[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
Ching 我知我好煩
Thanks
Assumptions 我自己google
yes 簡單講 rtp下唔係gas既野 唔可以用gas molar volume去諗 真係要計volume就要用density計 所以unknown
因為始終係general 諗法
你知化學世界周不時有額外
實際無資料計唔到=9up
唔好咁講 見你一路有追開post 幾帶動到學習氣氛
18dse上咗岸lm
多謝早幾個月樓主係咁解答chem既問題
同埋你youtube channel講pp mc真係清到好多concept嘢
因為當年有對卷5**左先支持你姐
thx
4左(應該比sba拉低左
點都好 多謝巴打同你啲片
幫左我好多
當初比學校pre 拎1
thx
多謝你支謝啦
好多人嫌我d解mc片太長氣
Ching
嚴格d諗 呢條mc應該unknown 而唔係錯?

因為聽條友講句statement話Br> F2
因為邏輯上資料不足根本判斷唔到佢岩定錯
或者岩或者錯

但chem無unknown呢個選擇
好嚴謹地講係無從判斷 所以句statement話molar volume of Br2 > F2有問題
當然in general會諗liquid density almost always > gas 所以liquid molar volume會細d啦
Agger
全職補chem囉
一個有OH group 同COOH group既carbon compound 如果加H2SO4做esterification
OH個位有冇機會做左dehydration變左C=C?
conc h2so4
想問COOH既OH有無得dehydrate?點解有/無?
無 簡單地講關mechanism事 COOH個COO very stable 難斷
唔會啦
溫書一流
54321 TSAMC 你啲記法好有用
esterification個陣COOH可以斷OH,但點解dehydration就唔得?quite weird
門生wor
呢個真係要學埋org chem d mechanism先可以解 你可以試下wiki睇下明唔明到個flow
不話唔好太勉強
只係睇曬你啲片
啊sir自己拍左都唔記得
冇緣做你門生(中六下學期先開始讀哩科
如果早啲遇到你 應該就真係做左你門生
18 5** LM
由未考DSE到考完DSE都見到巴打你開Post 巴打真係好有心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞