[DSE化學2019]同學準備好DSE CHEM未?

1001 回覆
153 Like 27 Dislike
個organic layer係咪會淨低原本個隻solvent冇其他野
同埋 用naoh react既話個ester group唔會做alkaline hydrolysis咩 咁舊野咪會爆開左 唔係原本個aspirin
organic layer會有個organic base
yes NaOH有機會hydrolysis ester linkage
但用dilute NaOH同唔heat既話個hydrolysis好少 做法上都valid 就算AL題目一直都可以咁做 當然怕既用返NaHCO3
如果大家都係form 1 mole 水
永遠係一樣
以enthalpy change of neutralization (H+ + OH- -> H2O) 黎計應該一樣around -57 kJ mol-1
如果你計dHr先唔一樣
btw chem問題唔洗特登加密啦
咁係咪100cm3 1M H2SO4 先同 100cm3 2M HCl 放同樣嘅熱?想問如果幾個case

Case(1),
如果佢地用同concentration同volume
咁100cm3 2M H2SO4 放熱>100cm3 2M HCl ?

Case(2),
200cm3 1M H2SO4 vs 100cm3 2M HCl
咁呢個情況係咪佢地放熱都會一樣?因為雖然h2so4個mol多過hcl,但佢容量都double 左,係咪咁理解?
睇你用幾多alkali 啦
當係excess 同一樣先

case 1 明顯出多一倍熱

case 2 放既熱係會一樣,但solution 升溫會不同
因為volume 不同
睇錯

case 2 放既熱係多一倍,但升溫會一樣
因為volume 都多左一倍
巴打之前提過Ksp
呢樣野mix 計solubility(e.g. in grams/litre)既technique syllabus有冇話過要識?
add ammonia solution to MgNo3 solution ge ionic equations 系Mg 2+ + 2NH3 +2H2O >Mg(OH)2+2NH4+

定系

Mg2+ +OH- >Mg(OH)2

(1) assume你兩次都係complete reaction
A) 1M 200cm H2SO4 + 1M 400cm NaOH
B) 2M 100cm HCl + 1M 200cm NaOH
由於A)中和次數係B)兩倍 heat release會係A兩倍於B
但由於mixture A既total volume又剛好兩倍於B (600 vs 300) 所以Temp rise會相同
即係放多一倍熱去heat多一倍水 抵消左

放熱量係睇你中和個次數 簡單講即係中和過程中form幾多H2O
無講過 但有足夠資訊大把野可以考 你見佢kw都考過
都合理 主要睇你當NH3 solution係一個已經存在既個體定實驗時先同時加入水
一般寫後者都ok
咁前者系米穩陣d🙈🙈
唔覺 好少情況會咁寫
有冇相關年份既past paper可以望下
thx

呢題佢話如果加左additional 0.01mol strong acid HX對個eqm會點 但點解佢initial淨係加M+果邊而唔加埋OH-果度
呢題應該buffer solution黎wor
啫係DSE程度計唔到加左acid落alkaline到會點影響個eqm?
應該話DSE無學過buffer solution既處理方法囉
巴打介唔介意講下Ksp 嘅common ion effect 同salt effect 睇左幾個example 都唔太明發生咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞