[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
我又返黎啦
2016 2017 2018都開過同名POST
今年已經係第四年開

講下背景先啦

小弟三大CHEM major grad
之前全職做左六年補習社CHEM老師
上年開始脫離補習社 獨自租地方開班 / 私補教CHEM,黎緊第八年教DSE CHEM
考過2013-2018六屆DSE CHEM全5** (2012無報考)
睇返HKEA report 全香港現時得我一個痴線佬考左咁多次5**返黎

當然天外有天 絕對唔敢話勁過其他人
只係自問叫做有小小研究 小小經驗同心得可以分享下

所以上年開始 我整左個youtube channel 主力拍DSE題目詳解
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ
等大家可以方便自學 最緊要唔洗錢

為左令大家睇得舒服 個channel亦特登唔落廣告(我係一毫子都無喺youtube賺過)
睇過覺得好既 請subscribe & 介紹比朋友
有咩意見 覺得有咩地方要改善 都歡迎同我講

前排停左一段時間,黎緊新學年會開始拍新片
已收到2018份5**真跡卷 應該會拍左2018題解先
之後仲有咩主題想我拍既 隨時同我講 能力上OK既會儘量滿足大家

而呢個POST主要係for 2019 DSE同學問問題,一路陪大家直到考2019 CHEM
任何關於DSE CHEM既問題都可以問,我會儘量解答

不過請留意,太out syl 太離地果d野就最好唔好咁執著
好容易愈讀愈亂,考試大忌

之後我會不定時upload各類material比大家 e.g. 試題分析 精讀筆記 實戰策略...etc

有chem問題要聯絡我 / 提供意見,可隨時telegram我:https://t.me/elvislamchem

------------------------------
最後 想喺度多謝過去呢一年支持我既巴打絲打們

我信吸引力法則 當你真係有心做好一件事 其他有心既人自然會賞識你

其實有拍教學片同埋開班收生既idea 係當時受一部分準備retake既巴打們鼓勵
有d唔係搵我補習 但比左好多建議我 又幫我諗埋好多細節 甚至幫我搵埋地方
有d前兩年有追開POST 入埋U既巴打 主動送埋自己以前CHEM 5*/5**真跡比我

由上年9月開得成第一班 幾個retaker上堂 到之後慢慢有更多人加入 開夠幾班
有日校生 夜校生 甚至三大U grad / master grad 想考second degree既都有

而且大部分都好比心機讀 今年一堆成功入medic pharm 精算 OT

所以真係好感激有你地支持我
收唔收新生
入嚟留名支持下
利申艾sir 2018dse學生
2018 5** lm
多謝巴打答我啲問題
2018 dse
之前都喺到問過野
雖然得5
好球
17 5**
都係知句 17年早d 開我諗我讀得更輕鬆
支持
多謝你支持就真
sor果時未quit補習社 太忙唔得閒咁早開
都唔差啦
有咩問telegram我:https://t.me/elvislamchem
有條2018mc想問
Br2既molar vol 係rtp下大過F2
rtp下 F2係gas Br2係liquid
F2就1mol 24dm3 但係Br2點知佢molar vol?
Br2喺rtp下唔係gas 自然唔可以套用gas law
要用density由mass轉換
其實有冷知識想問問
咁岩得咁橋發現所有molar V of gas at RTP ~ 24dm3 定prove?

個時純粹記左計數用就算
關唔關liquid molar vol一定細過gas事?
你又話Br > F2
但你又問係咪liquid M.V < gas MV
你想問咩
呢個係Avogadro's law (any gas under same condition 只要equal volume就會equal mole)

然後根據physics既ideal gas theory (pv=nrt)
1atm 298K下 1 mol gas既volume = 24dm3
不過為求方便 個數其實都係rounded up左

而且現實每種gas個molar volume會有輕微差異
要用實驗measure
我唔明點得知Br2大過定細過F2
只要equal volume就會equal mole
Why? 佢偶然發現?
好general係可以咁諗
s/l/g個molecular distance唔同
intermolecular force個strength都唔同啦
for ideal gas黎講就true 有一堆assumption前設
真實情況會有差別 但以初階黎講就會當曬rtp下all gases 24dm3 mol-1去計
考試句statement錯係因為我地冇足夠資料搵Br2個molar vol 可唔可以咁講?
Yes
巴打而加撈緊咩
利申: major chem
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞