[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
Aim 咩
要包 都話左concentration唔一定係用水做solvent為前設去睇
呢個case係gas system黎 concentration用volume of container計
睇返個condition決定
呢個reaction本身都係高溫做 出黎d H2O都係gas state
Jupas
依家差幾多?
點解會覺得係鏈?
咁你重考 chem?
冇乜所謂既我覺得
可能有其他人都啱傾
甲基唔係官能基,反而佢分別係係 6個碳串連唔同

所以係鏈
你好ching 小弟18dse 得5* 唔忿氣下年retake想考好d
有咩要注意+重點操練?謝謝你!
答案係位置異構
有無買卷?有既逐分睇下自己衰乜
一般而言 5*通常差在答題上唔夠嚴謹 令到識答但攞唔到分
可以留意歷屆marking同exam report 睇下有咩common mistakes係自己犯左而唔知

另外 背野/定義方面留意下係咪精準地記熟 而唔係得大概
再進階少少可以望下Van Der Waals' law (不過U-level野嚟, prep緊DSE就唔好掛住望Out Syll野)
答案錯啦,唔係唔同數字就叫位置異構架,要官能基移位先算

你個答案邊道嚟
但答案真係位置異構
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞