[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
太零碎

完全冇關連 除非加返d material 野入去
都係唔關mass事 關個H bond strength事
但可以話個解釋離中學個層次好遠

如果你仲係好concern答題時用mass解釋boiling point difference得唔得
我可以好清楚咁話你知 HKEA marking係明文not accept compare molecular mass
另外講多少少
有一派既說法係當molecular mass愈大 就要多d kinetic energy去escape from liquid phase變gas
但呢個係physics層面既考慮
而家d題目大部分會講明要你in term of intermolecular attraction去解釋 咁就更明確封左你用molecular mass呢個point
acid rain: 4NO2 + O2 + 2H2O -> 4HNO3 (1)
neutralisation: CaO + 2HNO3 -> Ca(NO3)2 + H2O (2)
overall: 4NO2 + O2 + 2CaO -> 2Ca(NO3)2
可否控訴廠商試圖以「有機食品」包裝從化學角度任何食品=有機呢個事實來暪騙消費者?
定義唔同
有幾
我意思係
d街市既有機未必係chem 既有機
可能佢有飛機送過黎就叫有機

唔係law 友
唔排除少部分咁
但大部分打正旗號因爲有機種植,所以「有機食品」= 健康

收皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞