
跟條reaction equation寫既coefficient去react completely
如果有d reaction本身係equilibrium又或者可以slightly soluble 咁titration就未必可以完美show到個quantitative既關係
呢個你可以睇睇dse practice paper an chem同埋2013 an chem有關GA同VA條件既marking
想問下 syllabus係咪要識得CaCl2(aq) 同ethanol係有反應
呢個相信佢唔會考 因為唔屬於DSE level廣泛認知既知識(即係唔係個個有學) 同埋現時程度上無法解釋
不過反而anhydrous CaCl2 as drying agent就要識
輕輕一推 各位19dse考chem嘅加油呀
想問H2SO3係咪strong acid?同埋應該點樣convert h2so3 to h2so4?
weak acid黎
SO2 + H2O <-> 2H+ + SO32-
你學過SO32-加acid會出返SO2 (eqm LHS)
加OA氧化個SO32- 例如MnO4-
2013 q22

點解 option 1 is wrong
就咁solvation 咋嘛 關elimination咩事
可以睇返我youtube題解
巴打對於elective黎緊出咩有冇心水選擇
考完學校mock 覺得自己搞得掂paper 1
但paper 2炒到仆街
睇你target係4-5定5*-5**啦
4-5既話要熟每年必出既內容 果度起碼佔一半以上

以In chem為例
基本要識曬rate equation (代data & 睇graph)
背maxwell distribution(圖+解釋)
計Ea (arrhenius equation,代data & 睇graph)
function and principle of catalyst
三大industrial processes
green chem原則

aim 5*至5**既 就要連detail位同少考既野都要識
以及針對marking既作答寫法
例如zeroth/first/second order既定義
計Ea個sig fig數量
詳細解釋chloro alkali industry既運作原理
haber process increase yield既合理方法
常用既green chem優/缺點理由 等等

同埋要知識邊d答法唔acceptable

其實都唔係d好難既野 份卷1hr d題目複雜極有限
但要答得精準 唔係識做就算
每年都有人問過我呢題
我問返我自己老師 + 睇完一份文件之後
我既答案就係:
佢呢條出得唔好

但首先, 當然要揀到(2) 同 (3) 應該冇難度既
但點解(1), 一個form ppt, 一個唔會, 都分唔到呢?
如果要幫考評局護航的說話
我就會話FeSO3 其實只係low solubility
即係開頭都會溶少少
咁你做testing, 應亥只係落少少做testing
有機會真係未必form 到ppt
所以兩者冇分別, -> 分辨唔到

呢個concept
我印象中係以前AL係有提過
有關solubilty
不過實在太遙遠
唔講太多

結論:
呢條唔係一條好題目

但你問呢條問題係一個好問題
畫energy profile算唔算常考
呢個位真係搞唔掂 唔係好識分rate determining step 同埋activation complex個啲要點label
target係*
但elective aim 一課拎13-14分 會唔會太低
aim *你預overall 84%先較穩陣
計返P2要32-34/40左右
每課攞16-17分
rds唔洗特登label落圖
activated complex(transition state)就所有山頂都係
穩5 點樣喺五十幾日上*
利申: CE AL BY TOPIC 做完
做完一次定點先 做過可以再做架嘛
同埋唔係單純做完就算 除左明題目點解 仲要清楚其餘BCD點解錯
多d留意marking寫法(呢個係有*同無*既人最大分別),要train自己寫得夠精準,唔係你自己覺得意思啱就啱
同埋特別注意下有咩答案係not accept 可以留意exam report講考生通常錯咩
兩個月時間執細節問題其實係好足夠
simple case好多時heat就得
有d學校做實驗玩整nylon 一mix埋就自動react
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞