[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
巴打想問問 Cut-off
小弟卷一卷二 平均 70%
SBA ~77%
會唔會有LV5?
想追LV5* 要多幾多?
yes所以正常會no net change
等於一杯水d H2O流動緊但你見唔到
平均黎講75%穩lv5
84%穩5*
唔該呀sir
如果題目資料冇指明,咁balance equation 個陣phosphorus應該寫P定P4,而Sulphur 又應該寫S定S8?
P
S
我想問下MOCK卷邊本比較好
認真 無 點都同正規試題有落差
得返唔夠一個月 點都係做返DSE CE AL 習慣d出題字眼同表達
yes P and S
外國有d地方會用S8寫
香港用P / S
想請問homologous series同functional group 有咩分別
homologous series係用黎將organic compound分類 functional group係其中一個分類條件

1. 可以無functional group都有homologous series (ie. alkane)

2. 一個compound可以有好多個functional group
但原則上只會屬於一個homologous series (雖然意義上不大)
我想請問咩叫each homologous series differ from next by —CH2— group
同埋第2句唔係好明 thanks
即係以一個homologous series黎計
e.g. alkane
佢既member跟C數量小至大排序係
CH4>CH3CH3>CH3CH2CH3>CH3CH2CH2CH3...
每個member都相差一個-CH2- unit
令條carbon chain長左同molecular size大左
所以會有gradual change in physical properties
例如boiling point increase, solubility in water decrease, viscosity increase

第二句講 你係咩series 要睇返你講緊邊類compound 例如C=C就alkene COOH就 carboxylic acid
但有時一個compound可以同時有好幾個functional group 咁就要根據返佢成個compound overall去決定佢屬於咩series
但一個compound唔會同時fit into兩個homologous series
唔該哂!
唔好意思啊
我想問下cracking同fractional distillation 有咩分別
答題上無所謂
一樣7
巴打有冇咩答題 捉marking tips
第二次做dse 做左三四年 但都仲係full唔到
自問已經嘗試寫到詳盡啲 佢1分都試下比兩個point佢
但每份都總有3-5分係錯present/唔夠準
如果一年只失3-5好好啦 都穩5**
有時你點樣理解條題目 & marker點樣理解你個答案 總會有d落差
所以得閒都會出現第一第二marker比分唔同既情況(當然都係1分上落)

今年chem明明最早考但係連第一個post都未推爆
想問iodine-clock reaction 入面fe2+係catalyst 定fe3+先係catalyst?見有past paper寫fe3+有啲又寫2+

同埋Na2S2O3加落杯solution嘅目的又係咩?
好似兩個都得?只係react with s2o82-先定I-先既分別
s2o32-個個係monitor reaction 用黎react走部分I2 delay個starch同I2既reaction 睇到1/t既變化
如果冇monitor reaction 無論個reaction rate幾快 form出黎既I2都會直接同starch form blueblack complex 就睇唔到個initial rate既variation
利申未溫曬書 有錯請指正
巴打 小弟唔太明2018DSE Paper1A Question23
我只係知(1)錯 所以係C
但唔太明點解(2)同(3)啱
睇返我youtube題解 睇下明唔明
https://youtu.be/1Ewul-vkNJY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞