[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
圖書館咪有
圖書館都有online 版
sample paper睇下算
全部舊制pastpaper砌出黎
essay考法都同依家唔同
HKEA都講左可以唔洗參考sample paper
想5上5**,除咗做pp mock同理解曬d marking,仲有d咩可以做?
train下睇題目同答題個準度 同埋評分個logic
即係望住條題目可以推斷佢expect你寫乜野
同埋字眼/定義上既準確度
唔好以識答為目標 要以滿分為目標
可以通用
例如可以用2,4-DNP去test organic compound
given
要識得認唔同absorption peak既形態
靠睇range唔夠
例如 OH 同NH 係差唔多位置
但係OH 個peak 會肥啲
NH 個peak 會比較短同尖(通常好似隻牙咁)
DSE程度點解釋點解recrystalization cool down slowly 會 form larger crystal?
dse 問題
呢啲要靠臨場表現發揮
冇得靠死背 因為佢次次都可以唔同
重點係你嗰課concept夠清就得
諗下點樣用學過嘅嘢apply落去條題目個case入面
其實佢都係考你識唔識apply個觀念落去 每年點都有一兩分

例如生產CH3COOH有幾種方法 唔好去強背d equations 而係要諗下唔同方法有咩好壞/green唔green

例如2014 industrial問過haber process對智利硝石有乜影響 基本上係即場諗 考你明唔明haber process背後個意義

p.s. industrial plant選址2016開始cut左啦(雖然都好common sense)
樓主唔洗理龜sir條傻鳩
會唔會拍片解2018chem
會呀 下星期放聖誕假 應該搵到時間開拍
methanol係當primary
不過通常唔會特登去define methanol 因為得佢一個exceptional case
我幾sure DSE唔會問你methanol級數呢d無絕對定義既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞